x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θα ελκύει ή θα διώχνει τα «μυαλά» η Ελλάδα;

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη και διαμόρφωση του νέου κόσμου, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι αρκετοί Ελληνες της Διασποράς κατέχουν ήδη σημαντικές θέσεις σε αυτή την τεχνολογική επανάσταση. Η πρόκληση για τη χώρα μας είναι, πώς θα αξιοποιήσει τα ‘λαμπρά μυαλά’ της Διασποράς, και ποια κίνητρα θα προσφέρει για να τους ενθαρρύνει να επιστρέψουν και να συμβάλλουν στην ανάπτυξη της πατρίδας τους».

Νίκος Κυρπίδης στον «Ε.Κ.»

Ο Νίκος Κυρπίδης, ένας διακεκριμένος ομογενής επιστήμονας δεν άντεξε άλλο. Υπέβαλε την παραίτησή του από τη θέση του επιστημονικού διευθυντή του Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών μόλις έξι μήνες μετά την ανάληψη των καθηκόντων του.

Ως λόγο της παραίτησής του έδωσε την αδυναμία συνεννόησης με την ηγεσία του Ιδρύματος.

Ο κύριος Κυρπίδης δεν είναι ο πρώτος ομογενής επιστήμονας ή επιχειρηματίας ή απλός ομογενής που επαναπατρίζεται με λαχτάρα να ζήσει και να προσφέρει στην Ελλάδα και που απογοητευμένος τα μαζεύει και επιστρέφει. Κι αυτή τη φορά για τα καλά.

Ο κάθε ένας έχει τον δικό του λόγο. Το αποτέλεσμα όμως είναι αρνητικό για την χώρα και τον λαό της. Της στερεί τη δυνατότητα να εξελιχθεί με γρήγορους ρυθμούς. Να πλησιάσει, αν όχι να συμπορευτεί με τα υπόλοιπα κράτη της Ευρώπης, σε ένα εύλογο χρονικό διάστημα.

Τι φταίει; Γιατί συμβαίνει αυτό;

Σχεδόν όλοι αναγνωρίζουν ότι η χώρα χρειάζεται βαθιές τομές για να αλλάξει. Στην πράξη, όμως, αυτό είναι δύσκολο. Και είναι δύσκολο γιατί η πλειοψηφία του κόσμου έχει μια βαθιά ριζωμένη νοοτροπία, συχνά με ρίζες που ανάγονται σε πολλές δεκαετίες πριν, που όπως σε κάθε άλλη χώρα, δεν αλλάζει εύκολα.

Γιατί ο κόσμος είναι συνηθισμένος σε έναν τρόπο ζωής και δουλειάς, που αλλάζει μεν, αλλά αλλάζει με πολύ αργούς ρυθμούς για να μπορεί να ανταγωνιστεί άλλες χώρες στην Ευρώπη και ακόμα και στην περιοχή της.

Η κάθε αλλαγή, το κάθε άγνωστο, προκαλεί φόβο. Αποτελεί απειλή. Ετσι, η κοινωνία, το σύστημα, αγωνίζεται να μην αλλάξει. Αμύνεται, αντιτίθεται.

Γι’ αυτό είναι πιο εύκολο σε δυνάμεις που προέρχονται από το εξωτερικό να ενεργήσουν ως καταλύτες. Που δεν έχουν δεσμούς, συμφέροντα. Που είναι άνθρωποι δηλαδή, οι οποίοι ζουν στο προηγμένο σύστημα που η χώρα επιθυμεί να φτάσει.

Που σπουδάζουν σε αυτό, που εντρυφούν στις νέες ιδέες, στις νέες τεχνολογίες, στον τρόπο εργασίας κ.τ.λ.

Επειδή σε εμάς τους ομογενείς μάς λείπει η Ελλάδα, επειδή έχουμε πάθος για την γενέτειρά μας, κάνουμε το σφάλμα να θεωρούμε ότι ο επαναπατρισμός μας θα γίνει δεκτός με ανοιχτές αγκάλες.

Συνήθως δεν είναι έτσι. Πέρα από την ζηλοφθονία που η επιτυχία δημιουργεί στους λιγότερο επιτυχημένους -ανθρώπινο, σε ένα βαθμό- υπάρχει και ο φόβος της υποσχόμενης αλλαγής.

Η κοινωνία δηλαδή, αντιμετωπίζει τον Ελληνα του εξωτερικού ως επικίνδυνο, ως σοβαρό αντίπαλο. Και έτσι τον υποσκάπτει, αρχίζοντας από την αμφισβήτηση των προσόντων και επιτευγμάτων του…

Στο τέλος η απογοήτευση και η πικρία οδηγούν πολλούς ομογενείς στο να τα μαζεύουν και να φεύγουν.

Η άλλη επιλογή που έχει κανείς είναι να ενσωματωθεί στο σύστημα, «να κάνεις στη Ρώμη αυτό που κάνουν οι Ιταλοί», να γίνεις ένα με τους άλλους, και να απολαμβάνεις τις ομορφιές της Ελλάδας και δεν βαριέσαι.

Ομως η επίσημη Ελλάδα πρέπει να επιμείνει στην επιστροφή των «μυαλών». Αυτών που έφυγαν πριν δεκαετίες κι αυτών που έφυγαν πρόσφατα.

Είναι ένα εξαιρετικά κρίσιμο θέμα, από την επιτυχή έκβαση του οποίου πολλά εξαρτώνται.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Θα μπορέσουμε κάποτε εμείς οι Ελληνες να ενωθούμε σαν τους Εβραίους και να πάψουμε να κοροϊδεύουμε τους εαυτούς μας στα εθνικά μας θέματα; Την περασμένη Δευτέρα η πλειοψηφία της πολιτισμένης ανθρωπότητας απείλησε μέσω του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου της Χάγης ότι θα ζητήσει τη σύλληψη του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου και του υπουργού Αμυνας της κυβέρνησής του Γιόαβ Γκαλάντ, με την κατηγορία της γενοκτονίας των πάνω από 35.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ