x
 

Πολιτική

Τα συμπεράσματα από την ανατομία τριών δημοσκοπήσεων

29 Σεπτεμβρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Τρεις νέες δημοσκοπήσεις (Pulse, Metron Analysis, Alco) έκαναν την εμφάνισή τους το βράδυ της Πέμπτης.

Πρόκειται ουσιαστικά για τις πρώτες μετρήσεις που έγιναν μετά τις βουλευτικές εκλογές του Ιουνίου αλλά και τις εσωκομματικές εκλογές στον ΣΥΡΙΖΑ, στις οποίες αναδείχθηκε πρόεδρος ο Στέφανος Κασσελάκης.

Ωστόσο, παρά τις αντιξοότητες που έχει αντιμετωπίσει η κυβέρνηση σε αυτό το τρίμηνο που μεσολάβησε από τις εκλογές μέχρι και σήμερα, και παρά τη μεγάλη δημοσιότητα και απήχηση που φαίνεται να είχε το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης με την εμφάνιση και τελικά την εκλογή Κασσελάκη στην ηγεσία του, και οι τρεις δημοσκοπήσεις καταγράφουν μάλλον ανθεκτικότητα της κυβέρνησης και ανύπαρκτα κέρδη για τον ΣΥΡΙΖΑ. Μηδενικά είναι και τα κέρδη για το τρίτο τη τάξει κόμμα του ελληνικού κοινοβουλίου, το ΠΑΣΟΚ.

Και στις τρεις δημοσκοπήσεις η διαφορά ανάμεσα σε ΝΔ και αξιωματική αντιπολίτευση κυμαίνεται από 16 έως 17 μονάδες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στη δημοσκόπηση της Metron Analysis φαίνεται ότι ο ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν συγκρατεί τα ποσοστά του αλλά πέφτει στο 16,8% παρά την αλλαγή στην ηγεσία του.

Το ίδιο συμβαίνει και με την έρευνα της Alco όπου ο ΣΥΡΙΖΑ συγκεντρώνει 15,8%, με το 40% των ερωτηθέντων να θεωρεί ότι η εικόνα στην Κουμουνδούρου είναι χειρότερη από πριν. Την ίδια ώρα, στη δημοσκόπηση της Pulse ο ΣΥΡΙΖΑ σημειώνει οριακή άνοδο μετά την εκλογή Κασσελάκη.

Κάτι περισσότερο από μία μονάδα κερδίζει ο ΣΥΡΙΖΑ μετά την εκλογή Κασσελάκη, ενώ η διαφορά με τη ΝΔ καταγράφεται στις 19 μονάδες, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της Pulse, πράγμα που σημαίνει ότι αυτή τη φορά η αλλαγή ηγεσίας σε ένα κόμμα δεν συνοδεύτηκε από την πρώτη στιγμή από την καλλιέργεια μεγάλων προσδοκιών για την πορεία του.

Ωστόσο, οι 6 στους 10 ψηφοφόρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης δηλώνουν ότι το κόμμα τους θα πάει «καλύτερα ή πολύ καλύτερα» με τη νέα ηγεσία, ενώ στο ίδιο ποσοστό δέχονται ότι υπάρχει θέμα με την ενότητα της Κουμουνδούρου», πράγμα που σημαίνει ότι αποδέχονται, αλλά δεν φοβούνται το ενδεχόμενο μίας διάσπασης.

Την ίδια στιγμή, η κυριαρχία της ΝΔ παραμένει αδιαμφισβήτητη, παρά το γεγονός ότι η πλειονότητα των ψηφοφόρων -το 40% που θεωρεί ότι βαδίζει προς τη σωστή κατεύθυνση- την καλούν «να προσπαθήσει περισσότερο», τόσο στο σύνολο της διακυβέρνησης, όσο και ειδικά στο ζήτημα της διαχείρισης των φυσικών καταστροφών.

Οι δημοσκοπήσεις παράλληλα καταδεικνύουν ότι ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης συνεχίζει να βρίσκεται στην κορυφή της δημοφιλίας των πολιτικών αρχηγών και μάλιστα με διαφορά.

Θετική εικόνα για τον Στέφανο Κασσελάκη έχουν δύο στους τρεις ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, ωστόσο ο νέος πρόεδρος του κόμματος έχει χαμηλή αποδοχή στους ψηφοφόρους των άλλων κομμάτων. Είναι χαρακτηριστικό ότι το γεγονός πως είναι ένας «νέος παίκτης» στην πολιτική σκηνή θεωρείται ως πλεονέκτημα μόνον από το 17% των ψηφοφόρων, ενώ η πλειονότητα εκτιμά ότι «άλλα είναι τα πιο σημαντικά». Είναι δε ενδιαφέρον ότι αυτή η εκτίμηση διατρέχει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τους νέους των 17 ετών ως τους ηλικιωμένους.

Ως προς το ΠΑΣΟΚ, όπως προαναφέρθηκε, οι τρεις δημοσκοπήσεις καταγράφουν είτε αναιμικά κέρδη (σε σχέση με τις εκλογές του Ιουνίου), είτε ακόμα και υποχώρηση.

Συνοπτικά οι τρεις δημοσκοπήσεις:

Δημοσκόπηση Αlco – Πρόθεση Ψήφου

ΝΔ 32,3%

ΣΥΡΙΖΑ 15,3%

ΠΑΣΟΚ 11,8%

ΚΚΕ 7,7%

Ελληνική Λύση 5%

Σπαρτιάτες 4,5%

 

Δημοσκόπηση Μetron Analysis – Πρόθεση ψήφου

ΝΔ 36,4%

ΣΥΡΙΖΑ 16,8%

ΠΑΣΟΚ 12,5%

ΚΚΕ 9,5%

Ελληνική Λύση 7,5%

ΝΙΚΗ 4,4%

Σπαρτιάτες 3,9%

Πλεύση Ελευθερίας 3,1%

 

Δημοσκόπηση Pulse – Πρόθεση ψήφου με αναλογική κατανομή αναποφάσιστων

ΝΔ 38%

ΣΥΡΙΖΑ 19%

ΠΑΣΟΚ 12%

ΚΚΕ 9%

Ελληνική Λύση 6%

Σπαρτιάτες 4%

NIKH 3%

Πλεύση Ελευθερίας 3%

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Η χώρα μας αναγνωρίζεται ως πυλώνας σταθερότητας και ασφάλειας σε μια γεωγραφική περιοχή ιστορικών εξελίξεων που επεκτείνεται από τον ευρωπαϊκό βορρά, την Ανατολική Ευρώπη, τα Βαλκάνια και τη Μαύρη Θάλασσα, ως τη Βόρεια Αφρική, την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή», υπογράμμισε η υφυπουργός Εξωτερικών Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου σε χαιρετισμό που απηύθυνε στο Φόρουμ Αthens Security το οποίο διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Διεθνών Σχέσεων του Πάντειου Πανεπιστημίου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ