ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Καθώς ο Τζιμ Κοβέλο (Jim Covello) ανέβαινε τον αυτοκινητόδρομο 101 από το Σαν Χοσέ στο Σαν Φρανσίσκο αυτόν τον μήνα, μέτρησε τις διαφημιστικές πινακίδες για την τεχνητή νοημοσύνη. Οι σχεδόν 40 πινακίδες που πέρασε, μεταξύ των οποίων μία που προωθούσε κάτι που ονομάζεται Writer Enterprise AI και μία άλλη για Speech AI, ήταν νέες αποδείξεις, σκέφτηκε, μιας οικονομικής φούσκας.
Οπως γράφει ο Τριπ Μικλ (Tripp Mickle) στη «New York Times», ο κ. Κοβέλο, επικεφαλής της έρευνας μετοχών της Goldman Sachs, έχει γίνει ο κορυφαίος σκεπτικιστής της Γουόλ Στριτ για την τεχνητή νοημοσύνη. Πριν από τρεις μήνες, ταρακούνησε τις αγορές με ένα ερευνητικό έγγραφο που αμφισβητούσε το κατά πόσον οι επιχειρήσεις θα έβλεπαν επαρκή απόδοση από τις δαπάνες που, σύμφωνα με ορισμένες εκτιμήσεις, θα μπορούσαν να ανέλθουν σε 1 τρισεκατομμύριο δολάρια σε Α.Ι. τα επόμενα χρόνια. Είπε ότι η παραγωγική τεχνητή νοημοσύνη, η οποία μπορεί να συνοψίζει κείμενα και να γράφει κώδικα λογισμικού, κάνει τόσα πολλά λάθη που είναι αμφίβολο αν θα μπορέσει ποτέ να λύσει αξιόπιστα πολύπλοκα προβλήματα.
Το έγγραφο της Goldman ήρθε λίγες ημέρες αφότου ένας εταίρος της Sequoia Capital έθεσε παρόμοια ερωτήματα σε μια ανάρτηση σε ιστολόγιο σχετικά με την Α.Ι. Ο σκεπτικισμός τους σηματοδότησε ένα σημείο καμπής για τις μετοχές που σχετίζονται με την Α.Ι., οδηγώντας σε μια επανεκτίμηση του πιο καυτού εμπορίου της Γουόλ Στριτ.
Το χαρτοφυλάκιο των μετοχών Α.Ι. της Goldman, το οποίο διαχειρίζεται ένας ξεχωριστός βραχίονας της εταιρείας και περιλαμβάνει τις Nvidia, Microsoft, Apple, Alphabet, Amazon, Meta και Oracle, έχει μειωθεί κατά 7% από την κορυφή του στις 10 Ιουλίου, καθώς οι επενδυτές και οι επιχειρηματίες συζητούν κατά πόσον η τεχνητή νοημοσύνη μπορεί να δικαιολογήσει το ιλιγγιώδες κόστος της.
Η παύση ήρθε νωρίς στην κούρσα εξοπλισμών της Α.Ι. Η τεχνολογική βιομηχανία έχει ιστορικό μεγάλων δαπανών για την υλοποίηση τεχνολογικών μεταβάσεων, όπως έκανε κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων των προσωπικών υπολογιστών και του διαδικτύου. Αυτές οι αναπτύξεις διήρκεσαν πέντε χρόνια ή και περισσότερο προτού υπάρξει ένας απολογισμός.
Αλλά ο κ. Κοβέλο, 51 ετών, έχει εμπειρία από τεχνολογικές εκρήξεις και καταρρεύσεις. Παρακολούθησε την έκρηξη της φούσκας των dot-com και σημαδεύτηκε βλέποντας συναδέλφους του να χάνουν τις δουλειές τους. Πρόσφατα, ο βετεράνος της Goldman εντάχθηκε σε μια εσωτερική ομάδα που αξιολογεί υπηρεσίες τεχνητής νοημοσύνης για να τις χρησιμοποιήσει η εταιρεία. Είπε ότι οι υπηρεσίες που εξέτασε ήταν δαπανηρές, δυσκίνητες και όχι «αρκετά έξυπνες για να κάνουν τους υπαλλήλους πιο έξυπνους».
Το ιστορικό της βιομηχανίας έχει οδηγήσει ορισμένους να λένε ότι η έκκληση του κ. Κοβέλο για επιφυλακτικότητα είναι πρόωρη. Λίγο μετά τη δημοσίευση του εγγράφου της Goldman, ο Τζορτζ Λι (George Lee), συν-επικεφαλής του τομέα γεωπολιτικών συμβουλών της εταιρείας, αμφισβήτησε τον κ. Κοβέλο σε ένα ηλεκτρονικό μήνυμα, λέγοντας ότι η τεχνητή νοημοσύνη είναι έτοιμη να εξοικονομήσει χρόνο στους εργαζόμενους και να βελτιώσει την παραγωγικότητά τους.
«Ο μακροπρόθεσμος αντίκτυπος των αλλαγών στις πλατφόρμες είναι ότι οι εφαρμογές αναδύονται με την πάροδο του χρόνου, καθώς αυτή η τεχνολογία τελειοποιείται, γίνεται πιο εύκολα διαθέσιμη, γίνεται φθηνότερη», δήλωσε ο κ. Λι σε συνέντευξή του.
Πηγή: «The New York Times»