x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θέατρο του παραλόγου

Τις μέρες αυτές οι πολιτικές εξελίξεις στην Ελλάδα δημιουργούν συνειρμούς που παραπέμπουν στο Θέατρο του Παραλόγου που είχε σημαντική επίδραση στον κόσμο της λογοτεχνίας και του θεάτρου στις δεκαετίες 1940, ‘50 και ‘60.

Να θυμηθούμε ότι τα έργα του θεατρικού αυτού είδους χαρακτηρίζονταν από «ασυναρτησίες, παρωδίες και ασήμαντες πλοκές», προκειμένου να επισημάνουν ότι ζούμε σε ένα κόσμο όπου «αποτυγχάνει η λογική και η ανθρώπινη ύπαρξη φαίνεται αβέβαιη και παράλογη».

Είναι ασφαλώς κατανοητοί οι λόγοι για τους οποίους το πνεύμα αυτό βρήκε έκφραση στον θεατρικό λόγο αλλά και στα γράμματα και τη φιλοσοφία γενικότερα στις δεκαετίες αμέσως μετά τον Δεύτερο Παγκόσμιο Πόλεμο.

Η ανθρωπότητα και η πατρίδα είχαν δοκιμαστεί από τη μεγαλύτερη καταστροφή και αιματοχυσία της ιστορίας τους. Η παράνοια του πολέμου ήταν τότε ακόμη έντονη και κυριαρχούσαν αισθήματα ενοχής και έντονης απαισιοδοξίας σχετικά με τη δυνατότητα των ανθρώπων να αξιοποιήσουν τη λογική τους προκειμένου να αποτρέψουν ή να περιορίσουν τόσο μεγάλες συμφορές.

Σήμερα όμως αυτό που συμβαίνει στην πολιτική ζωή της Ελλάδος είναι εντελώς ακατανόητο και αδικαιολόγητο.

Εν όψει των Ευρωεκλογών, που σε τελική ανάλυση, καίτοι πολιτικά σημαντικές, δεν κρίνουν αποφασιστικά την τύχη της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ούτε της Ελλάδος, επικρατεί ένα κλίμα απόλυτης τοξικότητας και εχθρότητας που ζημιώνει πολύ τον ίδιο τον πολιτικό ιστό της χώρας.

Προσωπικές υβριστικές αντιπαλότητες, ανεύθυνες κατηγορίες για διαφθορά, ακόμη και επιθέσεις, στο εσωτερικό αλλά και στο εξωτερικό, κατά του κράτους δικαίου και του δημοκρατικού πολιτεύματος της χώρας, εκφράζονται με ακραία δημαγωγική παρουσίαση και εκμεταλλεύονται γεγονότα και συμβάντα που υπό το πρίσμα στοιχειώδους και υπεύθυνης λογικής θα έπρεπε να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από τη Δικαιοσύνη.

Μια ακραία και δηλητηριώδης εκστρατεία σπίλωσης και υπονόμευσης των κυβερνώντων οι οποίοι μόλις προ μηνών εκλέχτηκαν από σημαντική λαϊκή πλειοψηφία, κινδυνεύει να υπονομεύσει τη λαϊκή εμπιστοσύνη στους θεσμούς και τη λειτουργία του πολιτεύματος.

Η χώρα, όπως άλλωστε όλη η Ευρώπη, αντιμετωπίζει μεγάλα προβλήματα όπως, μεταξύ άλλων, η οικονομία και η ακρίβεια, η δημόσια ασφάλεια, η υγεία, η παράνομη μετανάστευση, η κλιματική αλλαγή και ένα ιδιαίτερα ασταθές διεθνές πολιτικό περιβάλλον με δυο μείζονες συγκρούσεις στην ευρύτερη περιοχή.

Εν τούτοις, ο πολιτικός διάλογος στην πατρίδα σχεδόν παραμερίζει τα προβλήματα αυτά και έχει επικεντρωθεί σε θέματα τα οποία σε μια ευνομούμενη ευρωπαϊκή χώρα θα είχαν λογικά ανατεθεί στα θεσμικά όργανα του κράτους, κυρίως στη Δικαιοσύνη.

Ζούμε λοιπόν εκ νέου το Θέατρο του Παραλόγου των μεταπολεμικών δεκαετιών.

Σκανδαλοθηρικές και ασυνάρτητες ενέργειες που έχουν κίνητρο τη μικροκομματική εκμετάλλευση και το προσωπικό πολιτικό όφελος σχεδόν μονοπωλούν την επικαιρότητα.

Η χώρα αντί να συζητάει διαλεκτικά, εποικοδομητικά και παραγωγικά αναγκαίες μεταρρυθμίσεις και λύσεις στα καυτά προβλήματα, κινδυνεύει με ακρότητες να παρασυρθεί σε ευτελισμό της πολιτικής ζωής και υπονόμευση ακόμη και του πολιτειακού και κοινωνικού γίγνεσθαι.

Δυστυχώς η ιστορία της σύγχρονης Ελλάδος έχει να παρουσιάσει και άλλα τέτοια παραδείγματα τα οποία πάντα οδήγησαν σε δυστυχία και συμφορά.

Εν όψει αυτής της κατάστασης δεν μπορεί κανείς παρά να εκφράσει την ελπίδα και την ευχή ότι κατά τις επερχόμενες Ευρωεκλογές αλλά και γενικότερα, ο ελληνικός λαός με ωριμότητα και σύνεση, όπως και πρόσφατα, θα επιτύχει να επιβάλει τη δέουσα ιεράρχηση των προβλημάτων και θα συνεχίσει να εμπιστεύεται την τύχη και το μέλλον της χώρας σε σοβαρούς και υπεύθυνους πολιτικούς ηγέτες.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τα δημοσιεύματα, τα κάθε είδους δημοσιεύματα, σε μεγάλες εφημερίδες των Ηνωμένων Πολιτειών, αλλά και της Ευρώπης, έχουν ιδιαίτερη βαρύτητα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ