«Thrillist Travel»: Πέντε άγνωστα ελληνικά νησιά για το ευρύ αμερικανικό κοινό

Ταβέρνα, βάρκες, μεζές, θάλασσα, Αιγαίο Φωτογραφία αρχείου: EUROKINISSI / ΧΑΣΙΑΛΗΣ ΒΑΙΟΣ.

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Σε εκτενές της αφιέρωμα στο δημοφιλές ηλεκτρονικό περιοδικό «Thrillist Travel», η ομογενής δημοσιογράφος Καστάλια Μεντράνο (Kastalia Medrano), επιλέγει τα πέντε, ειδυλλιακά αλλά ταυτόχρονα άγνωστα, στο ευρύ αμερικανικό κοινό, ελληνικά νησιά.

Η Medrano κάνει αναδρομή στα παιδικά της χρόνια, λέγοντας πως κάθε καλοκαίρι για πολλά χρόνια επισκεπτόταν την γιαγιά της στην Αθήνα και από εκεί, όλοι μαζί οικογενειακώς, επέλεγαν κάποιο νησί για να περάσουν τις διακοπές τους.

«Μην μπερδεύεστε», σημειώνει η Μεντράνο, «τα ελληνικά νησιά δεν είναι πυκνά σε βλάστηση ή καταπράσινα, ούτε μοιάζουν με τα τροπικά. Είναι άγονα, γεμάτα χώμα, αλλά ταυτόχρονα γοητευτικά, γεμάτα μικρά ψαροχώρια και ταβερνάκια, με τα τραπέζια να είναι σκορπισμένα ανομοιόμορφα στις αμμώδεις παραλίες». Τα περισσότερα από αυτά είναι αραιοκατοικημένα και παρότι τα καλοκαίρια γεμίζουν από κόσμο, σίγουρα θα βρεις κάποιο σημείο στο οποίο μπορείς να απολαύσεις τη γαλήνη της μοναξιάς.
Ποια είναι όμως τα πέντε νησιά που επιλέγει η δημοσιογράφος;

Κύθνος

Κύθνος Λιμάνι /Φωτογραφία: Eurokinissi,Παναγόπουλος Γιάννης

Η Κύθνος είναι ήσυχη και όμορφη, το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό της είναι πως για ένα νησί που φαίνεται απομακρυσμένο, η πρόσβαση είναι πολύ εύκολη. Από το λιμάνι του Πειραιά, είναι η πρώτη στάση που κάνουν τα καράβια με προορισμό τις Κυκλάδες. Μια επίσκεψη στα Λουτρά για τις ιαματικές πηγές, αξίζει τον κόπο. Ο πιο εύκολος τρόπος μετακίνησης είναι η ενοικίαση ενός σκούτερ, με το οποίο θα μπορέσετε να εξερευνήσετε όλες τις καλά κρυμμένες παραλίες αυτού του ξεχωριστού νησιού.

Κέα ή Τζιά

Ο αρχαίος πύργος της Αγίας Μαρίας Κέας / Φωτογραφία: Eurokinissi

Η Κέα είναι στην πραγματικότητα ακόμη πιο κοντά στην ηπειρωτική Ελλάδα από την Κύθνο, απλώς μερικές φορές τα πλοία ακολουθούν άλλες διαδρομές. Ενδείκνυται για όσους λατρεύουν τις καταδύσεις μιας και υπάρχουν μερικά φανταστικά ναυάγια και σπήλαια προς εξερεύνηση. Η Κέα είναι το νησί με την πλουσιότερη υποθαλάσσια ζωή και σας περιμένει να τη γνωρίσετε.

Φολέγανδρος

Άποψη Χώρας Φολεγάνδρου/ Φωτογραφία: Wikimedia Commons/Public Domain

Η Φολέγανδρος είναι ένα από τα νησιά με τους λιγότερους μόνιμους κατοίκους. Δεν υπάρχουν ξενοδοχειακές αλυσίδες, ούτε «πιάνουν λιμάνι» κρουαζιερόπλοια εδώ. Λίγοι άνθρωποι την επισκέπτονται, κυρίως οικογένειες από την Ελλάδα. Αυτό βέβαια δεν οφείλεται στο γεγονός ότι η Φολέγανδρος είναι λιγότερο όμορφη από οποιοδήποτε άλλο νησί, απλώς είναι μικρή και απομακρυσμένη, δικαιολογώντας όμως έτσι τον χαρακτηρισμό της ως «το κρυμμένο διαμάντι του Αιγαίου».

Σέριφος

Σέριφος Λιμάνι/ Φωτογραφία: Παναγόπουλος Γιάννης, Eurokinissi

Το βραχώδες τοπίο της Σερίφου είναι εντυπωσιακό, ακόμα και για τα δεδομένα των Κυκλάδων. Με χωριά «σκαρφαλωμένα» σε απόκρημνους βράχους και σπίτια στο χείλος του γκρεμού, η Σέριφος είναι ένας ήσυχος παράδεισος μιας και δεν διαθέτει δικό της αεροδρόμιο.

Σίφνος

Το νησί της Σίφνου / Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης, Eurokinissi

Η Σίφνος αποτελεί τον αγαπημένο προορισμό της Μεντράνο παγκοσμίως, αλλά και την κορυφαία επιλογή της για τη λίστα αυτή. Μπορεί τα τελευταία χρόνια να γίνεται όλο και πιο τουριστική, αλλά έχει ακόμη πολλά αχαρτογράφητα σημεία, τα οποία και σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

 characters available