«Η Ενωση βασίζεται στις αξίες του σεβασμού της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ελευθερίας, της δημοκρατίας, της ισότητας, του κράτους δικαίου, καθώς και του σεβασμού των ανθρώπινων δικαιωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των δικαιωμάτων των προσώπων που ανήκουν σε μειονότητες», ορίζει το άρθρο 2 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ενωση με τα προαναφερθέντα προδήλως να καθίστανται ιδιαιτέρως σημαντικά τόσο για τα επιμέρους κράτη-μέλη όσο και για το ενωσιακό μοντέλο.
Στο πλαίσιο τούτο, μόνο θετικά μπορεί να ιδωθεί η πρόοδος που σημείωσε η Ελλάδα στον τομέα του κράτους δικαίου σύμφωνα με τη σχετική προσφάτως δημοσιευθείσα Εκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Η τελευταία μάλιστα απευθύνει στη γενέτειρα μόνο τέσσερις συστάσεις για το 2024 εντοπίζοντας, μεταξύ άλλων, σημαντικά βήματα στην αύξηση της αποτελεσματικότητας της δικαιοσύνης, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την ενδυνάμωση του πλαισίου λειτουργίας των Μέσων Ενημέρωσης.
Σίγουρα υπάρχουν ακόμη σημαντικές προκλήσεις και μένουν πολλά βήματα να γίνουν, κάτι που καταδεικνύει η Εκθεση της Επιτροπής και οφείλουν να αναγνωρίσουν και οι ιθύνοντες της ελληνικής πολιτείας. Πρόκειται για μία διαρκή «μάχη» με επί μακρόν παθογένειες, τα τείχη της γραφειοκρατίας και λοιπές αναστολές και εμπόδια.
Ωστόσο, διαπιστώνεται μια αν μη τι άλλο πρόθεση και δράση προς τη σωστή κατεύθυνση. Συγκριτικά τόσο με την περσινή αξιολόγηση της Ελλάδας όσο και το σύνολο των ευρωπαϊκών χωρών φέτος, το μήνυμα για την εικόνα του κράτους δικαίου στην Ελλάδα είναι αισιόδοξο.
Η ενίσχυση του κράτους δικαίου είναι ένα στοίχημα προς το σαφές όφελος την ίδιας της δημοκρατίας και των πολιτών που την απαρτίζουν, γεγονός που καταδεικνύει την ιδιαίτερη βαρύτητα που εν προκειμένω πρέπει να δώσει η χώρα.