x
 

Πολιτική

Θα καλωσορίσουν τον απεσταλμένο του ΓΓ οι ΗΠΑ, δηλώνει η Πρέσβειρα Φίσερ

24 Δεκεμβρίου 2023

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Θα καλωσορίσουν οι ΗΠΑ τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, που θα αντιμετωπίσει την πρόκληση της εξεύρεσης κοινού εδάφους για την επανέναρξη των συνομιλιών, δήλωσε σε συνέντευξή της στην κυριακάτικη Καθημερινή η Αμερικανίδα Πρέσβειρα, Τζούλι Φίσερ αναφερόμενη και στον μακρύ δρόμο για την Κύπρο όσον αφορά την «κακή φήμη» για την επιρροή της Ρωσίας αλλά και στις φήμες για εταιρείες που υποβοηθούν τον πόλεμο που κάνει το Κρεμλίνο.

Αν υπάρχουν εταιρείες ή πρόσωπα στην Κύπρο που συμβάλλουν στην προσπάθεια της Ρωσίας να συνεχίσει τον πόλεμο στην Ουκρανία, τότε οι ΗΠΑ θα τους κυνηγήσουν και θα το κάνουν σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία, ανέφερε η Πρέσβειρα, κάνοντας αναφορά σε φήμες για εταιρείες κελύφη που διευκολύνουν αυτούς που υποβοηθούν τον πόλεμο.

Εκφράζει ωστόσο τη χαρά της για την πολύ καλή συνεργασία ΗΠΑ – Κύπρου και τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη που ξεκαθάρισε ότι θέλουν να συνεργαστούν πλήρως με τις ΗΠΑ και τις υπόλοιπες χώρες της Δύσης, γιατί όπως λέει, η Κύπρος θέλει ν’ αφήσει πίσω την «κακή φήμη που την ακολουθεί εδώ και καιρό». «Η Κύπρος έχει να διαδραματίσει έναν πολύ σημαντικό ρόλο σε ό,τι αφορά τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία και τη διατλαντική συμφωνία που προνοεί ότι στεκόμαστε απέναντι από τη Ρωσία και υποστηρίζουμε την Ουκρανία. Υπάρχει η φήμη ότι στην Κύπρο υπάρχουν εταιρείες κελύφη που διευκολύνουν αυτούς που υποβοηθούν τον πόλεμο που κάνει το Κρεμλίνο, ότι διακινείται χρήμα κακόβουλων δραστηριοτήτων, όμως υπάρχουν πολλοί άνθρωποι πλέον που προσπαθούν να αλλάξουν, όχι μόνο την αντίληψη για τον ρόλο της Κύπρου, αλλά και να αλλάξουν πραγματικά τον ρόλο της Κύπρου».

Πρόσθεσε ωστόσο ότι είναι ένας μακρύς δρόμος για οποιαδήποτε Κυβέρνηση και οποιαδήποτε χώρα ν’ αφήσει πίσω της την «κακή φήμη» για συνεργασία με την Ρωσία. «Έχουμε να κάνουμε με τη μετάβαση στον τραπεζικό τομέα, στις ελεγκτικές υπηρεσίες και κατ’ επέκταση πρόκειται για μία πολύπλοκη διαδικασία που δεν αλλάζει μέσα σε μία νύχτα πουθενά και σίγουρα δεν αλλάζει ούτε στην Κύπρο. Χρειάζεται ένα μακροπρόθεσμο πλάνο και γι’ αυτό τον λόγο είμαι πολύ περήφανη για την πολύ στενή συνεργασία που έχουμε και για την πολύ καλή δουλειά που γίνεται μεταξύ του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της νομικής υπηρεσίας, του FBI και της Κυπριακής Αστυνομίας» είπε.

Ερωτηθείσα για το αν θα υπάρξουν νέα ονόματα στη λίστα των κυρώσεων η κ. Φίσερ απάντησε ότι από τη στιγμή που το Κρεμλίνο συνεχίζει τον πόλεμο στην Ουκρανία, «τότε θα συνεχίσουμε να κυνηγούμε αυτούς που υποβοηθούν, που ‘εφοδιάζουν’ κατά κάποιον τρόπο αυτόν τον πόλεμο. Αν λοιπόν υπάρχουν εταιρείες ή πρόσωπα στην Κύπρο που συμβάλλουν στην προσπάθεια της Ρωσίας να συνεχίσει αυτό τον πόλεμο τότε θα τους κυνηγήσουμε και θα το κάνουμε σε συνεργασία με την Κυπριακή Δημοκρατία». Ανέφερε δε ότι υπάρχει πρόθεση για μία μακρόχρονη συνεργασία μεταξύ του FBI, της Κυπριακής Αστυνομίας, της Νομικής Υπηρεσίας του Υπουργείου Δικαιοσύνης, της ΜΟΚΑΣ και άλλων υπηρεσιών. «Το ερώτημα είναι τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε μαζί και αυτό επεξεργαζόμαστε αυτή τη στιγμή» πρόσθεσε.

Κυπριακό

Για το Κυπριακό η Πρέσβειρα των ΗΠΑ συνέστησε να περιμένουμε τις δηλώσεις του ΓΓ του ΟΗΕ για τον απεσταλμένο του σημειώνοντας ότι οι ΗΠΑ άλλωστε έχουν ήδη ζητήσει την επανέναρξη των συνομιλιών και τον διορισμό ειδικού απεσταλμένου. «Όταν ο γ.γ. των Ηνωμένων Εθνών ανακοινώσει τον διορισμό, εμείς σίγουρα θα τον χαιρετήσουμε και υποθέτω πως αυτό θα πράξουν και άλλα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας. Είναι πολύ σημαντικό για μας όμως, να δούμε έναν ειδικό απεσταλμένο που θα ξεκινήσει δουλειά το συντομότερο, καθώς το Κυπριακό είναι ένα άλυτο θέμα εδώ και πάρα πολύ καιρό. Και το λέω αυτό, γιατί αυτό το μικρό διάστημα που βρίσκομαι στην Κύπρο είδα ότι οι Κύπριοι, Ε/κ και Τ/κ, πραγματικά επιζητούν και ελπίζουν στην πρόοδο των συνομιλιών».

Στην επισήμανση για την θέση της τουρκικής πλευράς και του Ερσίν Τατάρ για λύση δύο κρατών, κι αν μπορούμε να ελπίζουμε στην ύπαρξη ενός κοινού εδάφους που θα οδηγήσει στην επίλυση του προβλήματος, η κ. Φίσερ είπε ότι αυτή είναι η πρόκληση που έχει να αντιμετωπίσει ο ειδικός απεσταλμένος. «Να βρει δηλαδή ένα κοινό έδαφος μεταξύ των δύο πλευρών και να καταφέρει να κάνει βήματα προόδου». Ελπίζει είπε σε δηλώσεις από τον ΓΓ του ΟΗΕ το προσεχές διάστημα. «Θα είναι κατά κάποιο τρόπο, ένα δώρο για τις γιορτές».

Ερωτηθείσα επίσης για το θέμα της κατάργησης της βίζας, είπε ότι υπολογίζουν μέσα στο 2024 να υπάρξει μεγαλύτερη πρόοδος σε αυτό τον τομέα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Ανεβαίνουν οι τόνοι των αντιπαραθέσεων ανάμεσα στο ΔΗΚΟ και το ΕΛΑΜ με φόντο τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν το ακροδεξιό κόμμα να διεκδικεί την Τρίτη θέση εκτοπίζοντας το ΔΗΚΟ.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ