ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση εξετάζει τις αιτήσεις χορήγησης υπηκοότητας με τον ταχύτερο ρυθμό της τελευταίας δεκαετίας, ξεπερνώντας γρήγορα την καθυστέρηση που δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του Ντόναλντ Τραμπ και της πανδημίας του κορωνοϊού.
Σε τελετές σε δικαστήρια, συνεδριακά κέντρα και αθλητικά γήπεδα σε όλη τη χώρα, χιλιάδες μετανάστες γίνονται κάθε εβδομάδα νέοι Αμερικανοί – και αποκτούν δικαίωμα ψήφου εγκαίρως για τις προεδρικές εκλογές του φθινοπώρου.
Δεν είναι σαφές πόσοι από τους νέους ψηφοφόρους ζουν σε αμφίρροπες πολιτείες, αλλά ορισμένες από τις πολιτείες όπου η Κάμαλα Χάρις ή ο Ντόναλντ Τραμπ πρέπει να κερδίσουν έχουν μεγάλο και αυξανόμενο αριθμό πολιτογραφημένων σε ηλικία ψήφου, όπως η Τζόρτζια, η Αριζόνα, η Νεβάδα και η Πενσυλβάνια.
Στη Σαβάνα της Τζόρτζια, άνθρωποι από 19 χώρες συνέρρευσαν πρόσφατα σε ένα ομοσπονδιακό δικαστήριο για να ορκιστούν πίστη.
«Η υπόθεσή μου ολοκληρώθηκε σε λιγότερο από έξι μήνες», δήλωσε η Γκλάντις Μπράουν (Gladis Brown), η οποία είναι παντρεμένη με έναν Αμερικανό και μετανάστευσε από την Ονδούρα το 2018.
Γενικά, οι νόμιμοι μόνιμοι κάτοικοι, γνωστοί ως κάτοχοι πράσινης κάρτας, μπορούν να πολιτογραφηθούν, εάν έχουν αυτό το καθεστώς για τουλάχιστον πέντε χρόνια ή εάν είναι παντρεμένοι με πολίτη των ΗΠΑ για τουλάχιστον τρία χρόνια.
Οι κάτοχοι πράσινης κάρτας έχουν πολλά από τα ίδια δικαιώματα με τους πολίτες. Όμως η ψήφος στις ομοσπονδιακές εκλογές είναι δικαίωμα που παρέχεται μόνο στους πολίτες. Και αυτό μπορεί να αποτελέσει ισχυρό κίνητρο για την απόκτηση της υπηκοότητας, ιδίως όταν επίκεινται μεγάλες εθνικές εκλογές.
Η ταχύτητα επεξεργασίας των αιτήσεων είναι τώρα στα ίδια επίπεδα με το 2013 και το 2014. Περίπου 3,3 εκατομμύρια μετανάστες έχουν γίνει πολίτες κατά τη διάρκεια της θητείας του προέδρου Τζο Μπάιντεν.
Οι Υπηρεσίες Υπηκοότητας και Μετανάστευσης των ΗΠΑ χρειάστηκαν 4,9 μήνες, κατά μέσο όρο, για να επεξεργαστούν τις αιτήσεις πολιτογράφησης κατά τους πρώτους εννέα μήνες του τρέχοντος οικονομικού έτους, σε σύγκριση με 11,5 μήνες το οικονομικό έτος 2021.
Μετά την ανάληψη των καθηκόντων του το 2021, ο κ. Μπάιντεν εξέδωσε εκτελεστικό διάταγμα με το οποίο επεδίωκε να περιορίσει τη σκληρή μεταναστευτική ατζέντα του προκατόχου του και να «αποκαταστήσει την πίστη» στο σύστημα νόμιμης μετανάστευσης. Μεταξύ άλλων μέτρων, το διάταγμα ζητούσε να ληφθούν μέτρα για την «ουσιαστική μείωση των σημερινών χρόνων διεκπεραίωσης της πολιτογράφησης», με στόχο την ενίσχυση της ενσωμάτωσης των νέων Αμερικανών.
Σε αντίθεση με πολλές ομοσπονδιακές υπηρεσίες, η υπηρεσία υπηκοότητας χρηματοδοτείται κυρίως από τέλη που καταβάλλουν οι αιτούντες και όχι από πιστώσεις του Κογκρέσου, δίνοντας στη διοίκηση το περιθώριο να καθορίζει τις προτεραιότητές της και την κατανομή των πόρων.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν άρχισε να αναπτύσσει νέα τεχνολογία και πρόσθετο προσωπικό το 2022 για να μειώσει τον εκκρεμή φόρτο των αιτήσεων για την υπηκοότητα, ο οποίος είχε διογκωθεί λόγω του αυξημένου ελέγχου από την κυβέρνηση Τραμπ και των παρατεταμένων καθυστερήσεων που σχετίζονταν με την πανδημία στη διεξαγωγή των τελετών ορκωμοσίας.
Η κυβέρνηση Μπάιντεν συντόμευσε επίσης την αίτηση πολιτογράφησης σε 14 σελίδες από 20. Αύξησε τον Απρίλιο το τέλος της αίτησης σε $710 από $640, αλλά διευκόλυνε τα άτομα με χαμηλό εισόδημα να τύχουν έκπτωσης.
Αν και επί μακρόν υπήρχαν κομματικές διαφωνίες σχετικά με τον τρόπο αντιμετώπισης της παράνομης μετανάστευσης και την αναθεώρηση των νόμων περί μετανάστευσης, η πολιτογράφηση νόμιμων κατοίκων είχε ευρεία διακομματική υποστήριξη.
Αλλά η υπηκοότητα έχει πολιτικοποιηθεί περισσότερο τα τελευταία χρόνια.
Πηγή: «The New York Times»