x

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Θερμή υποδοχή της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη στο Κονέκτικατ (Φωτογραφίες)

ΣΤΟΡΣ. ΚΟΝΕΚΤΙΚΑΤ. Θερμή υποδοχή επεφύλαξε το Κέντρο Ελληνικών Σπουδών «Παιδεία» του Πανεπιστημίου του Κονέκτικατ στην υπουργό Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη, η οποία το επισκέφθηκε την Τρίτη 29 Νοεμβρίου.

Την υποδέχθηκαν ο ιδρυτής και πρόεδρος της «Παιδείας», Ηλίας Τομάζος, ο καθηγητής Φώτης Παπαδημητρακόπουλος στέλεχος της «Παιδείας», καθώς και πρόεδροι και αξιωματούχοι συλλόγων και σωματείων του Κονέκτικατ, αλλά και άλλων περιοχών των ΗΠΑ, καθώς και ομογενείς φίλοι και υποστηρικτές της «Παιδείας».

Επειτα από ένα σύντομο χαιρετισμό στο Κέντρο της «Παιδείας» και την επίδοση ως δώρων δύο καλαίσθητων τόμων για την Ελληνική Επανάσταση, η Υπουργός μετέβη στο κυβερνείο του Κονέκτικατ στην πόλη Χάρτφορντ (Hartford) όπου την υποδέχθηκε εγκάρδια η ελληνικής καταγωγής υποκυβερνήτης Susan Bysiewicz και οι ελληνικής καταγωγής πολιτειακοί βουλευτές.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη επιδίδει στον πρόεδρο της “Παιδείας”, Ηλία Τομάζο καλαίσθητους τόμους για την Επανάσταση του 1821. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η υποκυβερνήτης Susan Bysiewicz επέδωσε στην κυρία Μενδώνη επίσημη Ανακήρυξη τιμώντας την επίσκεψή της στην πολιτεία του Κονέκτικατ, ενώ η Υπουργός της επέδωσε ενθύμιο από την Ελλάδα.

Αντάλλαξαν απόψεις για τον Ελληνικό Πολιτισμό και την επιρροή του στον Πολιτισμό των Ηνωμένων Πολιτειών και του Κόσμου, μίλησαν για την Ελλάδα και το νησί καταγωγής της κυρίας Bysiewicz, τα Κύθηρα. Σημειώνεται ότι η κυρία Bysiewicz μέσα στο γραφείο της μαζί με τις σημαίες των Ηνωμένων Πολιτειών και της πολιτείας του Κονέκτικατ έχει και τη σημαία της Ελλάδας.

Ακολούθησε γεύμα στο ελληνικής ιδιοκτησίας εστιατόριο «Lake View Restaurant» του ομογενή εκ Βορείου Ηπείρου Λεωνίδα Παππά. Στη συνέχεια, η κυρία Μενδώνη επέστρεψε στο Κέντρο της «Παιδείας» όπου αφιέρωσε αρκετή ώρα επισκεπτόμενη το νεόδμητο Μουσείο «Σπάρτη», το υπουργείο της οποίας προτίθεται να εμπλουτίσει με συλλογές έργων τέχνης και ελληνικά εκθέματα.

Σε δηλώσεις της στον «Εθνικό Κήρυκα», η κυρία Μενδώνη είπε πως «εκείνο το οποίο αποκόμισα είναι η αγάπη αυτών των ανθρώπων που αποτελούν το Κέντρο ‘Παιδεία’ όχι απλώς να επιβιώσει, αλλά για να προωθήσουν τον Ελληνικό Πολιτισμό και την Ελληνική Γλώσσα ως ένα εργαλείο αναπτυξιακό για το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ».

Αναμνηστική φωτογραφία από το γεύμα στο εστιατόριο Lake View Restaurant στο Coventry του Κονέκτικατ. Διακρίνονται; Ηλίας Τομάζος, Λεωνίδας Παππάς ιδιοκτήτης του εστιατορίου, Λίνα Μενδώνη, Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου και Θεόδωρος Παυλάκος. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Η Υπουργός είπε ακόμα, πως «οι άνθρωποι αυτοί εργάζονται από υπερβολική αγάπη για την Ελλάδα, τον Πολιτισμό μας, τη Γλώσσα μας αλλά με στόχο να δημιουργήσουν τη νέα γενιά των Αμερικανών που να είναι πολύ κοντά στην Ελλάδα και να λειτουργούν ως πρέσβεις του Ελληνισμού».

Η υποκυβερνήτης Susan Bysiewicz σε δηλώσεις της στον «Ε.Κ.» είπε πως «είμαστε πολύ χαρούμενοι που η Υπουργός Πολιτισμού της Ελλάδας βρίσκεται εδώ μαζί μας και έχει την ευκαιρία να δει τις ελληνοαμερικανικές σπουδές και την καταπληκτική ‘Παιδεία’ στο Πανεπιστήμιο το Κονέκτικατ, αλλά να συναντηθεί και με μέλη της Ελληνοαμερικανικής Κοινότητας στην πολιτεία μας». Είπε ακόμα, πως είμαστε «πολύ υπερήφανοι για την ελληνική μας κληρονομιά. Καθώς βλέπετε έχω στο γραφείο μου πολλές σημαίες. Η καταγωγή μου είναι μισή Ελληνίδα και μισή Πολωνή, κι έτσι έχω και τις δύο σημαίες εδώ. Είμαι η εγγονή Ελλήνων και Πολωνών μεταναστών».

Στην ερώτηση πώς αισθάνεται για την ελληνική της ταυτότητα και πολιτισμό, είπε ότι «με ενέπνευσαν να πάω στην πολιτική της προσφοράς».

Αναμνηστική φωτογραφία από την επίσκεψη της Υπουργού Λίνας Μενδώνη στο Κυβερνείο του Κονέκτικατ. Διακρίνονται από αριστερά: Αννα Παναγιωταρέα, Υπουργός Λίνα Μενδώνη, η υποκυβερνήτης του Κονέκτικατ Susan Bysiewicz και ο Πρόεδρος της “Παιδείας” Ηλίας Τομάζος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Ο πρόεδρος της «Παιδείας» Ηλίας Τομάζος δήλωσε στον «Ε.Κ.» πως «η έλευση της εξοχότατης Υπουργού κυρίας Λίνας Μενδώνη στο Κέντρο μας αποτελεί πραγματικά ιστορικό γεγονός διότι στο πρόσωπό της βλέπουμε την αγάπη και το ενδιαφέρον της Ελλάδος για τον Ελληνικό Πολιτισμό, την Ελληνική Γλώσσα, την Πολιτιστική μας Κληρονομιά». Συμπλήρωσε πως «είμαστε βαθύτατα ευγνώμονες και συγκινημένοι όλοι όσοι συναποτελούμε την ‘Παιδεία’, αλλά και οι ομογενείς μας, οι άνθρωποι των συλλόγων μας και φυσικά οι φοιτητές μας».

Υπογραμμίζεται ότι είναι η πρώτη φορά που υπουργός της Ελλάδας επισκέπτεται το Κέντρο Ελληνικών Σποδών της «Παιδείας» από την ημέρα της ιδρύσεώς του πριν από 48 χρόνια. Το Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ στην πόλη Στορς (Storrs) απέχει πάνω από δύο ώρες από τη Νέα Υόρκη και το ίδιο σχεδόν και από τη Βοστώνη.

Η Ελληνική Εταιρεία «Παιδεία» πρωτοξεκίνησε δειλά-δειλά το 1974 από μια ομάδα φοιτητών στην αρχή στην πολιτεία του Κονέκτικατ, από παιδιά που τολμούσαν και οραματίζονταν το αύριο του Ελληνισμού στην Αμερική. Ανθρωποι οι οποίοι ονειρεύονταν το μέλλον της Ελληνικής Παιδείας, Γλώσσας, Πολιτισμού, Ιστορίας, αλλά και τη συνάφεια του Ελληνισμού με την Ορθόδοξη Πίστη.

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη και η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου στο Μουσείο “Σπάρτη” του Κέντρου “Παιδεία” στο Κονέκτικατ.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

Την κυρία Υπουργό συνόδευαν η πρέσβειρα της Ελλάδας στην Ουάσιγκτον κυρία Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, ο πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη Δημήτρης Παπαγεωργίου, η ειδική βοηθός της στο Υπουργείο Πολιτισμού Αννα Παναγιωταρέα, ο διευθυντής Τύπου Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος και η συνεργάτιδά της Dr. Elisavet Bargue».

Ακολούθησε επίσημο δείπνο προς τιμήν της υπουργού κυρίας Μενδώνη, στο ξενοδοχείο «Graduate Hotel» το οποίο βρίσκεται μέσα στον περίβολο του πανεπιστημίου του Κονέκτικατ, το οποίο σήμερα απαριθμεί πάνω από τριάντα πέντε χιλιάδες φοιτητές και φοιτήτριες από ολόκληρη την επικράτεια των Ηνωμένων Πολιτειών. Στο δείπνο παρακάθισαν περί τους διακόσιους πενήντα προσκεκλημένοι στη διάρκεια του οποίου η «Παιδεία» αναγόρευσε την Υπουργό ως «Μεγάλη Ευεργέτιδα».

Η Υπουργός Πολιτισμού Λίνα Μενδώνη θαυμάζει το νεόδμητο Μουσείο “Σπάρτη” του Κέντρου Ελληνικών Σπουδών “Παιδεία”. Διακρίνονται, ο Ηλίας Τομάζος, η Αννα Παναγιωταρέα, ο Θεόδωρος Παυλάκος και ο Γρηγόρης Στάμος.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ
Μέρος από τους παρευρεθέντες στο Κέντρο Ελληνικών Σπουδών “Παιδεία” στο Πανεπιστήμιο του Κονέκτικατ ακούν με προσοχή τον χαιρετισμό της Υπουργού Πολιτισμού Λίνας Μενδώνη.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ “Ε.Κ.”/ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΚΑΛΜΟΥΚΟΣ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με μια συναυλία που σηματοδοτεί τη ζωτική ανάγκη να έρθουμε και πάλι κοντά μέσα από τη μουσική, ο Περικλής Κανάρης επιστρέφει στις ζωντανές εμφανίσεις μετά την πανδημία με ένα δυνατό μήνυμα.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ