ΠΥΡΓΟΣ. Ανησυχία έχει προκαλέσει ο θάνατος ενός 48χρονου άντρα στην Ηλεία, τον οποίο τσίμπησε αράχνη.
Σύμφωνα με τα όσα έχουν γίνει γνωστά, ο 48χρονος που παραθέριζε στον Πύργο δέχθηκε το τσίμπημα ψηλά στον μηρό δίχως να το αντιληφθεί. Ο ίδιος κινητοποιήθηκε μονάχα όταν άρχισε να νιώθει έντονο πόνο στο σημείο.
Τις τελευταίες ώρες του νοσηλευόταν σε ΜΕΘ του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας. Προχθές το μεσημέρι η κατάστασή του παρουσίασε ραγδαία επιδείνωση και δυστυχώς άφησε την τελευταία του πνοή.
Μέχρι τώρα δεν έχει γίνει σαφές η αιτία που οδήγησε στον θάνατο τον 48χρονο. Σύμφωνα με τον διοικητή του Νοσοκομείου, Σπύρο Πολίτη φως στα αίτια θα ρίξουν η νεκροψία και οι τοξικολογικές εξετάσεις.
«Δυστυχώς, παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες όλου του προσωπικού, ο ασθενής μας κατέληξε, δεν τα κατάφερε. Ηταν κάτι που από την αρχή ήταν γνωστό. Δυστυχώς αυτά τα περιστατικά δεν έχουν καλή κατάληξη. Προσπαθήσαμε πάρα πολύ» τόνισε μιλώντας στο «Star» η διευθύντρια Χειρουργικής Κλινικής του Νοσοκομείου Πύργου, Αγγελική Σαραντοπούλου. «Από τις περιγραφές θεωρούμε ότι ήταν τσίμπημα καφέ αράχνης. Βεβαίως δεν υπάρχει αντίδοτο και γενικά είναι αρκετά ραγδαία η εξέλιξή του. Ενώ από την αρχή δε φαίνεται ότι είναι κάτι σοβαρό, δεν το αντιλαμβάνεται ο ασθενής όταν τους τσιμπάει σε 72 ώρες έχει μια ραγδαία επιδείνωση» πρόσθεσε.
Η αράχνη ερημίτης είναι η πιο δημοφιλής στην οικογένεια των καφέ αραχνών. Πρόκειται για ένα μικρό είδος, με σώμα σε σχήμα βιολιού που μπορεί να φτάσει σε μήκος έως και 1,2 εκατοστά.
Το δάγκωμά της, ωστόσο, μπορεί να αποτελέσει μια ισχυρή, δηλητηριώδη γροθιά. Συνήθως οδηγεί σε νέκρωση των κυττάρων του δέρματος, η οποία με τη σειρά της μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές αντιδράσεις ή ακόμη και στον θάνατο σε ορισμένους ανθρώπους.
Ως επί το πλείστον όμως, περίπου το 90% των περιπτώσεων επουλώνονται δίχως ιατρική παρέμβαση και θεραπεία, σύμφωνα με τον Rick Vetter, πρώην ερευνητή εντομολογίας στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας.
Αφού αναζητήσουν άμεση βοήθεια για το τσίμπημα, οι άνθρωποι θα δουν συνήθως τις πληγές τους να κλείνουν, αφού τις καθαρίσουν και εφαρμόσουν τη μέθοδο RICE -ανάπαυση, πάγος, συμπίεση και ανύψωση- στην πληγείσα περιοχή, σημειώνει ο Vetter.