x
 

Υγεία

Θα μπορούσε ένα φάρμακο να δώσει στο κατοικίδιό σας περισσότερα σκυλίσια χρόνια;

29 Νοεμβρίου 2023

NEA YOΡΚΗ. Η ζωή ενός κατοικίδιου σκύλου ακολουθεί μια προβλέψιμη τροχιά. Με την πάροδο του χρόνου, το κουτάβι που αποκοιμιέται στο μπολ με το φαγητό του θα γίνει έφηβος με λιγνά πόδια και ακόρεστο ενδιαφέρον για τους σκίουρους – προτού τελικά μπει στην ενηλικίωση ως σκυλίσιο πλάσμα της συνήθειας, με μια προσεκτικά επιλεγμένη τοποθεσία για ύπνο και καλά δοκιμασμένο τελετουργικό χαιρετισμού.

Αλλά όσο προχωρούν τα χρόνια, οι αρθρώσεις του θα σκληραίνουν και το ρύγχος του θα γκριζάρει. Και μια μέρα, που αναπόφευκτα θα φτάσει πολύ νωρίς, η κουνημένη ουρά θα σταματήσει.

«Οταν υιοθετείς ένα σκυλί, υιοθετείς μελλοντική θλίψη», είπε η Εμιλι Ανταμς (Emilie Adams), Νεοϋορκέζα που έχει τρία Rhodesian Ridgeback. «Αξίζει τον κόπο με την πάροδο του χρόνου γιατί απλά έχεις τόση αγάπη από τώρα και όταν φύγουν. Αλλά η διάρκεια ζωής τους είναι μικρότερη από τη δική μας».

Τα τελευταία χρόνια, οι επιστήμονες κυνηγούν φάρμακα που θα μπορούσαν να αποτρέψουν αυτό το σπάσιμο της καρδιάς παρατείνοντας τη ζωή των σκύλων συντρόφων μας. Την Τρίτη, η εταιρεία βιοτεχνολογίας «Loyal» ανακοίνωσε ότι είχε προχωρήσει ένα βήμα πιο κοντά στην κυκλοφορία ενός τέτοιου φαρμάκου στην αγορά. «Τα δεδομένα που παρείχατε είναι επαρκή για να δείξουν ότι υπάρχει εύλογη προσδοκία αποτελεσματικότητας», ενημέρωσε την εταιρεία σε πρόσφατη επιστολή αξιωματούχος της Υπηρεσίας Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ. (Η «Loyal» έδωσε ένα αντίγραφο της επιστολής στην «Times»).

Αυτό σημαίνει ότι το φάρμακο, το οποίο η «Loyal» αρνήθηκε να αναγνωρίσει για λόγους αποκλειστικής εκμετάλλευσης, πληροί μια από τις απαιτήσεις για «διευρυμένη υπό όρους έγκριση», μια γρήγορη έγκριση για ζωικά φάρμακα που ικανοποιούν ανεκπλήρωτες ανάγκες υγείας και απαιτούν δύσκολες κλινικές δοκιμές.

Το φάρμακο δεν είναι ακόμη διαθέσιμο στους ιδιοκτήτες κατοικίδιων ζώων και το F.D.A. πρέπει να εξετάσει ακόμα τα δεδομένα ασφάλειας και κατασκευής της εταιρείας. Ωστόσο, η υπό όρους έγκριση, την οποία η «Loyal» ελπίζει να λάβει το 2026, θα επιτρέψει στην εταιρεία να ξεκινήσει την εμπορία του φαρμάκου για παράταση της ζωής του σκύλου, ακόμη και πριν ολοκληρωθεί μια μεγάλη κλινική δοκιμή.

Πηγή: «Νew Υork Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η παχυσαρκία αφορά πλέον περισσότερο από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους παγκοσμίως, περιλαμβανομένων παιδιών και εφήβων, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν λίγες ημέρες πριν την Παγκόσμια Ημέρα κατά της Παχυσαρκίας στις 4 Μαρτίου, τα οποία δείχνουν αύξηση του προβλήματος στις χώρες με χαμηλό ή μεσαίο εισόδημα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ