x
 

Υγεία

Τα συμπληρώματα διατροφής κυοφορούν και κινδύνους

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Οι Αμερικανοί ξοδεύουν δισεκατομμύρια δολάρια κάθε χρόνο σε συμπληρώματα διατροφής που ισχυρίζονται ότι βοηθούν σχεδόν κάθε πτυχή της υγείας μας. Πόσα όμως γνωρίζετε για τα συμπληρώματα που παίρνετε;

Μια πρόσφατη κυβερνητική μελέτη διαπίστωσε ότι σχεδόν το 60% των ενηλίκων λαμβάνουν βιταμίνες, μέταλλα, ιχθυέλαιο, κάψουλες βοτάνων, μελατονίνη, προβιοτικά και άλλα είδη συμπληρωμάτων διατροφής. Ενώ οι περισσότεροι άνθρωποι χρησιμοποιούσαν μόνο ένα ή δύο συμπληρώματα -οι πολυβιταμίνες και η βιταμίνη D ήταν τα δύο πιο δημοφιλή σκευάσματα- δεν ήταν ασυνήθιστο για ανθρώπους να αναφέρουν ότι χρησιμοποιούν τρία, τέσσερα ή περισσότερα συμπληρώματα ταυτόχρονα.

Περίπου το 15 τοις εκατό των ενηλίκων δήλωσαν ότι χρησιμοποιούν τέσσερα ή περισσότερα συμπληρώματα διατροφής. Μεταξύ των ενηλίκων μεγαλύτερης ηλικίας, ο αριθμός που αναφέρει χρήση πολλών συμπληρωμάτων είναι ακόμη υψηλότερος – περίπου το 25 τοις εκατό των ενηλίκων 60 ετών και άνω χρησιμοποιούν τέσσερα ή περισσότερα. Περίπου το 35 τοις εκατό των παιδιών και των εφήβων χρησιμοποιούσαν συμπληρώματα διατροφής και σχεδόν το 10 τοις εκατό των παιδιών ηλικίας 2 έως 5 ετών έλαβαν δύο ή περισσότερα συμπληρώματα διατροφής.

Οι ειδικοί λένε ότι τα συμπληρώματα βιταμινών και μεταλλικών ιχνοστοιχείων είναι γενικά ασφαλή όταν λαμβάνονται σε μικρές έως μέτριες δόσεις, όπως οι ποσότητες που περιέχονται σε μια βασική πολυβιταμίνη. Τα συμπληρώματα διατροφής μπορεί να είναι ευεργετικά για τις έγκυες γυναίκες και για άτομα με ελλείψεις θρεπτικών συστατικών και άλλες παθήσεις. Μια κλινική δοκιμή νωρίτερα φέτος διαπίστωσε ότι για άτομα ηλικίας 60 ετών και άνω, η λήψη μιας καθημερινής πολυβιταμίνης βοήθησε στην επιβράδυνση της απώλειας μνήμης. Αλλες μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι τα προβιοτικά συμπληρώματα μπορούν να βοηθήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές, όπως το σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου.

Αλλά η λήψη συμπληρωμάτων συνοδεύεται από κινδύνους και για πολλούς υγιείς ενήλικες, δεν είναι πάντα σαφές από τις έρευνες ότι τα οφέλη αντισταθμίζουν τους κινδύνους.

Στην πραγματικότητα, ορισμένες δειγματοληπτικές μελέτες διαπίστωσαν ότι η λήψη συμπληρωμάτων με μεγάλες δόσεις β-καροτενίου, σεληνίου και βιταμινών Α, C και Ε αύξησε τα ποσοστά θνησιμότητας. Οι αυστηρές κλινικές δοκιμές απέτυχαν επίσης να στηρίξουν τη διαφημιστική εκστρατεία γύρω από τη βιταμίνη D, διαπιστώνοντας ότι τα άτομα στα οποία ανατέθηκε η λήψη του δημοφιλούς συμπληρώματος δεν εμφάνισαν χαμηλότερα ποσοστά καρδιαγγειακών παθήσεων, καρκίνου ή καταγμάτων παρά τους ευρέως διαδεδομένους ισχυρισμούς του μάρκετινγκ περί του αντιθέτου.

Οι καταναλωτές που αγοράζουν συμπληρώματα δεν μπορούν πάντα να είναι σίγουροι ότι παίρνουν αυτό που πλήρωσαν, λένε οι ειδικοί. Μελέτες σχετικά με τη μελατονίνη, το ιχθυέλαιο, τα προβιοτικά, το ginkgo biloba και άλλα συμπληρώματα διαπίστωσαν ότι οι δόσεις και οι ενώσεις που αναγράφονται στις ετικέτες τους συχνά δεν είναι αυτές που βρίσκονται στα μπουκαλάκια τους.

Το δημοσίευμα της «Washington Post» παροτρύνει τους αναγνώστες να αναζητούν πιστοποιήσεις τρίτων, όπως της Φαρμακοποιίας των Ηνωμένων Πολιτειών ή USP, να κάνουν την έρευνά τους για τα εκάστοτε συμπληρώματα και να συμβουλεύονται τον γιατρό ή φαρμακοποιό τους.

Πολλοί άνθρωποι δεν συνειδητοποιούν ότι πολλά συμπληρώματα και φάρμακα χρησιμοποιούν τις ίδιες μεταβολικές οδούς και ότι μπορεί να προκαλέσουν επικίνδυνες παρενέργειες όταν τα συνδυάζετε, δήλωσε ο Μάικλ Σου (Michael Schuh), επίκουρος καθηγητής Φαρμακευτικής, οικογενειακής ιατρικής και ανακουφιστικής ιατρικής στην Κλινική Μάγιο στη Φλόριδα.

Πηγή: «The Washington Post»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΚΟΠΕΓΧΑΧΗ. Τις σημαντικές ευκαιρίες που παρουσιάζει σε θέσεις απασχόλησης η απεξάρτηση της ναυτιλίας από τον άνθρακα, επισημαίνει ανάλυση του Παγκόσμιου Ναυτιλιακού Φόρουμ, διεθνούς μη κερδοσκοπικού οργανισμού με έδρα την Κοπεγχάγη.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ