x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Σχόλιο Α. Η. Διαματάρη

Τα θετικά και αρνητικά της συνάντησης Μητσοτάκη-Ερντογάν

Αν κάποιος ανενημέρωτος παρακολουθούσε την συνέντευξη Τύπου των κ. Μητσοτάκη-Ερντογάν, προχθές στην Αγκυρα, θα μπορούσε να οδηγηθεί στο συμπέρασμα ότι η συνάντηση προγραμματίστηκε για να συζητηθεί το κατά πόσο η Χαμάς είναι τρομοκρατική ή πατριωτική οργάνωση.

Για την ιστορία, είναι ένα σημείο στο οποίο οι δύο ηγέτες διαφώνησαν ριζικά. Με τον Ελληνα Πρωθυπουργό να υποστηρίζει σθεναρά και εύγλωττα την θέση της Δύσης, ότι η Χαμάς είναι τρομοκρατική οργάνωση, τον δε Ερντογάν να υποστηρίζει με πάθος το αντίθετο. Ο Τούρκος ηγέτης αφιέρωσε περισσότερο χρόνο υποστηρίζοντας τη Χαμάς, παρά για οποιοδήποτε άλλο θέμα.

Αυτό που ήταν δύσκολο να καταλάβω, ήταν υπό ποια ιδιότητα ο Ταγίπ Ερντογάν ευχαριστούσε τον Κυριάκο Μητσοτάκη για την θετική ψήφο της Ελλάδας στον ΟΗΕ για την αναγνώριση παλαιστινιακού κράτους.

Τι λοιπόν μπορεί να συμπεράνει κανείς από την συνέντευξη Τύπου; Είναι θετικό ή αρνητικό αυτό που έγινε;

Είναι εξαιρετικά θετικό. Είναι προς όφελος και των δύο χωρών να εξομαλυνθούν οι σχέσεις. Να λάβουν οι συναντήσεις σχεδόν τον χαρακτήρα ρουτίνας. Να μην διακυβεύεται σε κάθε συνάντηση ηγετών Ελλάδας και Τουρκίας η ειρήνη.

Βέβαια, η θετική διάθεση των δύο ηγετών όπως εκδηλώθηκε πολλαπλώς με την χρήση του ρήματος «συμφωνώ» και από τις δύο πλευρές, καθώς και η προσπάθεια να υπάρξει συμφωνία σε μια σειρά θεμάτων δεν θα κρατήσει για πολύ αν δεν αρχίσουν να αντιμετωπίζουν τα σοβαρά θέματα που τις χωρίζουν.

Ηδη είδαμε τις διαθέσεις του κ. Ερντογάν σε θέματα όπως η μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη, το Κυπριακό, και η μη απάντηση στην πρόκληση του κ. Μητσοτάκη να συμβάλει η Τουρκία στη βελτίωση της ζωής των Ρωμιών της Πόλης και αλλού και στην αύξηση των αριθμών τους.

Οτι η Τουρκία αποτελεί, σύμφωνα με τον Ερντογάν, «χώρα-υπόδειγμα» στην αντιμετώπιση και συντήρηση των πολιτιστικών και θρησκευτικών κληροδοτημάτων, δείχνει βέβαια θράσος.

Εν κατακλείδι, η συνάντηση ολοκληρώθηκε χωρίς φανερά αδιέξοδα. Κι αυτό αποτελεί ένα θετικό στοιχείο. Τουλάχιστον προς το παρόν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δεν είναι ευχάριστα τα νέα για τα αεροπορικά ταξίδια τελευταία.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ