x
 

Πολιτική

Θα μπορούσε η έρευνα του FBI να στείλει τον δήμαρχο Ερικ Ανταμς στη φυλακή;

19 Νοεμβρίου 2023

NEA YOΡΚH. Στις 2 Νοεμβρίου πράκτορες του FBI πραγματοποίησαν έφοδο πριν τα ξημερώματα στο σπίτι της επικεφαλής εράνων του δημάρχου της Νέας Υόρκης, της 25χρονης Μπριάνα Σαγκς και κατάσχεσαν τηλέφωνα, ένα iPad και έγγραφα. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι πράκτορες έκαναν έρευνα επίσης στο σπίτι ενός στελέχους της «Turkish Airlines» και μιας κατασκευαστικής εταιρείας στο Μπρούκλιν που ανήκει σε Τούρκους μετανάστες που είχαν συγκεντρώσει χρήματα για τον δήμαρχο Ερικ Ανταμς.

Μέρες αργότερα, πράκτορες πλησίασαν τον Ανταμς στο δρόμο καθώς έφευγε από έναν έρανο στο Μανχάταν και ζήτησαν από τους φρουρούς ασφαλείας του να παραμερίσουν. Στη συνέχεια μπήκαν μαζί του σε ένα SUV και κατέσχεσαν δύο iPhone και ένα iPad. Επέστρεψαν αυτές τις συσκευές μετά από λίγες μέρες.

Οι κατασχέσεις ήταν μια δραματική κλιμάκωση σε μια ομοσπονδιακή έρευνα γύρω από τον δήμαρχο της μεγαλύτερης πόλης των ΗΠΑ. Οι ομοσπονδιακές Αρχές ερευνούν εάν η εκστρατεία του Ανταμς το 2021 συνωμότησε για να πάρει παράνομα χρήματα από την τουρκική κυβέρνηση σε αντάλλαγμα χάρη, συμπεριλαμβανομένης της πίεσης στον αρχηγό της Πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης να επιταχύνει το άνοιγμα ενός νέου κτιρίου τουρκικού προξενείου στην πόλη.

Κανένας, συμπεριλαμβανομένου του Ανταμς, δεν έχει μέχρι στιγμής κατηγορηθεί ή κατηγορηθεί για οποιοδήποτε έγκλημα. Ο Ανταμς, πρώην αστυνομικός, έχει αρνηθεί κατηγορηματικά ότι έχει κάνει αδίκημα. «Δεν κάνουμε ανταλλάγματα, ακολουθούμε το νόμο», είπε σε συνέντευξη Τύπου την Τρίτη, με τις πρώτες δημόσιες παρατηρήσεις του να αναγνωρίζουν την έρευνα από τότε που μπήκε στα πρωτοσέλιδα.

Η επικεφαλής σύμβουλος της πόλης, Λίζα Ζόρνμπεργκ (Lisa Zornberg), καθόταν δίπλα στον Ανταμς και παρενέβαινε συχνά μετά από ερωτήσεις των δημοσιογράφων. «Ημασταν πλήρως συνεργάσιμοι. Δεν πρόκειται να εμποδίσουμε μια ενεργό έρευνα παρέχοντας περισσότερες λεπτομέρειες», είπε. «Δεν υπάρχει καμία ένδειξη που να έχω δει ότι ο δήμαρχος είναι στόχος».

Σε ένα email, ένας εκπρόσωπος του Ανταμς αναφέρθηκε στα σχόλια της Ζόρνμπεργκ και είπε ότι το γραφείο του δημάρχου δεσμεύτηκε να συνεργαστεί με ομοσπονδιακούς ερευνητές, αλλά αρνήθηκε να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Αλλά οι νομικοί εμπειρογνώμονες λένε ότι ο δήμαρχος μπορεί να έχει πραγματικό πρόβλημα. «Εάν αποδειχθεί μια δωροδοκία, οι εγκληματικές συνέπειες μπορεί να είναι τεράστιες – χρόνια στην φυλακή», δήλωσε ο Τζέικομπ Εϊσλερ (Jacob Eisler), καθηγητής Εκλογικού Δικαίου και Καταπολέμησης της Διαφθοράς στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Φλόριδας.

Στη συνέντευξη Τύπου της Τρίτης, ο Ανταμς επιβεβαίωσε ότι το 2021, ενώ έκανε εκστρατεία για να γίνει δήμαρχος, είχε διαβιβάσει ένα αίτημα από το τουρκικό προξενείο στον τότε επίτροπο Πυροσβεστικής της Νέας Υόρκης, Ντάνιελ Νίγκρο (Daniel Nigro) για να δει εάν ο Νίγκρο θα μπορούσε να «εξετάσει» μια διαδικασία έγκρισης για το «Turkevi Center», το νέο πολυώροφο κτίριο του τουρκικού προξενείου κοντά στα κεντρικά γραφεία του ΟΗΕ στο Μανχάταν. Η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Νέας Υόρκης είχε ανησυχήσει για θέματα ασφάλειας στη δομή, αλλά οι καθυστερήσεις στην έγκριση έθεσαν σε κίνδυνο την επιθυμία του Τούρκου προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να το αποκαλύψει εγκαίρως για τη γενική συνέλευση του ΟΗΕ το φθινόπωρο, ανέφερε η «New York Times».

Αμέσως μετά εκδόθηκε προσωρινή άδεια, η οποία επέτρεψε να προχωρήσουν τα αποκαλυπτήρια. Ο νέος πύργος ήταν σύμβολο της «αυξανόμενης δύναμης» της Τουρκίας, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος στην εκδήλωση.

Οι διασυνδέσεις του Ανταμς με την Τουρκία ήταν γνωστές ακόμη και πριν από την αποκάλυψη. Ενώ ο πληθυσμός των Τούρκων ψηφοφόρων της Νέας Υόρκης είναι μικρός, ο Ανταμς καλλιέργησε στενούς δεσμούς μαζί τους ως πρόεδρος του διαμερίσματος του Μπρούκλιν, την κατά κύριο λόγο τελετουργική θέση που κατείχε για οκτώ χρόνια πριν γίνει δήμαρχος.

Πηγή: «The Guardian»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ Η Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε την Παρασκευή για την αποπομπή του Ρεπουμπλικανού βουλευτή Τζορτζ Σάντος από τη Νέα Υόρκη μετά από μια επικριτική έκθεση για τη συμπεριφορά του, η οποία τον κατηγορεί ότι χρησιμοποίησε δωρεές για την προεκλογική του εκστρατεία για ίδιον όφελος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ