x
 

Πολιτική

«Τα Βαρώσια αναβιώνουν μετά από 48 χρόνια» σύμφωνα με την τουρκική «Χουριέτ»

21 Νοεμβρίου 2022

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ο λεγόμενος «Δήμος Αμμοχώστου» στο παράνομο ψευδοκράτος εργάζεται σε έργα οδοποιίας, ύδρευσης και ηλεκτρισμού για να αναβιώσει τα Βαρώσια, τα οποία ήταν κέντρο τουριστικής έλξης πριν από το 1974 και εγκαταλείφθηκε μέχρι το 2020, όπως αναφέρει σε δημοσίευμά της η αγγλόφωνη τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ Ντέιλι Νιους».

Όπως επισημαίνει, τα Βαρώσια, κάποτε γνωστά ως το Λας Βέγκας της Μέσης Ανατολής με τις παραλίες, τα ξενοδοχεία και τους χώρους διασκέδασης, έκλεισαν ως στρατιωτική ζώνη μετά την «τουρκική επιχείρηση», όπως αναφέρει την εισβολή της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα με το μερικό άνοιγμα των Βαρωσίων τον Οκτώβριο του 2020, περισσότεροι από 800.000 άνθρωποι επισκέφθηκαν την περιοχή.

Ο λεγόμενος «δήμαρχος Αμμοχώστου» Ισμαίλ Αρτερ (İsmail Arter) δήλωσε στην εφημερίδα ότι άνοιξαν δύο παραλίες και έναν κήπο με τσάι στην περιοχή, προσθέτοντας ότι ο «δήμος» τους παρείχε όλες τις υπηρεσίες που θα έπρεπε να υπάρχουν σε μια πόλη.

«Οι είσοδοι εδώ απαγορεύονται για να αποτραπεί οποιαδήποτε παρέμβαση στην περιουσία των Ελλήνων», εξήγησε ο Άρτερ.

«Αυτή η καταστροφική κατάσταση της πόλης οφείλεται στο γεγονός ότι δεν έχει χρησιμοποιηθεί για 46 χρόνια, παρά στα κτίρια που καταστράφηκαν στον πόλεμο», πρόσθεσε.

Υπενθυμίζοντας ότι μετά το μερικό άνοιγμα, το 3,5 τοις εκατό της περίκλειστης πόλης «αφαιρέθηκε από το καθεστώς στρατιωτικής διοίκησης και μεταφέρθηκε σε καθεστώς πολιτικής διοίκησης», ο Αρτέρ είπε ότι τα Βαρώσια αποτελούν «πιλοτική περιοχή».

«Τα έργα μας που αφορούν έργα οδοποιίας, ύδρευσης, ηλεκτρισμού και ασφαλτόστρωσης είναι έτοιμα. Η πόλη θα αρχίσει να ζωντανεύει από αυτήν την περιοχή», σημείωσε ο Άρτερ.

Ισχυριζόμενος ότι και οι δύο κοινότητες είναι «αρκετά ικανοποιημένες» με το άνοιγμα των Βαρωσίων, ο Αρτέρ υποστήριξε ότι ειδικά οι Έλληνες ιδιοκτήτες έχουν προσδοκίες για την επιστροφή στα κτίριά τους.

«Μετά το άνοιγμα έγιναν πολλές αιτήσεις στην επιτροπή ακίνητης περιουσίας. Υπάρχουν περίπου 500 δομές στην περιοχή του 3,5%. Μέχρι στιγμής, 98 άτομα έχουν κάνει αίτηση στην επιτροπή για αυτά», υποστήριξε ο «δήμαρχος».

Ο Άρτερ σημείωσε ότι σύμφωνα με τη νομοθεσία της επιτροπής ακίνητης περιουσίας, είναι δυνατή η ανταλλαγή, η επιστροφή και η αποζημίωση των κτιρίων.

«Αλλά ανακαλύψαμε ότι οι Έλληνες από το νότο έχουν την επιθυμία να έρθουν να ζήσουν εδώ», ανέφερε ο λεγόμενος στην τουρκική εφημερίδα ο λεγόμενος «δήμαρχος» Αμμοχώστου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Συντηρεί το θέμα των γεωτρήσεων στην κυπριακή ΑΟΖ (Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη) η κατοχική Τουρκία.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ