x

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τα σύννεφα πυκνώνουν

Από τις πρώτες ημέρες του πολέμου στην Ουκρανία η στήλη αυτή επεσήμανε ότι η σύγκρουση δεν ήταν παρά η κορυφή ενός παγόβουνου με την έννοια μιας δημιουργούμενης μεγάλης διεθνούς κρίσης η οποία ήταν μοιραίο να ξεπεράσει τα όρια της περιφερειακής αναμέτρησης και να προσλάβει διηπειρωτικές, ακόμη και παγκόσμιες διαστάσεις.

Δυστυχώς, η διαρκώς προς το χειρότερο εξελισσόμενη πραγματικότητα επιβεβαιώνει αυτήν την αίσθηση και ενισχύει τους χειρότερους φόβους για την μείζονα απειλή που διαγράφεται κατά της διεθνούς ειρήνης και συνεργασίας.

Ο πόλεμος, η αιματοχυσία και η καταστροφή συνεχίζονται χωρίς να προοιωνίζεται ένας σύντομος τερματισμός αφού τα εμπλεκόμενα μέρη σκληραίνουν τις θέσεις τους. Ο πόλεμος έχει πλέον εξελιχθεί σε αναμέτρηση ανάμεσα στη Δύση και τη Ρωσία, μια αναμέτρηση που διευρύνεται με βαρειές συνέπειες για τη μαρτυρική Ουκρανία αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη και πέραν αυτής.

Βαθμιαία αλλά σταθερά η ανθρωπότητα εξοικειώνεται με έννοιες μέχρι σήμερα αδιανόητες όπως η προσφυγή σε χρήση πυρηνικών όπλων αλλά και μια πιθανή διεθνή οικονομική ύφεση.

Κορυφαίες αμερικανικές πολιτικές προσωπικότητες κάνουν λόγο για στρατηγική αποδυνάμωσης της τρίτης μεγαλύτερης δύναμης στον Κόσμο, της Ρωσίας. Η οποία όλο και περισσότερο απομονώνεται και ακυρώνεται όχι μόνο ως πολιτική και κρατική υπόσταση, αλλά και ως λαός και πολιτισμική παρουσία, συλλογικά αλλά και προσωπικά, αφού ακόμη και Ρώσοι παγκόσμιοι πρωταθλητές η άλλες διασημότητες αποβάλλονται ή αποκλείονται ως άτομα.

Αμερικανικές ηγετικές προσωπικότητες αναγνωρίζοντας τις διαγραφόμενες παγκόσμιες οικονομικές συνέπειες, δέχονται σε άρθρα τους το ενδεχόμενο ακόμη και μείζονος παγκόσμιας οικονομικής κρίσης προκειμένου να παταχθεί η ρωσική επιθετικότητα.

Η ΒορειοΑτλαντική Συμμαχία διευρύνεται και στρατεύματά της προωθούνται προληπτικά εγγύτερα προς την ευρύτερη περιοχή των συγκρούσεων.

Μεγάλες αμερικανικές εταιρείες δέχονται προτροπές να αυξήσουν την παραγωγή οπλικών συστημάτων και γενικά η Δύση και ειδικότερα η Αμερική βαθμιαία διαδραματίζουν πιο ουσιαστικό ρόλο στον πόλεμο.

Από την πλευρά της, η ουκρανική κυβέρνηση ενθαρρυνόμενη από τη μαζική υποστήριξη της Δύσης, αρνείται οιαδήποτε συζήτηση κατάπαυσης του πυρός και ειρηνευτικών συνομιλιών πριν από την αποδοχή της αρχής της πλήρους αποχώρησης των Ρώσων από το έδαφός της. Τοποθέτηση αυτονόητα δικαιολογημένη από ηθικής και νομικής πλευράς αλλά, ως προοπτική, πολιτικά μη ρεαλιστική.

Καθίσταται προφανές και αντιληπτό ακόμη και από μη ειδικούς ότι η ανθρωπότητα πολιτικά χωρίζεται βαθμιαία σε αντίθετα στρατόπεδα και μια γενική συγκρουσιακή ψυχολογία αρχίζει να αποκτά κεκτημένη ταχύτητα και να καλύπτει τον διεθνή ορίζοντα.

Τελευταία και άκρως δυσοίωνη ένδειξη ήταν το πρόσφατο ταξίδι του Αμερικανού Προέδρου στην Απω Ανατολή και η αναρρίπιση των διαφορών με την Κίνα, ενώ παράλληλα διεξάγονταν από κοινού ρωσο – κινεζικές αεροναυτικές ασκήσεις.

Προ του εντεινόμενου αυτού αδιεξόδου και των διαγραφομένων τεράστιων κινδύνων, άρχισαν να διατυπώνονται λίγες αλλά σοβαρές παροτρύνσεις προς όλους για λογίκευση και συνεκτίμηση των διαγραφόμενων εφιαλτικών προοπτικών μέσα στο πλαίσιο των προτεραιοτήτων που επιβάλλει η προστασία της διεθνούς ειρήνης.

Αρκετες έγκυρες προσωπικότητες ζητούν ρεαλισμό, ιεράρχηση των στρατηγικών στόχων, στάθμιση των παγκόσμιων κινδύνων και περίσκεψη μπροστά στον γενικό κατήφορο που φαίνεται να παίρνει ολόκληρη πλέον η παγκόσμια ηγεσία.

Πράγματι, όταν ολόκληρο το παγκόσμιο οικοδόμημα της ειρήνης και της διεθνούς συνεργασίας κινδυνεύει πλέον να εμπλακεί σε μια γενικευμένη και καταστρεπτική αναμέτρηση μεταξύ των μεγάλων δυνάμεων, καθίσταται ζωτικά επιβεβλημένη η δημιουργία διαύλων επικοινωνίας και η επιδίωξη επίτευξης ειρηνικών λύσεων. Εστω και εάν οι λύσεις αυτές αναγκαστικά θα βασιστούν σε ρεαλιστικούς αλλά οδυνηρούς συμβιβασμούς.

Η ανάμνηση των δυο παγκόσμιων καταστρεπτικών συγκρούσεων είναι ακόμη πολύ νωπή και καθιστά ακόμη πιο επιτακτική και επείγουσα την επιδίωξη της ειρήνευσης, όσο αυτή είναι ακόμη δυνατή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Οι εκλογές στην Ελλάδα είναι προγραμματισμένο να γίνουν το αργότερο μέχρι τα μέσα του καλοκαιριού του 2023, όταν δηλαδή και ολοκληρώνεται η θητεία της παρούσας Βουλής.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Διάλογοι του ΙΣΝ: Τα Social Media και η Κοινωνική Αλλαγή

ΑΘΗΝΑ. Από το Extinction Rebellion μέχρι το Black Lives Matter, τα κοινωνικά κινήματα αξιοποιούν όλο και περισσότερο τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να προωθήσουν τις εκκλήσεις τους για δράση.

Υψηλοί τόνοι στην Βουλή από Μητσοτάκη και Τσίπρα για Οικονομία (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Σε υψηλούς τόνους πραγματοποιήθηκε σήμερα η προ ημερησίας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για τις κοινωνικές πολιτικές της κυβέρνησης, με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη και τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Αλέξη Τσίπρα να διασταυρώνουν τα ξίφη τους για μια σειρά από ζητήματα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας