x
 

Ταξίδι

Μεγάλα έργα αλλάζουν την εικόνα της Θεσσαλονίκης

31 Ιανουαρίου 2023

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Το πρώτο τετράμηνο του 2023 θα είναι μια περίοδος εξελίξεων για σειρά μεγάλων έργων που θα αλλάξουν την εικόνα της πόλης, σύμφωνα με όσα ανακοίνωσε από το βήμα της αποψινής συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης ο δήμαρχος, Κωνσταντίνος Ζέρβας.

Ο κ.Ζέρβας στην κεντρική τοποθέτησή του έκανε γνωστό ότι μέσα στο επόμενο διάστημα θα βγει στον αέρα ο διαγωνισμός για τις μελέτες για το ντεκ της παλιάς παραλίας και θα υπογραφεί η σύμβαση για τις μελέτες που αφορούν την ανάπλαση του άξονα της Αριστοτέλους. Παράλληλα, ανέφερε πως δημοπρατούνται το έργο ανάπλασης των πρώην στάβλων της Παπάφη και η μελέτη για τη δημιουργία ενός μητροπολιτικού πάρκου στην Ψελλού, προκηρύσσεται ο διαγωνισμός για το έργο της αστικής αναζωογόνησης 10 εμπορικών δρόμων, υπογράφεται η σύμβαση για την ολοκληρωμένη ανάπλαση της περιοχής του Ιπποκρατείου Νοσοκομείου, ενώ αναμένεται -η προέγκριση για το Μουσείο Ολοκαυτώματος.

Ξεχωριστή αναφορά έκανε ο κ.Ζέρβας στη χρηματοδότηση των 4 εκατ. ευρώ την οποία εξασφάλισε ο δήμος Θεσσαλονίκης από το Ταμείο Ανάκαμψης, στο πλαίσιο του προγράμματος βελτίωσης οδικής ασφάλειας. Ειδικότερα, 48 κόμβοι και οδικά τμήματα που δέχονται υψηλούς φόρτους πρόκειται να αλλάξουν εικόνα, ενώ παράλληλα θα εγκατασταθούν δεκάδες έξυπνες διαβάσεις.

Στο παγκόσμιο δίκτυο πόλεων με αστικούς αμπελώνες η Θεσσαλονίκη

Στο παγκόσμιο δίκτυο πόλεων με αστικούς αμπελώνες Urban Vineyard Association εντάσσεται η Θεσσαλονίκη, πλάι σε πόλεις όπως το Τορίνο, το Παρίσι, η Βενετία, το Μιλάνο, η Λυών και η Νέα Υόρκη. Ο δήμος Θεσσαλονίκης είναι ο μοναδικός ελληνικός δήμος που έχει δημιουργήσει τον δικό του βιολογικό αστικό αμπελώνα, ο οποίος βρίσκεται στην περιοχή της Δόξας, απέναντι από το Καυτανζόγλειο Στάδιο, στον χώρο μεταξύ των οδών Αγίου Δημητρίου, Καυτανζόγλου, Τζοβαροπούλου και Τήλου.

«Ο αστικός μας αμπελώνας αναπτύσσεται και αναδεικνύεται σε ακόμη ένα ισχυρό χαρτί για την τουριστική μας ταυτότητα, για την αναγνωρισιμότητα και την αύξηση της επισκεψιμότητας στην πόλη. Με την ένταξη του αστικού αμπελώνα του Δήμου Θεσσαλονίκης σε αυτό το παγκόσμιο δίκτυο ενισχύεται το αφήγημα της οινικής και γαστρονομικής κουλτούρας της πόλης», ανέφερε ο κ.Ζέρβας.

Στόχοι του δικτύου είναι μεταξύ άλλων η προστασία του αστικού τοπίου, η διαφύλαξη της αμπελουργικής και οινικής κληρονομιάς των πόλεων, η δημιουργία παραγωγικών κοινοτήτων καθώς επίσης η πολιτιστική και τουριστική προβολή των αμπελώνων.

Η καθιερωμένη κοπή της βασιλόπιτας

Πριν την έναρξη της πρώτης συνεδρίασης για το 2023 ο πρόεδρος του δημοτικού συμβουλίου, Πέτρος Λεκάκης, έκοψε την καθιερωμένη βασιλόπιτα. Τυχεροί ήταν οι δημοσιογράφοι και η παράταξη της Νοτοπούλου, ενώ στα μικρά βασιλοπιτάκια που μοιράστηκαν στους δημοτικούς συμβούλους το φλουρί έπεσε στον Δρόσο Τσαβλή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Ελάχιστοι από τους επισκέπτες της αντικρινής στη Μυτιλήνη αϊβαλιώτικης πολιτείας γνωρίζουν περνώντας έξω από ένα ερείπιο, στα νότια άκρα του ρωμαίικου μαχαλά, ότι μπροστά τους έχουν την εκκλησία της Αγίας Τριάδας! Την 11η ενορία της πολιτείας που χτίστηκε στα 1846, σύμφωνα με επιγραφή στην εξωτερική πλευρά της κόγχης του ιερού που πλέον έχει καταρρεύσει.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ