x
 

Πολιτική

Τατάρ: 36 αιτήσεις από Βαρωσιώτες στην τουρκική επιτροπή

29 Ιουλίου 2021

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. (Γραφείο Εθνικού Κήρυκα). Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ερσίν Τατάρ, σε γραπτή δήλωση του αναφέρει ότι η πρωτοβουλία για τα Βαρώσια στόχο έχει την προστασία και καθιέρωση δικαιωμάτων, λέγοντας ότι τα Βαρώσια είναι έδαφος της «τδβκ» (του ψευδοκράτους των κατεχομένων), και ότι από εγκλωβισμένα στο Κυπριακό πρόβλημα, τώρα θα γίνουν μέρος της ζωής. Είπε ακόμη ότι  τα Βαρώσια υπό διαφορετική διοίκηση είναι εκτός συζήτησης.

Υπενθύμισε την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου», το 2019 λέγοντας ότι ήταν η πρώτη πολιτική για το άνοιγμα των Βαρωσίων που αποφασίστηκε. Βασική αρχή, είπε, είναι ότι τα δικαιώματα των δικαιούχων θα προστατευθούν. «Μετά το άνοιγμα των δημόσιων χώρων στο πλαίσιο της πολιτικής που καθορίστηκε, ένα μέρος των κλειστών Βαρωσίων, που βρίσκεται σε ένα από τα πιο όμορφα μέρη στην περιοχή της Αμμοχώστου, έλαβε το καθεστώς της αστικής ζώνης με την απόφαση του «υπουργικού συμβουλίου» και το πρώτο βήμα έγινε για να ζωντανέψει η περιοχή», είπε.

Ο κ. Ταταρ, σημείωσε ότι «υπάρχουν 36 αιτήσεις που υποβλήθηκαν από τους πρώην κατοίκους της περιοχής που ανοίχθηκε στην Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας και το πιο σημαντικό χαρακτηριστικό αυτών των αιτήσεων είναι ότι οι πρώην κάτοικοι έχουν ήδη δηλώσει τη βούλησή τους να εξασφαλίσουν τα δικαιώματά τους σχετικά με τα ακίνητά τους».

Περαιτέρω, είπε, πως με αυτήν την απόφαση, η Επιτροπή Ακίνητης Ιδιοκτησίας, η οποία αναγνωρίζεται ως αποτελεσματικός μηχανισμός εσωτερικού δικαίου από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, θα είναι σε θέση να λαμβάνει αποφάσεις που καλύπτουν και τα τρία ένδικα μέσα, την επιστροφή, την αποζημίωση και την ανταλλαγή, για τους αιτούντες σχετικά με την περιοχή που άνοιξε πρόσφατα.

Πρόσθεσε ότι προτείνεται μια πολιτική για την παροχή των δικαιωμάτων στους σωστούς κατόχους που περιμένουν τόσα πολλά χρόνια.

«Όλα τα μέρη, ειδικά η ελληνοκυπριακή ηγεσία, που αντιτίθενται στην πρωτοβουλία μας για την καθιέρωση δικαιωμάτων μέσω ενός διεθνώς αναγνωρισμένου μηχανισμού, πρέπει να γνωρίζουν ότι το να ζητήσουμε την απόσυρση της πρωτοβουλίας μας ισοδυναμεί με την αντίθεση της πρόσβασης των πρώην κατοίκων στα δικαιώματά τους. Είναι επίσης σαφές, ότι αυτό σημαίνει απλώς τη διατήρηση του status quo», σημείωσε.

Ανέφερε ότι το τελευταίο παράδειγμα των δηλώσεων «που έγιναν με την πρόκληση και την πίεση της ελληνοκυπριακής πλευράς είναι η δήλωση του Ύπατου Εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Ένωση Josep Borrell, με την οποία, ο Borrell αποκάλυψε για άλλη μια φορά ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχει γίνει μέρος του κυπριακού προβλήματος, χωρίς να είναι εποικοδομητική, ενώ δεν μπορούν καν να εξετάσουν αντικειμενικά τα κυπριακά θέματα».

Είπε ότι «μια δίκαιη και βιώσιμη συμφιλίωση στην Κύπρο μπορεί να βρεθεί μόνο μέσω διαπραγματεύσεων αφού οι δύο πλευρές συμφωνήσουν σε ένα κοινό έδαφος της δικής τους ελεύθερης θέλησης. Σε αυτό το πλαίσιο», συνέχισε, «η ισότητα των δύο πλευρών είναι ζωτικής σημασίας. Το κύριο στοιχείο για τη διασφάλισή της  είναι η αναγνώριση ότι τα μέρη έχουν κυρίαρχο ισότιμο και ισότιμο διεθνές καθεστώς».

Το γεγονός, συνέχισε ο κ. Τατάρ, ότι τα μέρη που ισχυρίζονται ότι υποστηρίζουν μια λύση στην Κύπρο αγνοούν την απαραίτητη ισοτητα βλάπτει τη συνεχιζόμενη διαδικασία προσδιορισμού εάν υπάρχει κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών αυτή τη στιγμή, ενώ επηρεάζει επίσης αρνητικά την εμπιστοσύνη και την πιθανή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών.

«Δεν υπάρχει θέση για επιβληθέντα μοντέλα στις προσπάθειες σχετικά με το Κυπριακό. Η λύση θα βρεθεί μόνο με την αμοιβαία συμφωνία των δύο πλευρών. Όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη, συμπεριλαμβανομένης της ΕΕ, πρέπει να υιοθετήσουν μια στάση που να σέβεται αυτήν την αρχή και να προβαίνουν σε δηλώσεις, ανάλογα», συμπλήρωσε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ικανοποίηση εξέφρασε η κυπριακή Κυβέρνηση, για το γεγονός ότι ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών, διαβεβαίωσε κατ' ιδίαν τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσον αφορά την πλήρη δέσμευσή του για άρση του αδιεξόδου και επανέναρξη των διαπραγματεύσεων για επίλυση του Κυπριακού.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ