x

Γαστρονομία

«Taste of Loutraki»: Ενα φεστιβάλ για την προβολή της τοπικής κουζίνας

09 Οκτωβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Τί γεύση μπορεί να έχει ένας παραθαλάσσιος προορισμός, όπως το Λουτράκι, ενταγμένος σε ένα ιδιαίτερο φυσικό περιβάλλον, που το βοήθησε να αναπτυχθεί τουριστικά, αλλά και σε μία ευρύτερη ξακουστή περιοχή, στην οποία έχει τη δική του ξεχωριστή ιστορία μέσα στους αιώνες;

Μια πρώτη απάντηση μπορούν να απολαύσουν όσοι βρεθούν σήμερα (9/10) στην περιοχή και επισκεφθούν τα καταστήματα εστίασης που συμμετέχουν στο φεστιβάλ γαστρονομίας με τίτλο «Taste of Loutraki». Θα γευθούν πιάτα της τοπικής κουζίνας με προϊόντα της κορινθιακής γης και, μάλιστα, με έκπτωση. Το «Taste of Loutraki» περιλαμβάνει δράσεις και εκδηλώσεις, που θα φέρνουν τον επισκέπτη κοντά στην τοπική γαστρονομία, αλλά θα φέρνουν κοντά στην τοπική κουζίνα και τον ντόπιο που θα γίνεται πρεσβευτής της» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γιάννης Κόντης, γενικός γραμματέας του Οργανισμού Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λουτρακίου.

«Γεννήθηκε από την αγάπη για τον τόπο, από την επιθυμία να κρατηθεί ζωντανή η γαστρονομική παράδοση του αλλά και από τη δέσμευσή μας να χρησιμοποιήσουμε αυτή την παράδοση για να προβάλλουμε τον τόπο μας. Στόχος δεν είναι μόνο να αποτελέσει πόλο έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό αλλά και να συμβάλλει «στο να καταλάβουν οι ντόπιοι, κάτοικοι και επιχειρηματίες πόσο σημαντική είναι η τοπική γαστρονομία, ως κομμάτι της τοπικής ταυτότητας», υπογραμμίζει.

Πρόκειται, στην ουσία, για προπομπό ενός ετήσιου θεσμού τουριστικής προβολής του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων, αφού, αν το επιτρέψουν οι υγειονομικές συνθήκες λόγω κορονοϊού, τον Ιούνιο του 2022 θα έχει τη μορφή ενός διήμερου φεστιβάλ με πλούσιο περιεχόμενο, με συνέδρια και φόρουμ. «Θα αποτελεί πόλο έλξης για τους επισκέπτες από την Ελλάδα και το εξωτερικό και θα προσφέρει γαστρονομικές εμπειρίες σε όσους το επισκέπτονται» σημειώνει ο κ. Κόντης.

Στο πλαίσιο αυτής της γαστρονομικής γιορτής θα πραγματοποιηθούν τρία θεματικά events: για το λάδι, το κρασί και τα τοπικά γλυκά. Η ομάδα Experience Perahora ανέλαβε να παρουσιάσει το τοπικό γλυκό με την αρβανίτικη ονομασία «ντρέδουρα».

«Εξαιρετικό γλύκισμα» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η Χρυσούλα Παππά, «που θεωρείται υπερτροφή λόγω των συστατικών του». Όπως εξηγεί, φτιάχνεται την περίοδο των γιορτών των Χριστουγέννων στην περιοχή. Συναντάται και σε άλλα μέρη της Ελλάδας, όμως αυτό που κάνει την ντρέδουρα ξεχωριστή είναι τα ντόπια υλικά και κυρίως η κορινθιακή σταφίδα. 

«Η περιοχή μας είναι ένας πλούσιος τόπος με εξαιρετικής ποιότητας υλικά. Λάδι, κρασί, σιτάρι. Βουνό και θάλασσα είναι αυτά που δημιούργησαν έναν γαστρονομικό πλούτο με πάρα πολλές συνταγές, που δεν έχουν όμως την κατάλληλη προβολή μέχρι σήμερα. Η θέση της Κορινθίας στον γαστρονομικό χάρτη της Ελλάδας είναι πολύ μικρή. Οι προσπάθειες που έχουν γίνει είναι ελάχιστες» λέει η κ. Παππά και συμπληρώνει: «Με πολύ μεγάλη χαρά καλωσορίζουμε το Taste of Loutraki που πραγματοποιείται για πρώτη φορά στον τόπο μας και ελπίζουμε σε μια πολύ όμορφη συνέχεια». 

Η γαστρονομική παράδοση

Η Περιφερειακή Ενότητα Κορινθίας στην οποία ανήκει το Λουτράκι, «είναι, λόγω της θέσεώς της, κέντρο διερχομένων από και προς την Πελοπόννησο και τη Δυτική Ελλάδα, εντούτοις πιστεύουμε ότι έχει διαφυλάξει σε μεγάλο βαθμό τη διατροφική της παράδοση» λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Αριστείδης Δουλαβέρας, τέως αναπληρωτής καθηγητής Λαογραφίας του Πανεπιστημίου Πελοποννήσου. Όπως σημειώνει, η διατροφή στην περιοχή εκφράζεται κυρίως με παραδοσιακές συνταγές φαγητών, γλυκισμάτων, ποτών, με θετικό πάντα γαστρονομικό αποτέλεσμα, ενώ διακριτικό της παραδοσιακής κουζίνας είναι ο τρόπος μαγειρέματος, η επιμέλεια στη μαγειρική και η χρήση καλής πρώτης ύλης. Αναφερόμενος στα προϊόντα της περιοχής ο κ. Δουλαβέρας σημειώνει ότι υπάρχουν πολλά είδη που χρησιμοποιούνται στη διάρκεια του χρόνου και στον κύκλο των θρησκευτικών και λοιπών εορτών.

Η περιοχή είναι γνωστή από την αρχαιότητα για τον οίνο της, με βασικό τόπο παραγωγής τη Νεμέα, με ΠΟΠ και ΠΓΕ κρασιά, με άλλα προϊόντα ΠΟΠ και ΠΓΕ όπως τα φασόλια βανίλιες Φενεού, η φέτα Ζήριας. Σύμφωνα με τον κ. Δουλαβέρα, είναι μία διατροφή όπου κυριαρχεί το λάδι στα περισσότερα πιάτα, αλλά και οι ελιές – παστές, ξιδάτες, θρούμπες. Έχει άφθονα φρούτα, σταφύλια, κεράσια, βερίκοκα, σύκα, μήλα, πορτοκάλια, μανταρίνια κ.ά. Η τοπική κουζίνα περιλαμβάνει ξεχωριστά πιάτα με ζυμαρικά (χυλοπίτες, τραχανά, μακαρούνες), πλούσια παρασκευή γλυκών του ταψιού (μπακλαβάς, παντεσπάνι, καρυδόπιτα, κανταΐφι, κ.λπ.), του κουταλιού (κερασάκι, βύσσινο, νεραντζάκι, σύκο, σταφύλι, κυδώνι, κ.λπ.), μαρμελάδες, ντρέδουρες (Περαχώρα και Αγ. Θεόδωροι, αλλά και σε άλλα μέρη της Κορινθίας). Επίσης, παρασκευάζονται πολλές πίτες – χορτόπιτες, τυρόπιτες και γαλατόπιτες (κυρίως στην Αποκριά της Τυρινής), κολοκυθόπιτες, σπανακόπιτες, κ.λπ. Παξιμάδια, κουλούρες, κουλούρια – αυγοκούλουρα (κυρίως το Πάσχα), μουστοκούλουρα, ουζοκούλουρα. Υπάρχουν, εξάλλου, πιάτα με βάση το κρέας αλλά και ψάρια και θαλασσινά, πολλές σαλάτες και χορταρικά.

Η κρίση της πανδημίας αλλάζει τις προσδοκίες των επισκεπτών και τις ταξιδιωτικές συμπεριφορές. Εκτιμάται ότι, μεταξύ άλλων, η τάση που διαμορφώνεται τα τελευταία χρόνια για πιο βιωματικές εμπειρίες θα ενισχυθεί. Ο τουρισμός, που θα στηριχθεί στα ιδιαίτερα φυσικά, πολιτιστικά και κοινωνικά χαρακτηριστικά του κάθε προορισμού στην Ελλάδα, μπορεί να είναι η κινητήριος δύναμη μιας αειφόρου ανάπτυξης.

Σύμφωνα με τον κ. Δουλαβέρα «καλό θα είναι οι δήμοι και οι τοπικές κοινωνίες να προβάλλουν την τοπική γαστρονομία τους και τα ιδιαίτερα προϊόντα τους. Ήδη την τελευταία εικοσαετία, πέρα από την προβολή των κρασιών της Νεμέας που έχουν μακρά ιστορία, αρχίζουν να οργανώνονται τοπικές γιορτές (πανελλήνιο φαινόμενο), με σκοπό την προβολή της ξεχωριστής παραγωγής κάθε τόπου και της σχετικής γαστρονομίας. Έτσι υπάρχουν τοπικές γιορτές, όπως: της γκιόσας (βραστής γίδας) στον Αγιάννη, των Γουρνοκαβγάδων στην Γκούρα Φενεού, του Κτηνοτρόφου στο Αγιονόρι Κορινθίας, (της φασολάδας) στο Στενό Φενεού αλλά και άλλες γιορτές: της πατάτας στον Κουταλά, της σταφίδας στο Ψάρι και στις Αρχαίες Κλεωνές, της τομάτας στη Βελίνα ή φρούτων, όπως του κερασιού στον Πύργο Κορινθίας, του βερίκοκου στην Κλένια κ.α.  Μια τέτοια ωραία ιδέα είναι η διοργάνωση του Φεστιβάλ Γαστρονομίας στο Λουτράκι, που προβάλλει τα εδέσματα της ωραίας κορινθιακής λουτρόπολης. Η οργάνωση τέτοιων γιορτών από τις τοπικές κοινωνίες είναι ένας άριστος τρόπος προβολής της τοπικής παραγωγής και των διατροφικών συνηθειών, με σημαντικά οικονομικά αποτελέσματα».

Το φεστιβάλ Taste of Loutraki διοργανώνει ο Οργανισμός Τουριστικής Προβολής & Ανάπτυξης Λουτρακίου, σε συνεργασία με την εταιρεία τουριστικού marketing Respond On Demand Ltd, υπό την αιγίδα του Δήμου Λουτρακίου – Περαχώρας – Αγίων Θεοδώρων και την ενεργό συμμετοχή των επιχειρήσεων εστίασης-μελών του Συλλόγου Επισιτιστών «Ο ΞΕΝΙΟΣ ΖΕΥΣ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Στις αρχές Απριλίου θα πραγματοποιηθούν οι διεθνείς εκθέσεις «Artozyma» και «Detrop Boutique», ενώ η «Freskon» θα πραγματοποιηθεί τον Μάιο, όπως αποφάσισε η διοργανώτρια εταιρεία ΔΕΘ-Helexpo ΑΕ, μεταθέτοντας κατά περίπου έναν μήνα την πραγματοποίησή τους, ώστε στο μεταξύ να έχουν βελτιωθεί οι υγειονομικές συνθήκες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την προσωρινή διακοπή των πτήσεων σε μια σειρά από αμερικανικά αεροδρόμια, που επηρεάζει και τη γραμμή Αθήνα – Νέα Υόρκη, ανακοίνωσε αιφνιδιαστικά η αεροπορική εταιρεία Emirates, το απόγευμα της Τρίτης, 18 Ιανουαρίου, προκαλώντας αναταραχή στο επιβατικό κοινό.

Αμερική

Διεκδικώντας πατρίδες Το 2021 ο Ελληνισμός γιόρτασε την συμπλήρωση 200 χρόνων από την Επανάσταση που ελευθέρωσε το Εθνος και ίδρυσε το κράτος των Ελλήνων.

Κοινωνία

ΜΥΤΙΛΗΝΗ. Ενας άνθρωπος «μνημείο» της Ευρωπαϊκής ιστορίας γιορτάζει σήμερα στον οίκο ευγηρίας όπου ζει στη Μυτιλήνη τα 102α του γενέθλια.

ΒΙΝΤΕΟ

Mία νεκρή, 8 τραυματίες από πυρκαγιά σε κτίριο στο Μπρονξ (Vid)

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ενας άνθρωπος σκοτώθηκε και οκτώ τραυματίστηκαν, μεταξύ των οποίων πέντε αστυνομικοί, σε μια έκρηξη και φωτιά που προκάλεσε την κατάρρευση τριώροφου κτιρίου στην πόλη της Νέας Υόρκης, ανακοίνωσε η Πυροσβεστική Υπηρεσία, την Τρίτη.

Στην Τανάγρα τα πρώτα έξι μαχητικά αεροσκάφη Rafale (Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Στην 114 Πτέρυγα Μάχης της Τανάγρας προσγειώθηκαν, το μεσημέρι της Τετάρτης, τα πρώτα έξι μαχητικά γαλλικά αεροσκάφη «Rafale» (Ραφάλ) εντασσόμενα στο δυναμικό της ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και συγκεκριμένα της Μοίρας 332.