x
 

Κοινωνία

Θα πρέπει οι πλούσιοι να πληρώνουν μεγαλύτερο πρόστιμο για οδικές παραβάσεις;

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Πριν από μερικούς μήνες, μια φήμη άρχισε να διαδίδεται στους καταπράσινους δρόμους του Ντάικερ Χάιτς στο Μπρούκλιν και τελικά έφτασε ως τα αυτιά του τοπικού δημοτικού συμβούλου, του Τζάστιν Μπράναν (Justin Brannan). Οι ψηφοφόροι του κ. Μπράναν, είπε ο ίδιος, παραπονέθηκαν ότι κάποιος είχε κατασκευάσει ένα δρομάκι δίπλα στο σπίτι τους, τρυπώντας το τσιμεντένιο πεζοδρόμιο.

Ο ιδιοκτήτης του σπιτιού έλεγε στους γείτονες ότι το να πληρώνει απλώς τα πρόστιμα ήταν πιο προσιτό οικονομικά από μια θέση στάθμευσης και λιγότερο ενοχλητικό από τη στάθμευση στο δρόμο.

Ο κ. Μπράναν, ο οποίος είχε κερδίσει οριακά τις εκλογές στην περιφέρειά του με το μήνυμα να κάνει τη Νέα Υόρκη πιο προσιτή για τις οικογένειες της μεσαίας τάξης, δήλωσε ότι είχε τη συγκεκριμένη ιστορία στο μυαλό του όταν άρχισε να συντάσσει ένα νομοσχέδιο που θα απαιτούσε από το Δημαρχείο να εκπονήσει ένα πιλοτικό πρόγραμμα για να χρεώνει τους πλούσιους Νεοϋορκέζους περισσότερο από τους γείτονές τους με χαμηλότερο εισόδημα για αστικές παραβάσεις όπως η κατασκευή αυτού του δρόμου.

Ο δημοτικός σύμβουλος της 43ης περιφέρειας, Τζάστιν Μπράναν. Φωτογραφία: Wikipedia/Δημόσια Χρήση

Η ιδέα της κλίμακας, γνωστή ως πρόγραμμα ημερήσιων προστίμων, θα σήμαινε ότι ορισμένα πρόστιμα θα χρεώνονται ανάλογα με το εισόδημα ενός ατόμου για αυτά τα αστικά αδικήματα, τα οποία σήμερα επισύρουν πρόστιμα που κυμαίνονται από 50 έως μερικές εκατοντάδες δολάρια.

Δεν είναι ακόμη σαφές ποια θα είναι η φόρμουλα για τα νέα πρόστιμα και πόσο θα κοστίζουν οι ποινές, καθώς οι λεπτομέρειες του πιλοτικού προγράμματος θα αποφασιστούν από τους αξιωματούχους της πόλης.

Το νομοσχέδιο, που παρουσιάστηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο την περασμένη εβδομάδα, είναι το τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο οι τοπικοί νομοθέτες προσπαθούν να βάλουν έστω και μικρά αναχώματα στην κρίση οικονομικής προσιτότητας της πόλης. Το έργο τους έχει γίνει ακόμη πιο επείγον: Η προσπάθεια της κυβερνήτη Κάθι Χόκουλ (Kathy Hochul) να χτίσει περισσότερες οικονομικά προσιτές κατοικίες στην πόλη απέτυχε κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων για τον πολιτειακό προϋπολογισμό και μια δημοτική επιτροπή ενέκρινε προσωρινά σημαντικές αυξήσεις ενοικίων για διαμερίσματα με σταθεροποιημένο ενοίκιο. Και σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση, περίπου οι μισοί κάτοικοι της Νέας Υόρκης δεν μπορούν πλέον να αντέξουν οικονομικά βασικά αγαθά όπως η στέγαση, τα τρόφιμα και οι μεταφορές.

«Οι άνθρωποι αισθάνονται ότι τους πιέζουν από παντού, και δεν υπάρχει φως στον ορίζοντα», δήλωσε ο Μπράναν, πρόεδρος της οικονομικής επιτροπής του Συμβουλίου, σε συνέντευξή του. «Αν κάποιος από τη μεσαία τάξη λάβει ένα πρόστιμο, είναι ένα σοβαρό ζήτημα πώς θα βρει τρόπο να το πληρώσει. Αλλά ο τύπος απέναντι μαζεύει κλήσεις και δεν τον νοιάζει, γιατί μπορεί να το αντέξει οικονομικά».

Ωστόσο, το νομοσχέδιο, το οποίο δημοσιεύτηκε για πρώτη φορά από την εφημερίδα «New York Daily News», δεν αναμένεται να τεθεί προς συζήτηση πριν από την ολοκλήρωση του προϋπολογισμού αυτό το καλοκαίρι, δήλωσε ο Μπράναν.

Πηγή: «New York Times»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ