x
 

Κοινωνία

Θα συνεχιστεί ο πανάρχαιος ανθρώπινος χαιρετισμός διά χειραψίας;

10 Αυγούστου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Κατά τη διάρκεια της πανδημίας, σε μια εκδήλωση του Κάνσας Σίτι, οι διοργανωτές ξεκίνησαν να μοιράζουν αυτοκόλλητα που έγραφαν «Κάνω Χειραψία» με σκοπό να «σπάσουν» την αμηχανία που επικρατεί κατά τις κοινωνικές συνευρέσεις.

«Δεν θέλαμε τα αυτοκόλλητα να λένε ‘Δεν Κάνουμε Χειραψία’ γιατί είναι κάπως απογοητευτικό», δήλωσε στο «Associated Press» ο Τζον ΝτεΛέον, αντιπρόεδρος της Events, δηλώνοντας πως η σκέψη ήταν ότι όποιος είναι κατά της χειραψίας μπορούσε απλά να μην φέρει πάνω του το αυτοκόλλητο. «Αλλά, εάν κάποιος είχε το αυτοκόλλητο, τότε αυτό ήταν ένα δείγμα πως ήταν σύμφωνος με τη χειραψία».

Σήμερα, καθώς οι εργαζόμενοι επιστρέφουν στα γραφεία τους, οι φίλοι βρίσκονται εκ νέου με φυσικό τρόπο και οι εκκλησιαστικές λειτουργίες πραγματοποιούνται διά ζώσης, αυτό ακριβώς το ερώτημα προκαλεί αμηχανία σε όλο και περισσότερους ανθρώπους: να δώσουμε το χέρι μας ή να μην το δώσουμε;

Η χειραψία υπάρχει εδώ και αιώνες. Μια ευρέως διαδεδομένη πεποίθηση είναι πως δημιουργήθηκε για να αποδείξει κάποιος στο πρόσωπο που βρίσκεται μπροστά του ότι του προσφέρει ειρήνη και ότι δεν έχει κρυμμένο πάνω του κάποιο όπλο. Αλλά, τα χέρια μπορούν να είναι, επίσης, επικαλυμμένα με μικρόβια.

Ο Δρ Αντονι Φάουτσι, ο επικεφαλής λοιμωξιολόγος της χώρας, είχε προειδοποιήσει κατά την περασμένη χρονιά ότι «δεν θεωρώ ότι πρέπει να ξανασφίξουμε ποτέ τα χέρια μας, για να είμαι ειλικρινής».

Από την άλλη, ο Δρ Αμές Αντάλτζχα (Dr. Amesh Adalja), λοιμωξιολόγος στο Johns Hopkins University, θεωρεί ότι η όλη διαμάχη είναι υπερβολική. Η λύση είναι απλή, λέει: «Εάν ανησυχείς για την Covid, ο καλύτερος τρόπος για να είναι ασφαλείς οι χειραψίες είναι να είσαι πλήρως εμβολιασμένος. Και για οτιδήποτε μπορεί να βρίσκεται στα χέρια των ανθρώπων, απλά πλύνε τα χέρια σου πριν αγγίξεις το πρόσωπό σου. Γι’ αυτό υπάρχουν τα αντισηπτικά».

Ο χαιρετισμός διά χειραψίας είναι σχεδόν ενστικτώδης και είναι δύσκολο να τον αρνηθεί σε κάποιον. Παρά το γεγονός ότι η επί μήνες απώλεια της φυσικής επαφής ήταν αποκαρδιωτική, η νέα εξάπλωση του ιού μέσω της παράλλαξης Δέλτα επαναφέρει το ερώτημα στην καθημερινή συζήτηση των ανθρώπων.

Πηγή: «Associated Press»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στους δρόμους και τα μετρό της Νέας Υόρκης αυξήθηκε ελαφρώς στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων σχεδόν δύο δεκαετιών, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ετήσιας έρευνας που διεξάγεται κάθε χρόνο και η οποία δημοσιεύθηκε την Πέμπτη.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ