x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

Πολιτική

Τάκης Θεοδωρικάκος: Δύο στόχοι πρέπει να ενώνουν τους Ελληνες: η ενίσχυση του παγκόσμιου Ελληνισμού και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος

ΑΘΗΝΑ. Κάλεσμα στους απόδημους Ελληνες όπου Γης  να εγγραφούν τις επόμενες μέρες στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου για να ψηφίσουν στις προσεχείς ευρωεκλογές απευθύνει μέσω του «Ε.Κ.» ο δεύτερος σε ψήφους βουλευτής Νοτίου Τομέα Αθηνών, της μεγαλύτερης εκλογικής περιφέρειας της χώρας, Τάκης Θεοδωρικάκος, ο οποίος ως υπουργός των Εσωτερικών ήταν μεταξύ αυτών που άνοιξαν το δρόμο (με τον σχετικό νόμο του Δεκεμβρίου του 2019) για να μπορούν οι ομογενείς να ψηφίζουν από τον τόπο της διαμονής τους. Ο κ. Θεοδωρικάκος μας μίλησε παράλληλα και για την πρόσφατη επίσκεψη που πραγματοποίησε στους ομογενείς του Καναδά, αλλά και για τις επικείμενες επισκέψεις του στη Μεγάλη Βρετανία, τη Γαλλία και τη Γερμανία.

Αναλυτικά η συνέντευξη έχει ως εξής:

«Εθνικός Κήρυκας»: Κύριε Θεοδωρικάκο, εσείς ως υπουργός των Εσωτερικών ήσασταν ο πρωτεργάτης της όλης προσπάθειας να μπορούν οι απόδημοι να ψηφίζουν από τον τόπο διαμονής τους. Τέσσερα και πλέον χρόνια μετά την ψήφιση του πρώτου σχετικού νόμου πώς βλέπετε να προχωρά το όλο εγχείρημα;

Τάκης Θεοδωρικάκος: Ηταν δέσμευση που έγινε πράξη. Ως ΝΔ πριν από τις εκλογές του 2019 είχαμε δεσμευτεί προς όλους τους απόδημους Ελληνες ότι θα γίνει πράξη το συνταγματικό τους δικαίωμα να μπορούν να ψηφίζουν από τη χώρα στην οποία διαμένουν. Και αυτό κάναμε. Με συμβιβασμούς -τότε- βέβαια, καθώς όπως γνωρίζετε ο εφαρμοστικός νόμος της συνταγματικής πρόνοιας απαιτούσε 200 ψήφους στη Βουλή. Για αυτό και για δεκαετίες έμενε κενό γράμμα. Συζητήσαμε με όλα τα κόμματα και πετύχαμε 289 θετικές ψήφους.

Με εκείνη τη ρύθμιση, εξαιτίας των περιορισμών που επέβαλαν οι κοινοβουλευτικοί συμβιβασμοί, ενεγράφησαν 25.000 απόδημοι σε όλη τη Γη και απέκτησαν το δικαίωμα να ψηφίσουν στις  διπλές βουλευτικές εκλογές του 2023. Προφανώς ο αριθμός ήταν εξαιρετικά μικρός και μη ικανοποιητικός, αλλά η αρχή είχε γίνει. Ηταν εξαιρετικά συγκινητικό να βλέπουμε όλοι τη βραδιά των εκλογών αποτελέσματα από πόλεις σε όλη τη Γη όπου ζουν Ελληνες.

Η κυβέρνησή μας ολοκληρώνοντας τη δέσμευσή της πέτυχε πριν από λίγους μήνες την άρση όλων των προηγούμενων εμποδίων και για τις ευρωεκλογές πετύχαμε ρύθμιση να ψηφίζουν με επιστολική ψήφο, που είναι κάτι που εφαρμόζουν πολλές χώρες στο εξωτερικό και που είναι μια διαδικασία σχετικά απλή μέσω Διαδικτύου.

Καλούμε όλους τους Ελληνες να αξιοποιήσουν τη ρύθμιση. Βέβαια, δεν αρκούν μόνο οι εκκλήσεις. Είναι ανάγκη στις τρεις περίπου εβδομάδες που απομένουν μέχρι τις 29 Απριλίου (σ.σ. είναι η καταληκτική ημερομηνία για να εγγραφεί κάποιος και να ψηφίσει με επιστολική ψήφο) να κινητοποιηθούμε όλοι. Καλώ όλα τα πολιτικά κόμματα να συμβάλλουν σε αυτή την υπόθεση που μας αφορά όλους.

Οσο πιο πολλοί Ελληνες εγγραφούν τόσο καλύτερα είναι για τον Ελληνισμό και για την Πατρίδα μας. Η ενότητα του Ελληνισμού είναι εκ των ων ουκ άνευ προϋπόθεση, είναι η δύναμη και το «κλειδί»  για την επιβίωση και την επιτυχία της Πατρίδας μας τα χρόνια και τις δεκαετίες που έρχονται. Η συμμετοχή των Ελλήνων του Εξωτερικού στις αποφάσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη είναι κρίσιμη. Μαζί είμαστε πιο δυνατοί.

Δύο στόχοι πρέπει να ενώνουν τους Έλληνες: η ενίσχυση του παγκόσμιου Ελληνισμού και η αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος. Η Ομογένεια και η πληθυσμιακή ανάκαμψη αποτελούν εγγύηση για τη βιώσιμη προοπτική της Ελλάδας μαζί με την οικονομική ανάπτυξη, την εθνική άμυνα και την ανασυγκρότηση του κράτους. Χρειάζονται όλα μαζί.

«Ε.Κ.»: Tη στάση των κομμάτων της αντιπολίτευσης στο θέμα της ψήφου των ομογενών πώς την κρίνετε;

Τ. Θεοδωρικάκος: Πιστεύω ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να στέκεται με μικροκομματικό τρόπο σε αυτό το θέμα. Θέλω να καλέσω τις πολιτικές δυνάμεις να επικεντρώσουν τις προσπάθειές τους σε μια θετική πράξη και θετική πράξη είναι να εγγραφούν όσο το δυνατόν περισσότεροι Ελληνες στην ειδική ηλεκτρονική πλατφόρμα για την επιστολική ψήφο.

Θέλω μάλιστα να σημειώσω ότι χάρη στο νόμο της ΝΔ του 2019 δόθηκε η δυνατότητα σε έναν ομογενή, σε έναν Ελληνα που ζούσε στις ΗΠΑ να είναι υποψήφιος βουλευτής με το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης και σήμερα να έχει εκλεγεί αρχηγός της. Αναφέρομαι φυσικά στον κ. Στέφανο Κασσελάκη. Θα ήθελα λοιπόν ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μην κάνει αναφορές που όλοι  καταλαβαίνουν ότι δεν έχουν σχέση με την πραγματικότητα, καθώς αυτά που είπε πρόσφατα περί της ανάγκης διεθνών παρατηρητών στις εκλογές προσβάλλουν τους Ελληνες. Είναι λόγια εσωτερικής κατανάλωσης, ανυπόστατες υπερβολές κομματικών σκοπιμοτήτων.

Η Δημοκρατία μας είναι ισχυρή, αλλά όλοι έχουν ευθύνες για την εύρυθμη λειτουργία της πολιτικής και της κοινωνίας μας. Πιστεύω ότι ούτε ο ίδιος ο κ. Κασσελάκης τα πιστεύει όσα λέει και θα ήθελα να τον καλέσω να συνδράμει στην αύξηση του αριθμού των εγγεγραμμένων στην πλατφόρμα της επιστολικής ψήφου. Πιστεύω ότι όλοι κρινόμαστε για το θετικό μας έργο.

«Ε.Κ.»: Από την πρόσφατη επίσκεψή σας στον Καναδά, σε Μόντρεαλ, Οττάβα και Τορόντο, και τις επαφές σας με τους ομογενείς εκεί, τι αποκομίσατε;

Τ. Θεοδωρικάκος: Είχα την πολύ μεγάλη χαρά και την τιμή να προσκληθώ από τις ελληνικές κοινότητες του Καναδά και να μιλήσω σε επτά συγκεντρώσεις των Ελλήνων στις τρεις αυτές πόλεις. Δύο μάλιστα φορές μου δόθηκε η ξεχωριστή δυνατότητα να το κάνω μέσα σε ιερό ναό και αυτό ήταν ασφαλώς μια ξεχωριστή τιμή.

Για το λόγο αυτό θέλω ιδιαίτερα να ευχαριστήσω τον Αρχιεπίσκοπο Καναδά, Σωτήριο, ο οποίος με τίμησε και με μια ξεχωριστή συνάντηση. Η Αρχιεπισκοπή παίζει σπουδαίο ρόλο στη διατήρηση της γλώσσας μας, της πολιτιστικής και της εθνικής μας ταυτότητας και της συνοχής της ελληνικής ομογένειας στον Καναδά. Είχα τη χαρά να παρευρεθώ στις δύο εκδηλώσεις – ομιλίες του Πρωθυπουργού της χώρας μας, που πραγματοποίησε την πρώτη επίσημη επίσκεψη στον Καναδά ύστερα από 41 χρόνια.

Επέστρεψα συγκλονισμένος από την ελληνική παρουσία. Είδα εκατοντάδες ελληνόπουλα, δεύτερης, τρίτης και τέταρτης γενιάς να μαθαίνουν την ελληνική γλώσσα. Είδα αγόρια και κορίτσια να χορεύουν παραδοσιακούς ελληνικούς χορούς. Είναι πραγματικά συγκινητικό ότι εκεί έξω υπάρχει μια ακόμη Ελλάδα, που διψά για να κρατήσει ψηλά τις αρχές και τις αξίες, τα ήθη και τα έθιμα της μητέρας πατρίδας και του ελληνικού πολιτισμού.

Επίσης, είναι εντυπωσιακή η παρουσία της ελληνικής ομογένειας στην οικονομική και πολιτική ζωή του Καναδά. Συναντήθηκα με βουλευτές, γερουσιαστές Ελληνες οι οποίοι παράγουν σπουδαίο έργο και με τους οποίους έχουμε στενή και δημιουργική σχέση. Αυτό που θέλω να σας πω είναι ότι το ελληνικό κράτος οφείλει να αγκαλιάσει τους Έλληνες ομογενείς. Και αυτό το λέω γιατί υπήρξα αποδέκτης και παραπόνων και κριτικής προς διάφορες κρατικές υπηρεσίες, οι οποίες ταλαιπωρούν τους Ελληνες του Εξωτερικού. Είναι θέματα που θέλω να συζητήσω με αρμόδια υπουργεία, προκειμένου να λάβουν τα σχετικά μέτρα. Και συνεχίζω την άμεση επικοινωνία μου με τους ομογενείς  με επισκέψεις σε Μεγάλη Βρετανία, Γαλλία και Γερμανία.

Δεν σας κρύβω ότι στη θητεία μου ως υπουργός Εσωτερικών και στη συνέχεια ως υπουργός Προστασίας του Πολίτη προσπαθήσαμε να κάνουμε μια σειρά από πράγματα για να διευκολύνουμε τους Ελληνες του Εξωτερικού, αλλά πρέπει να γίνουν ακόμα πολλά περισσότερα.

Πιστεύω ότι η ελληνική ομογένεια αποτελεί μια πολύ ισχυρή δύναμη για την Ελλάδα η οποία μπορεί να φέρει πολλαπλασιαστικά αποτελέσματα στην ισχύ και την επιρροή που έχει η χώρα μας σε όλο τον Κόσμο. Αυτό όμως απαιτεί υλοποίηση ενός στρατηγικού σχεδίου και βέβαια συνεχή και σκληρή δουλειά που έχει ως προϋπόθεση το όραμα μιας ισχυρής Ελλάδας που κρατά συνεκτικούς δεσμούς με τους Ελληνες όλης της Γης.

«Ε.Κ.»: Θεωρείτε ότι οι συνθήκες που έχουν διαμορφωθεί τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα δίνουν ευκαιρίες επαναπατρισμού στους απόδημους;

Τ. Θεοδωρικάκος: Κατ’ αρχήν θέλω να τονίσω ότι θεωρώ ότι το νούμερο ένα πρόβλημα της Ελλάδας είναι το δημογραφικό. Η Ελλάδα γερνάει. Και αυτό αποτελεί ένα τεράστιο πρόβλημα, καθώς ζούμε σε ταραγμένες εποχές και σε μία «δύσκολη» περιοχή του κόσμου.

Για να αντιμετωπίσουμε το δημογραφικό, ασφαλώς ένας σημαντικός παράγοντας είναι η αύξηση του αριθμού γεννήσεων, αλλά πιστεύω ότι ένας κρίσιμος παράγοντας είναι η γενιά του brain drain να γυρίσει σε μεγάλο βαθμό στην πατρίδα.

Η Ελλάδα τα τελευταία πέντε χρόνια βελτιώθηκε, αναπτύχθηκε οικονομικά, αποκαταστάθηκε σε μεγάλο βαθμό η κανονικότητα στην κοινωνική, οικονομική, δημόσια ζωή. Ολα αυτά ασφαλώς την κάνουν πιο ελκυστική, αλλά παράλληλα πρέπει να δοθούν και ειδικά κίνητρα για την ανάδειξη με αξιοκρατία των νέων Ελλήνων σε θέσεις τόσο στον κρατικό μηχανισμό όσο στην ιδιωτική οικονομία.

Η χρυσή λέξη για να επιστρέψει η γενιά του brain drain είναι η αξιοκρατία. Τα παιδιά που έφυγαν, το πήραν απόφαση γιατί η φιλοδοξία τους για μια καλύτερη ζωή σκόνταφτε σε πελατειακές λογικές και στην κυριαρχία των μετρίων. Αρα αυτά οφείλουμε να τα αλλάξουμε με τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις τις οποίες πρέπει να συνεχίσουμε με επιταχυνόμενο ρυθμό και κυρίως προβάλλοντας αυτές τις μεταβολές σε αυτούς τους νέους ανθρώπους για να τους δώσουμε το όραμα και την ώθηση να επιστρέψουν στην πατρίδα.

Επίσης, θα σας έλεγα ότι ένα τμήμα Ελλήνων που μπορεί να επιστρέψει, αν τα παιδιά τους δουν θετικά την επιστροφή τους στην Ελλάδα, είναι και οι Ελληνες της τρίτης ηλικίας, που θα αφυπηρετήσουν και θα θελήσουν να ζήσουν στην αγαπημένη τους και πιο ανθρώπινη Ελλάδα μας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. H εορταστική τελετή για την εγγραφή του Ζαγορίου στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO η οποία επρόκειτο να πραγματοποιηθεί χθες παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη και αναβλήθηκε λόγω κακοκαιρίας, πραγματοποιήθηκε σήμερα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ