x
 

Πολιτισμός

Τετράστηλο και πρωτοσέλιδο το θέμα των Γλυπτών στην «New York Times»

18 Ιανουαρίου 2023

ΑΘΗΝΑ. Τετράστηλο και μάλιστα πλαισιωμένο από σχετική φωτογραφία είναι στη χθεσινή πρώτη σελίδα της έντυπης έκδοσης της «New York Times» το θέμα που φιλοξένησε η εφημερίδα για τις μυστικές συνομιλίες που διεξάγονται μεταξύ Αθήνας και Λονδίνου για τον επαναπατρισμό των Γλυπτών του Παρθενώνα. Η προβολή θέματος και μάλιστα σε αυτή την έκταση στην πρώτη σελίδα της «ΝΥΤ» είναι ενδεικτική της βαρύτητας που αποδίδει η εφημερίδα στο όλο ζήτημα.

Το θέμα είχε αναρτηθεί στην ηλεκτρονική έκδοση της «Νew York Times» από το πρωί της Τρίτης, 17 Ιανουαρίου, και ο «Ε.Κ.» το αναπαρήγαγε άμεσα τόσο στις ηλεκτρονικές του εκδόσεις (ελληνόφωνη και αγγλόφωνη) όσο και στην έντυπη έκδοσή του (φύλλο Τετάρτης, 18 Ιανουαρίου).

Το εκτενές δημοσίευμα κάνει λόγο για «μυστικές» συνομιλίες ανάμεσα στο Βρετανικό Μουσείο και τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας, μέσα από τις οποίες οι δύο πλευρές φαίνεται να πλησιάζουν σε συμφωνία για την επιστροφή τους στην Αθήνα. «Αλλά οι βασικές διαφορές παραμένουν», σημειώνει η εφημερίδα της Νέας Υόρκης.

Οι συνομιλίες βρίσκονται σε εξέλιξη στο Λονδίνο από τον Νοέμβριο του 2021, μεταξύ του πρωθυπουργού της Ελλάδας Κυριάκου Μητσοτάκη και του προέδρου του Βρετανικού Μουσείου Τζορτζ Οσμπορν. Το πόσο έχουν προχωρήσει οι διαπραγματεύσεις έχει αποτελέσει αντικείμενο πολλών εικασιών. Σύμφωνα, ωστόσο, με τις πηγές της «ΝΥΤ», μια συμφωνία παραμένει πολύ πιο μακριά από ό,τι δείχνουν οι προαναφερθείσες εκτιμήσεις.

Από την πλευρά του, ο κ. Μητσοτάκης έχει ζητήσει από το Βρετανικό Μουσείο να επιστρέψει όλη τη ζωοφόρο που βρίσκεται στη συλλογή του, δήλωσε άτομο που έχει γνώση της ελληνικής θέσης.

Το ίδιο δημοσίευμα υπογραμμίζει πως το Βρετανικό Μουσείο θέλει μια διαφορετική συμφωνία, όπως αναφέρει άτομο που γνωρίζει τη θέση του. Ο Οσμπορν φέρεται να έχει προτείνει την επιστροφή ενός μικρότερου τμήματος των αρχαίων καλλιτεχνημάτων ως βραχυπρόθεσμο δάνειο. Το Μουσείο θα μπορούσε να προσφέρει έως και το ένα τρίτο των Γλυπτών του Παρθενώνα που βρίσκονται στη συλλογή του, δήλωσε στη «ΝΥΤ» η ίδια πηγή.

Κάντε κλικ στην παρακάτω εικόνα για να δείτε το πρωτοσέλιδο:

Το θέμα των Γλυπτών στο πρωτοσέλιδο της “ΝΥΤ”

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. «Θα έπρεπε να πω ως πρόεδρος του Βρετανικού Μουσείου, πως αν ο Βρετανός πρωθυπουργός συναντά τον Έλληνα πρωθυπουργό ή όχι, δεν έχει άμεση σχέση με αυτό που προσπαθούμε να κάνουμε», τις διαπραγματεύσεις για την επιστροφή των Γλυπτών.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ