x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Ταραγμένα Χριστούγεννα

Η χαρά και οι ευχές περίσσεψαν σε Ελλάδα και Αμερική με τη Γέννηση του Θεανθρώπου. Ωστόσο, ο φόβος της τρομοκρατίας επανήλθε στην Ευρώπη, καθώς ο τόπος που γεννήθηκε ο Χριστός υποφέρει και πάλι. Ισως περισσότερο και από τότε που οι Ρωμαίοι κατείχαν τον περιοχή εκείνη.

Φέτος απουσιάζουν οι χιλιάδες προσκυνητές από τη Βηθλεέμ, ενώ ο δήμαρχος έχει στήσει μία απόκοσμη φάτνη με το θείο βρέφος τυλιγμένο σε σάβανο. Οχι τυχαία, καθώς χιλιάδες παιδιά σκοτώνονται στη Γάζα.

Δεν υπήρξε το πνεύμα των Χριστουγέννων γι’ αυτό πρέπει οι ευχές εκατομμυρίων χριστιανών να συναντηθούν σε μία και μόνη ευχή: «Δόξα εν υψίστοις Θεώ και επί Γης ειρήνη, εν ανθρώποις ευδοκία».

Η ανθρωπότητα χρειάζεται αυτή τη μόνη ευχή καθώς πηγαίνει προς το χειρότερο. Απουσιάζει η ενσυναίσθηση και η ειρήνη.

Κυρίως όμως απουσιάζει η λογική. Σαν να μην έφτανε ο πόλεμος στην Ουκρανία και στη Γάζα, έχουμε τώρα τους Χούθι από την Υεμένη που με τη βοήθεια του Ιράν απειλούν να τινάξουν τη ναυσιπλοϊα στον αέρα με τις επιθέσεις τους σε πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, ως εκδίκηση κατά του Ισραήλ για τη στρατιωτική επιχείρησή του στη Γάζα.

Βεβαίως δεν είναι το Ισραήλ η αιτία. Με τη βοήθεια του Ιράν είχαν στραφεί κατά του νόμιμου καθεστώτος της Υεμένης και ενεπλάκησαν σε ένα πολύχρονο εφιαλτικό εμφύλιο που αποδεκάτισε τη χώρα και αποκάλυψε φωτογραφίες μικρών σκελετωμένων παιδιών, ίδιες με εκείνες της Μπιάφρα, όπως θα θυμούνται οι παλαιότεροι. Στον εμφύλιο ενεπλάκη και η Σαουδική Αραβία για να αντισταθεί στο Ιράν.

Σχεδόν 250.000 άνθρωποι σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια της σύγκρουσης, σύμφωνα με στοιχεία του ΟΗΕ. Το 2022 ο εμφύλιος σίγησε και οι Χούθι κατέχουν το μεγαλύτερο μέρος της Β. Υεμένης.

Οι επιθέσεις των Χούθι στην Ερυθρά θάλασσα έχουν αναγκάσει ορισμένες από τις μεγαλύτερες ναυτιλιακές και πετρελαϊκές εταιρείες του κόσμου να αναστείλουν τη διέλευση μέσω μιας από τις σημαντικότερες θαλάσσιες εμπορικές οδούς του κόσμου, γεγονός που θα μπορούσε ενδεχομένως να προκαλέσει σοκ στην παγκόσμια οικονομία.

Ο Υπουργός Αμυνας των ΗΠΑ ανακοίνωσε πριν δέκα ημέρες, μετά τις εξελίξεις αυτές, τον σχηματισμό στην Ερυθρά Θάλασσα συμμαχίας 10 χωρών που όλο και μεγαλώνει για την αντιμετώπιση των επανειλημμένων επιθέσεων των σιιτών ανταρτών Χούθι.

Στη συμμαχία αυτή λαμβάνει μέρος και η Ελλάδα που στέλνει μία φρεγάτα. Θα μπορούσε να κάνει διαφορετικά;

Η πρώτη χώρα παγκοσμίως στη Ναυτιλία δεν θα μπορούσε να απουσιάζει. Δεν μπορεί να ζητάει προστασία από συμμάχους και να μην προσφέρει η ίδια. Εκανε πολύ σωστά, και η ελληνική αντιπολίτευση καλό είναι να σκέφτεται το εθνικό συμφέρον και όχι το μικροκομματικό.

Αν επικρατήσει ο πολεμικός εκβιασμός των Χούθι θα επέλθει ήδη νέα μεγάλη κρίση στη διεθνή οικονομία.

Καλό θα είναι να εξολοθρευθεί η απειλή των Χούθι και να απομονωθεί περισσότερο ο ηθικός αυτουργός, το Ιράν. Να μην παίζει κανείς με την παγκόσμια ειρήνη. Αλλιώς το μήνυμα του Θεανθρώπου πάει χαμένο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα δημοσιεύματα, τα κάθε είδους δημοσιεύματα, σε μεγάλες εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Ευρώπης, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ