x

ΒΙΝΤΕΟ

Θετικό το πρόσημο του ταξιδιού Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη

26 Σεπτεμβρίου 2021

ΑΘΗΝΑ. Θετικό είναι το πρόσημο της συνολικής αποτίμησης του ταξιδιού του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη με αφορμή την 76η ετήσια Γενική Συνέλευση του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών.

Τόσο η παρουσία του κ. Μητσοτάκη στα Ηνωμένα Εθνη όσο και οι επαφές του στο περιθώριο της ΓΣ (και με πιθανούς ξένους επενδυτές και με παράγοντες της Ομογένειας) άφησαν ένα θετικό αποτύπωμα που δεν σκιάστηκε ούτε από το ζήτημα της παρουσίας του Αρχιεπισκόπου Ελπιδοφόρου στα εγκαίνια του «Τουρκικού Σπιτιού», αφού μετά και την απολογητική ανακοίνωση του τελευταίου το όποιο θέμα είχε δημιουργηθεί θεωρήθηκε για την κυβέρνηση «λήξαν» – απτή απόδειξη τούτου είναι ότι οι δύο άνδρες τελικά συναντήθηκαν.

Το ταξίδι του κ. Μητσοτάκη στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών συνέβαλε μεταξύ άλλων ώστε η Ελλάδα να καταδείξει με σαφήνεια την τουρκική προκλητικότητα σε μια περίοδο μάλιστα που η Τουρκία δείχνει να είναι διεθνώς απομονωμένη (ως προς αυτό δεν είναι τυχαίο που ο Τούρκος πρόεδρος, Ταγίπ Ερντογάν, προανήγγειλε αυθαίρετα χωρίς να έχει προηγηθεί συνεννόηση με την Αθήνα «συνάντηση» με τον Ελληνα Πρωθυπουργό – μια συνάντηση που δεν έγινε ποτέ).

Το ζήτημα των αυθαιρεσιών και των προκλήσεων της Τουρκίας ο κ. Μητσοτάκης το έθεσε με τον πλέον επίσημο τρόπο, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

«Η Ελλάδα ανέκαθεν υποστήριζε το Διεθνές Δίκαιο στις σχέσεις της με τους γείτονές της και με την Τουρκία. Όμως είμαστε αντιμέτωποι με το παράνομο casus belli. Έχουμε ήδη υπογράψει συμφωνίες καθορισμού της ΑΟΖ με Ιταλία και Αίγυπτο, αυτό είναι το ισχυρότερο πειστήριο πως τέτοιες διαφορές μπορούν να γεφυρωθούν εάν συμφωνήσουμε πως γνώμονας της λύσης της μόνης διαφοράς μας είναι το διεθνές δίκαιο. Δεν πρέπει να επαναληφθεί η ένταση που καλλιέργησε η Τουρκία τον προηγούμενο χρόνο. Θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα την ώρα που θα συνεχίσουμε να επιδιώκουμε τομείς συνεργασίας με την Τουρκία, όπως η κλιματική κρίση και το Μεταναστευτικό. Υπάρχουν πολλά που οι δύο χώρες μπορούν να κάνουν μαζί», είπε χαρακτηριστικά κατά την ομιλία του την Παρασκευή ο κ. Μητσοτάκης, ενώ τις κάθε είδους παράνομες ενέργειες της Τουρκίας τις έφερε εις γνώση του ΓΓ του Οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες στη συνάντηση που είχαν οι δυο τους το μεσημέρι της περασμένης Πέμπτης.

Πέρα από το κομμάτι της προώθησης των εθνικών θεμάτων, ο κ. Μητσοτάκης κινήθηκε και στο οικονομικό-επενδυτικό πεδίο και διαπιστώθηκε ότι το κλίμα για την Ελλάδα στο εξωτερικό είναι ευνοϊκό και μάλιστα υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον.

Χαρακτηριστική είναι η ανάρτηση που έκανε ο δισεκατομμυριούχος επιχειρηματίας και επί δωδεκαετία δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Μάικλ Μπλούμπεργκ, μετά τη συνάντηση που είχε με τον κ. Μητσοτάκη στη Νέα Υόρκη με αφορμή την επίσκεψη του Πρωθυπουργού στο «Bloomberg» για τη συνέντευξη που παραχώρησε εκεί.

«Το πρόγραμμα οικονομικών και ανταγωνιστικών μεταρρυθμίσεων του Έλληνα πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη έχει ενθαρρύνει τους επενδυτές από όλον τον κόσμο να επιστρέψουν στην Ελλάδα. Ένα καλό σημάδι προόδου και ανάκαμψης. Σ’ ευχαριστώ που πέρασες από το ‘Bloomberg’» ανέφερε ο Μάικλ Μπλούμπεργκ στην ανάρτησή του.

Στα θετικά βεβαίως του ταξιδιού αποτιμώνται και οι συναντήσεις που είχε ο κ. Μητσοτάκης με παράγοντες της Ομογένειας αφού για άλλη μια φορά ο Πρωθυπουργός έδειξε έμπρακτα τη σημασία που δίνει στους ομογενείς και τους κάλεσε μάλιστα να γίνουν «μέρος της ελληνικής ιστορίας επιτυχίας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πολιτική

NΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η κρίση στην Ουκρανία δύσκολα θα φύγει, καθώς πρόκειται για μία αναμέτρηση δύο κοσμοθεωριών που θα μπορούσε να αναστατώσει την Ευρώπη.

Αμερική

ΤΑΜΠΑ, ΦΛΟΡΙΔΑ - Μια μέρα πριν, είχε παραπονεθεί ότι δεν αισθανόταν καλά, γιατί δεν μπορούσε να αναπνεύσει.

Αμερική

Ο χρόνος που πριν λίγο έφυγε, το 2021, πήρε μαζί του και πολλούς ομογενείς άνδρες και γυναίκες στο μεγάλο στερνό ταξίδι που είναι μονόδρομος και δεν έχει γυρισμό.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο χιονιάς επισκέφθηκε το κέντρο της Αθήνας (Βίντεο του «Ε.Κ.»)

ΑΘΗΝΑ. Μπορεί η κακοκαιρία «Ελπίς» να προκάλεσε σοβαρά προβλήματα στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, η πρωτόγνωρη αυτή επίσκεψη, ωστόσο, του χιονιά χάρισε και όμορφες εικόνες.

«Τι χαζός σκύλας γιος»! Ο Μπάιντεν βρίζει με ανοικτό μικρόφωνo δημοσιογράφο του «Fox News» (Vid)

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Γκάφα ή ηθελημένο ξέσπασμα; Ο Τζο Μπάιντεν έβρισε χθες Δευτέρα δημοσιογράφο καθώς αποχωρούσε πλήθος εκπροσώπων του Τύπου έπειτα από εκδήλωση στον Λευκό Οίκο.