x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Τεχνολογία και Δημοκρατία

Ομολογουμένως, η συζήτηση  για τους κινδύνους κατά της δημοκρατίας εξ αιτίας της σύγχρονης τεχνολογίας έχει αρχίσει από αρκετά χρόνια ήδη και συνεχίζεται εντεινόμενη και διευρυνόμενη ιδιαίτερα υπό το φως των τελευταίων ραγδαίων εξελίξεων στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης.

Μεγάλος αριθμός διεθνών διασκέψεων και δημοσίων συζητήσεων με συμμετοχή κορυφαίων επιστημόνων, επιχειρηματιών, ειδημόνων και άλλων σημαντικών προσωπικοτήτων, όπως πρόσφατα στην Ελλάδα κατά το ετήσιον Athens Democracy Forum, επικεντρώνονται στις ολοένα αυξανόμενες πιθανότητες, όπως η τεχνολογική πρόοδος καταλήξει να ενισχύσει τη δύναμη αυταρχικών και ολοκληρωμένων καθεστώτων και ζημιώσει καίρια τις ήδη συρρικνούμενες σε αριθμό δημοκρατικές πολιτείες.

Για μια σχηματική έστω εικόνα αυτής της διαγραφόμενης δυναμικής θα μπορούσε κανείς να αναφερθεί στις εφιαλτικές προοπτικές παρακολούθησης και χειραγώγησης του λαού που δημιουργεί η σύγχρονη τεχνολογία σε ανελεύθερα καθεστώτα.

Στην Κίνα, για παράδειγμα, εφαρμόζεται, προς το παρόν αποσπασματικά, ένα σύστημα κοινωνικής αξιολόγησης των πολιτών (Social Credit System) βάσει του οποίου κάθε άτομο βαθμολογείται με πρόσθεση ή αφαίρεση πόντων ανάλογα με τη γενικότερη κοινωνική και νομοταγή συμπεριφορά του.

Εάν σε ένα τέτοιο σύστημα (scoring system) προστεθούν η ευρέως χρησιμοποιούμενη πλέον τεχνολογία αναγνώρισης χαρακτηριστικών του προσώπου (face recognition), καθώς και η εκμετάλλευση του απεριόριστου αριθμού προσωπικών δεδομένων (big data) που συλλέγουν οι διάφορες ηλεκτρονικές πλατφόρμες αντιλαμβάνεται κανείς ότι η σημερινή κεντρική πολιτική εξουσία αποκτά απίστευτα ευρείες δυνατότητες ελέγχου επί των πολιτών.

Οι δυνατότητες αυτές, πέραν από την ενίσχυση της δύναμης των αυταρχικών καθεστώτων, δημιουργούν πειρασμούς και προλειαίνουν το έδαφος για διαφθορά και διολίσθηση ακόμη και δημοκρατικών πολιτευμάτων προς αντιδημοκρατικές πρακτικές. Ιδιαίτερα σε συνδυασμό με την παρατηρούμενη άνοδο λαϊκιστικών και ακραίων πολιτικών ρευμάτων σε πολλές δημοκρατικές χώρες.

Περαιτέρω, μια άλλη εξίσου αρνητική δυναμική που προκύπτει για τη δημοκρατία λόγω της τεχνολογικής προόδου είναι η κατασκευή και διάδοση ψευδών ειδήσεων (fake news ) που αλλοιώνουν την πραγματικότητα και ωθούν τους πολίτες προς υποβολιμαία απατηλές κατευθύνσεις.

Το διαδίκτυο και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης συχνά καταλήγουν πλέον να δημιουργούν και να προωθούν μια εικονική απόδοση της πραγματικότητας επηρεάζοντας έτσι ουσιαστικά το κοινό όχι μόνο στις καταναλωτικές του δραστηριότητες αλλά και στον τρόπο που ασκεί τα πολιτικά του δικαιώματα.

Η όλη εικόνα γίνεται ακόμη πιο ζοφερή από το γεγονός ότι οι τεχνολογικές αυτές δυνατότητες πολλαπλασιάζονται πλέον εκθετικά από την τεχνητή νοημοσύνη η οποία προσφέρει απεριόριστους τρόπους αλλοίωσης της πραγματικότητας.

Εν όψει των ως άνω, δεν ακούγονται υπερβολικές οι εκκλήσεις μεγάλων προσωπικοτήτων που δεν διστάζουν να προειδοποιούν ότι η ακραία δυστοπική πραγματικότητα που περιέγραψε ο Τζορτζ Οργουελ (George Orwell) στο έργο του «1984», φαντάζει εντελώς ξεπερασμένη ενόψει εκείνου που επιφυλάσσει η σύγχρονη τεχνολογία και η τεχνητή νοημοσύνη για το μέλλον της δημοκρατικής και ελεύθερης κοινωνίας.

Εν τούτοις, παρά τις συχνές και εντεινόμενες προειδοποιήσεις και επισημάνσεις, δεν έχει μέχρι σήμερα επιτευχθεί ένας συντονισμένος προγραμματισμός για τη λήψη αποτελεσματικών μέτρων σε διεθνές ή έστω εθνικό επίπεδο.

Η επιβαλλόμενη δημοκρατική εγρήγορση ευρίσκεται, προς το παρόν, στο στάδιο της εκτεταμένης συζήτησης χωρίς να έχει ακόμη συνοδευθεί από ουσιαστικά μέτρα για την πρόληψη ή αντιμετώπιση των διαγραφόμενων κινδύνων.

Επιβάλλεται, εν τούτοις, όπως η ανθρωπότητα στο σύνολό της και ειδικότερα οι χώρες εκείνες που έχουν την καλή τύχη να απολαμβάνουν δημοκρατική διακυβέρνηση, να αναπτύξουν έγκαιρα συγκεκριμένες πρωτοβουλίες, προκειμένου να διαφυλάξουν το πολύτιμο αγαθό της δημοκρατίας και να αντισταθούν στις διαστρεβλωτικές δυνατότητες της καλπάζουσας τεχνολογίας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα κινείται πλέον σε καθαρά προεκλογικούς ρυθμούς εν όψει των ευρωεκλογών της 9ης Ιουνίου είναι διάχυτη η αίσθηση μεταξύ των πολιτών ότι η ψήφος σε αυτή την αναμέτρηση μπορεί να είναι «χαλαρή».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ