x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Εκκλησία

Θα καταργηθεί η αναστολή του Καταστατικού της Αρχιεπισκοπής το οποίο θα παραμείνει ως έχει

ΒΟΣΤΩΝΗ. Κατά τη συνεδρίαση της Επιτροπής επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού, η οποία συνήλθε εν Φαναρίω το απόγευμα της Πέμπτης 9 Ιουνίου 2022, αποφασίσθηκε να υποβληθεί αίτημα από την Ιερά Επαρχιακή Σύνοδο της Αρχιεπισκοπής Αμερικής προς το Πατριαρχείο όπως καταργηθεί η αναστολή του Καταστατικού που είχε γίνει την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου 2020.

Διεξήχθη ενδελεχής συζήτηση επί του θέματος παρόντος του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου, ο οποίος παρεπιδημεί στην Κωνσταντινούπολη και ο οποίος είχε ζητήσει τη σύγκληση της αρμόδιας Επιτροπής επί των Επαρχιών, όπως είχε αποκαλύψει ο «Εθνικός Κήρυκας» τη Δευτέρα 6 Ιουνίου. Επισημάνθηκαν τα αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί εν όψει μάλιστα της επικείμενης 46ης Κληρικολαϊκής Συνέλευσης στη Νέα Υόρκη από τις 4 έως τις 7 Ιουλίου και αποφασίσθηκε όπως όταν επανέλθει ο Αρχιεπίσκοπος στην Αμερική -επιστρέφει το Σάββατο 12 Ιουνίου– να συγκαλέσει την Επαρχιακή Σύνοδο η οποία να στείλει επίσημη επιστολή-αίτημα στο Πατριαρχείο όπου θα ζητά την κατάργηση της αναστολής του Καταστατικού του 2003.

Στη συνέχεια, το Πατριαρχείο θα αποδεχθεί το αίτημα της Επαρχιακής Συνόδου και θα αποφανθεί ότι το Καταστατικό εξακολουθεί να ισχύει ως έχει και εάν στο μέλλον τεθεί ζήτημα τροποποίησης μερικών Αρθρων του, αυτό θα γίνει κατά τη διαδικασία που διαλαμβάνεται στο 25ο Αρθρο του Καταστατικού.

Εγινε δύο ή περισσότερες φορές αναφορά στην αρθρογραφία του «Ε.Κ.» περί του θέματος του Καταστατικού. Υπενθυμίζεται ότι η τελευταία φορά που έγινε μνεία του θέματος ήταν στο δημοσίευμα της Δευτέρας 6ης Ιουνίου στο οποίο εγράφησαν τα εξής: «Εν τω μεταξύ, πληροφορίες του ‘Ε.Κ.’ αναφέρουν ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος ζήτησε να συναντηθεί την Πέμπτη 9 Ιουνίου με την Επιτροπή επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού προκειμένου να συζητήσει για το Καταστατικό γύρω από το οποίο έχει δημιουργηθεί σύγχυση, απορία, αλλά και έντονη ανησυχία ανάμεσα στον κλήρο και τον λαό, καθότι ανεστάλη την Πέμπτη 8 Οκτωβρίου του 2020 από τη Σύνοδο του Φαναρίου και τον Πατριάρχη με την εισήγηση του Ελπιδοφόρου, αλλά εξακολουθεί να ισχύει όπως ισχυρίζεται ο ίδιος.

Ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος χοροστάτησε στον Εσπερινό για την γιορτή της Μεταμορφώσεως Σωτήρος.
(Φωτογραφία: «Ε.Κ.»/Ζαφείρης Χαϊτίδης)

Τονίζεται ότι ελλοχεύει ο κίνδυνος νομικών και άλλων θεσμικών επιπλοκών τόσο στην πολιτεία της Νέας Υόρκης όπου και η Εδρα της Αρχιεπισκοπής, όσο και στις κατά τόπους πολιτείες και πόλεις που υφίστανται Μητροπόλεις και κοινότητες. Υπογραμμίζεται ότι πρόεδρος της Επιτροπής επί των Επαρχιών του Θρόνου του Εξωτερικού είναι ο Μητροπολίτης Γέρων Εμμανουήλ.

Επισημαίνεται ότι το Αρθρο 25 του Καταστατικού του 2003, το οποίο ουσιαστικά είναι μετέωρο καθότι είναι ανασταλέν και συνάμα ισχύει, περί Αναθεωρήσεως του Συντάγματος διαλαμβάνει τα ακόλουθα: ‘Το παρόν Σύνταγμα, ρυθμίζον τα της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής ως εκκλησιαστικού θεσμού, δύναται να τροποποιηθή εν τω συνόλω ή εν τοις επί μέρους αυτού κατόπιν εισηγήσεως τής Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου εις το Οικουμενικόν Πατριαρχείον μετά την δέουσαν διεργασίαν παρά τω Αρχιεπισκοπικώ Συμβουλίω και τη Αρχιεπισκοπική Κληρικολαϊκή Συνελεύσει, μετ’ απόφασιν της Αγίας και Ιεράς Συνόδου του Οικουμενικού Θρόνου, εις ην υποβάλλεται’».

Τονίζεται ότι πριν από τη συνεδρίαση της Επιτροπής υπήρξε συνάντηση ανάμεσα στον πρόεδρό της, Μητροπολίτη Γέροντα Χαλκηδόνος Εμμανουήλ και τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και στη συνέχεια μεταξύ των δύο προαναφερθέντων ιεραρχών και του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου.

Εν τω μεταξύ, προ μηνών είχε αποσταλεί επίσημο αυστηρό γράμμα στον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, στο οποίο ανάμεσα στα άλλα του επισημαινόταν να καταθέσει και γραπτώς τις εισηγήσεις του για το Καταστατικό και τα διαμειφθέντα περί αυτού, καθώς επίσης και τα πρακτικά των συνεδριάσεων της Επαρχιακής Συνόδου καθότι αρκετοί αρχιερείς έλεγαν ότι δεν έχουν ενημέρωση για τις ενέργειές του.

Σημειώνεται ότι κατά τα τρία χρόνια της Αρχιεπισκοπίας του ο Ελπιδοφόρος δεν έχει στείλει ουδεμία έκθεση γραπτώς στην οποία να λέγει το περιεχόμενο των εργασιών της Επαρχιακής Συνόδου ή του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Ο προκάτοχός του, Αρχιεπίσκοπος πρώην Αμερικής Δημήτριος δύο ή τρεις φορές τον χρόνο έστελνε γραπτές εκτεταμένες εκθέσεις με συνημμένα επί του περιεχομένου των εργασιών της Επαρχιακής Συνόδου και του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου. Γινόταν η ανάγνωσή τους εν Συνόδω και στη συνέχεια παραπέμποντο στην Επιτροπή των Επαρχιών του Εξωτερικού.

Εγινε αναφορά στην αποκαλυπτική συνέντευξη του Μητροπολίτη Σικάγου Ναθαναήλ στον «Ε.Κ.» την 1η Απριλίου 2022, ο οποίος απαντώντας στην ερώτηση αν είχε ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος τη σύμφωνη γνώμη της Επαρχιακής Συνόδου προτού εισηγηθεί στον Πατριάρχη Βαρθολομαίο την αναστολή του Συντάγματος, είχε απαντήσει ως εξής: «Η Ιερά Επαρχιακή Σύνοδος δεν γνώριζε ότι ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος υπέβαλε στο Οικουμενικό Πατριαρχείο εκθέσεις σχετικά με το Καταστατικό της Αρχιεπισκοπής. Δεν συζητήσαμε ποτέ την ιδέα ή την πιθανή ανάγκη να ζητήσουμε νέο Καταστατικό από το Πατριαρχείο. Στις 9-10 Σεπτεμβρίου, μόλις ένα μήνα πριν την ανακοίνωση από το Οικουμενικό Πατριαρχείο, η Αρχιεπισκοπή μας πραγματοποίησε την 45η Διετή Κληρικολαϊκή Συνέλευσή της, με τη συμμετοχή περισσότερων από 1.200 αντιπροσώπων. Εκτός από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ευάγγελο, ο οποίος εξέφρασε ανησυχίες για φήμες που είχαν δει το φως της δημοσιότητας περί ομάδας, στην οποία ανατέθηκε από την Αρχιεπισκοπή να μελετήσει τις αλλαγές στο καταστατικό, κανένας δεν έθεσε οιοδήποτε ερώτημα σχετικά με το Καταστατικό. Η Κληρικολαϊκή Συνέλευση συνέχισε τις εργασίες υποθέτοντας ότι όλα προχωρούσαν κανονικά. Κανείς δεν ήξερε ότι θα βρεθούμε στην τωρινή δύσκολη θέση μόλις ένα μήνα αργότερα».

Εγινε ακόμα αναφορά στις επιστολές των Συνδέσμων των Ιερέων Σικάγου και Βοστώνης για το Καταστατικό τις οποίες αποκάλυψε ο «Ε.Κ.».

Αναφορικά με τη Μητρόπολη Νέας Ιερσέης, ο Ελπιδοφόρος είπε ότι την είχε δημιουργήσει ο Ιάκωβος προσωποπαγώς για να τακτοποιήσει τον Μητροπολίτη Σίλα, αποκόπτοντας ένα κομμάτι από την περιφέρεια της Νέας Υόρκης και ότι δεν μπορούσε να είναι ο Ευάγγελος από τη μια άκρη του ποταμού και από την άλλη να είναι ο ίδιος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Κυριάκος: Δεν γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα – «Νόμιμη αλλά πολιτικά λάθος η παρακολούθηση»

ΑΘΗΝΑ. «Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών υποτίμησε την πολιτική διάσταση της συγκεκριμένης υπόθεσης» τόνισε, μεταξύ άλλων, χθες σε τηλεοπτική του δήλωση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, αναφερόμενος στην υπόθεση της παρακολούθησης του κινητού τηλεφώνου του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ Νίκου Ανδρουλάκη, επισημαίνοντας ότι «αυτό που έγινε ήταν λάθος, δεν το γνώριζα και δεν θα το επέτρεπα».

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας