x
 

Ρωτήστε τη Σταυρούλα

Θέλω να χωρίσω αλλά δεν το κάνω για τα παιδιά μου

08 Μαΐου 2021

Αγαπητή Σταυρούλα,

Είμαι 40 ετών παντρεμένος 10 χρόνια και πατέρας δυο παιδιών. Με τη γυναίκα μου έχουμε περάσει περισσότερες άσχημες στιγμές παρά όμορφες. Εχουμε μιλήσει αρκετές φορές το τελευταίο διάστημα να κάνουμε προσπάθειες να αλλάξει όλο αυτό αλλά επί της ουσίας δεν προσπαθεί κανείς. Είναι πλέον κοινό μυστικό ότι είμαστε μαζί για τα παιδιά μας. Θα ήθελα να χωρίσω όμως διστάζω, πρώτος και κύριος λόγος είναι τα παιδιά, δεν θέλω να τα χάσω από κοντά μου, δεύτερον δεν έχω αυτοεκτίμηση. Αν και λαμβάνω αρκετό φλερτ, θεωρώ τον εαυτό μου άσχημο και νομίζω πως αν χωρίσω δεν θα μπορέσω να βρω μια άλλη σύντροφο, καθώς η σύζυγος μου δεν με θέλει ερωτικά πια, τονίζοντας μου πλέον μόνο τα αρνητικά στοιχεία του χαρακτήρα μου. Δεν υπάρχει πια εμπιστοσύνη από μέρος μου καθώς γνωρίζω πως συνομιλεί με άλλον άντρα μέσω Ιντερνετ, φιλικά και μόνο με τα λεγόμενά της, κάτι που εγώ δεν το πιστεύω. Μέσα μου αγαπώ ακόμη τη γυναίκα μου και πιστεύω πως και αυτή με αγαπά, όμως δεν είναι αρκετό. Νιώθω πως δεν θα αλλάξει ποτέ όλη αυτή η κατάσταση και το χειρότερο πως επηρεάζει αρνητικά τα παιδιά μας. Θα ήθελα την συμβουλή σας.

Χρήστος

Αγαπητέ Χρήστο,

Κάθε χωρισμός είναι μία επώδυνη διαδικασία και για τις δύο πλευρές, ακόμη και για εκείνον που μπορεί να επιθυμεί το διαζύγιο. Είναι μια απώλεια που συχνά βιώνεται ως πένθος και απαιτείται χρόνος για να επουλωθούν οι πληγές.

Ακόμη πιο δύσκολος γίνεται ο χωρισμός για τον Ελληνα πατέρα, γιατί εκτός από όλα τα υπόλοιπα αλλάζει και η επαφή με τα παιδιά του. Γίνεται ο πατέρας του Σαββατοκύριακου που πολλές φορές πρέπει να αντιμετωπίσει και την αποστασιοποίηση ή την αλλαγή στη συμπεριφορά των παιδιών του, τα οποία επίσης μπορεί να βιώσουν τον χωρισμό των γονιών και τη διάλυση της οικογένειας τραυματικά.

Γι’ αυτό και στις περιπτώσεις που η οικογένεια με παιδιά δυσλειτουργεί είναι πολύ σημαντικό να προσπαθήσουν ειλικρινά και οι δύο πλευρές να αντιστρέψουν την κατάσταση. Για να έχει όμως αυτή η προσπάθεια αποτέλεσμα απαιτείται όχι μόνο να είναι σύμφωνες και οι δύο πλευρές, αλλά και να γίνει συντονισμένη προσπάθεια, ίσως μάλιστα με τη βοήθεια κάποιου ειδικού. Οπως έχετε ήδη και εσείς διαπιστώσει, το να το συζητήσουν απλά οι δύο σύντροφοι δεν είναι αποτελεσματικό, ιδιαίτερα αν η επικοινωνία τους είναι ήδη προβληματική.

Επομένως, αυτό θα ήταν ίσως το πρώτο βήμα που θα μπορούσε να σας βοηθήσει να κρατήσετε την οικογένειά σας ενωμένη, ιδιαίτερα από τη στιγμή που αισθάνεστε ότι υπάρχουν ακόμη συναισθήματα και στους δυο σας.

Η διαδικασία αυτή θα σας βοηθήσει επίσης να ξεκαθαρίσετε καλύτερα και άλλα θέματα όπως ο ρόλος σας στη δυναμική αυτή της σχέσης και το τι πραγματικά θέλετε. Γιατί είναι διαφορετικό το να θέλετε να μείνετε στον γάμο σας, γιατί πιστεύετε ότι μπορεί να υπάρξει ξανά μία σχέση σεβασμού, εμπιστοσύνης και αγάπης και διαφορετικό να μη θέλετε να χωρίσετε επειδή πιστεύετε ότι δεν θα καταφέρετε να προχωρήσετε παρακάτω στη ζωή σας ή αν μένετε μόνο για τα παιδιά.

Αν ισχύει το δεύτερο, καλό θα ήταν να δουλέψετε το θέμα της αυτοεκτίμησής σας με κάποιον ειδικό, ώστε να κατανοήσετε για ποιους λόγους η εικόνα σας για τον εαυτό σας, εξαρτάται σε τέτοιο βαθμό από την σύζυγό σας. Επίσης, καλό θα ήταν να σκεφτείτε τι σας προσφέρει η σχέση με έναν άνθρωπο ο οποίος συστηματικά τονίζει μόνο τα αρνητικά σας, όπως και να προσπαθήσετε να καταλάβετε τους λόγους για τους οποίους το κάνει.

Αν πράγματι η σχέση με τη σύζυγό σας, έχει γίνει τοξική για εσάς και έχετε σταματήσει μέσα σε αυτήν να νιώθετε καλά, και διαπιστώσετε, αφού ίσως κάνετε μια συντονισμένη προσπάθεια με τη σύζυγό σας να σώσετε τη σχέση σας, ότι ο γάμος αυτός συνεχίζει να δυσλειτουργεί για όλους, θα πρέπει ίσως να σκεφτείτε τη λύση του διαζυγίου.

Για τα παιδιά και οι δύο καταστάσεις είναι δύσκολες και επώδυνες. Αν η σχέση με τη σύζυγό σας δεν βελτιωθεί, ίσως χρειαστεί να επιλέξετε τη λύση που θα είναι μακροπρόθεσμα η καλύτερη δυνατή για όλους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Αγαπητή Σταυρούλα,Είμαι 27 χρόνων και έχω σχέση εδώ και 6 μήνες με έναν άντρα δέκα χρόνια μεγαλύτερο, χωρισμένο με δύο παιδιά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ