ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Η κατάσταση στο Κυπριακό, ενόψει και της μετάβασης του Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Χριστοδουλίδη στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και τη συνάντηση που θα έχει στις 23 Σεπτεμβρίου με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, ήταν στο επίκεντρο της συνεδρίας του Εθνικού Συμβουλίου, το πρωί της Παρασκευής.
Οι πολιτικοί αρχηγοί ενημερώθηκαν από τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη για τις προσπάθειες που καταβάλλει ο Γενικός Γραμματέας για μια κοινή συνάντηση του Προέδρου Χριστοδουλίδη με τον Ερσιν Τατάρ όπως επίσης και για τη συμμετοχή του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών στο άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, μετά και την συγκατάθεση της Κυπριακής Δημοκρατίας, και ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων.
Όπως αναφέρθηκε, η πραγματοποίηση τριμερούς συνάντησης δεν αναμένεται πριν τον Οκτώβριο και η πιθανή ημερομηνία θα κριθεί μετά τις χωριστές συναντήσεις, που θα έχει ο Αντόνιο Γκουτέρες με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη και τον Τ/κ ηγέτη Ερσίν Τατάρ, στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.
Οπως δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Κ. Λετυμπιώτης, μετά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου η απάντηση που έχει δώσει η ελληνοκυπριακή πλευρά στη βολιδοσκόπηση του ΓΓ είναι ότι θα είναι θετική σε τριμερή συνάντηση σε οποιαδήποτε ημερομηνία τεθεί και εξέφρασε την ελπίδα να υπάρξουν εξελίξεις.
Ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι προσερχόμαστε στην έδρα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών με στόχο την επίτευξη περαιτέρω κινητικότητας και με την ελπίδα να έχει θετική κατάληξη η νέα προσπάθεια του Γενικού Γραμματέα για μια κοινή συνάντηση.
Απαισιοδοξία πολιτικών αρχηγών
Σε δηλώσεις μετά τη συνεδρία του Εθνικού, η Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου δήλωσε ανέφερε ότι η συνέχιση του υφιστάμενου αδιεξόδου δημιουργεί νέους κινδύνους αναφορικά με τις όποιες προοπτικές για επανέναρξη ουσιαστικών διαπραγματεύσεων προς επίλυση του κυπριακού αλλά και για την ασφάλεια των Ελληνοκυπρίων και των Τουρκοκυπρίων. Τόνισε ότι από πλευράς Δημοκρατικού Συναγερμού, κατατέθηκαν προβληματισμοί για τη στρατηγική η οποία ακολουθείται και υποβλήθηκαν ερωτήματα για συγκεκριμένες ενέργειες της δικής μας πλευράς.
Για περίοδος έντονων βολιδοσκοπήσεων, ζυμώσεων και προσπαθειών από πλευράς του ΟΗΕ και γενικότερα του διεθνούς παράγοντα για τη διάρρηξη του αδιεξόδου στο Κυπριακό, και τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων, μίλησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ, Στέφανος Στεφάνου.
Τόνισε ότι η θέση του ΑΚΕΛ είναι ξεκάθαρη και διατυπωμένη εδώ και καιρό. «Οι προσπάθειές μας, όσο περνά από το δικό μας χέρι ως ε/κ πλευρά και εν γένει ως Κυπριακή Δημοκρατία, θα πρέπει να είναι να σπάσει το αδιέξοδο, να συνεχιστούν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που διακόπηκαν στο Κραν Μοντανά, διαφυλάσσοντας όλες τις συγκλίσεις και διαπραγματευόμενοι επί του πλαισίου Γκουτέρες», επεσήμανε.
Την πάγια θέση του ΔΗΚΟ ότι στηρίζει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων «στη βάση διαχρονικών, σταθερών αρχών, δηλαδή στη βάση των ψηφισμάτων των ΗΕ, των αποφάσεων του ΣΑ, αλλά και με δεδομένη την ευρωπαϊκή ιδιότητα πλέον της Κυπριακής Δημοκρατίας», επανέλαβε η αναπληρώτρια Πρόεδρος του κόμματος Χριστιάνα Ερωτοκρίτου.
Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος υπογράμμισε τη θέση του κόμματός του για «επαναφορά του Κυπριακού στη σωστή του βάση, ως θέματος εισβολής, συνεχιζόμενης κατοχής και παράνομου εποικισμού, και τη σύγκληση διεθνούς διάσκεψης για κατά προτεραιότητα συζήτηση της διεθνούς πτυχής του προβλήματος».