x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΘΥΜΑΜΑΙ: Χοροστατούσε με αναπηρική καρέκλα στην Ωραία Πύλη

Η εκκλησία γεμάτη. Η ατμόσφαιρα κατανυκτική, όσο λίγες φορές το χρόνο. Τα βλέμματα όλων των πιστών καρφωμένα στην Ωραία Πύλη. Ξαφνικά, άλλοι άρχισαν να δοξολογούν τον γεννηθέντα Χριστό και άλλοι να τον παρακαλούν για την υγεία του αγαπημένου τους ιεράρχη. Εκεί, στην Ωραία Πύλη, ο Μητροπολίτης Παύλος, άλλοτε βοηθούμενος και άλλοτε μόνος, έμπαινε και έβγαινε ψέλνοντας και ευλογώντας. Αλλά, αυτή τη φορά, ήταν καθισμένος σε κυλιόμενη αναπηρική καρέκλα. Το βαρύ εγκεφαλικό που είχε υποστεί, πριν καιρό, του είχε νεκρώσει τα πόδια. Δεν μπορούσε πλέον  να σταθεί όρθιος και να περπατήσει.

Ομως, το ποίμνιό του, τον περίμενε. Και τον έβλεπε, γεμάτο φλόγα και πίστη, όπως πριν.

«Βλέποντας έτσι απόψε τον Δεσπότη μας, δυνάμωσε η πίστη μου», άκουσα να λέει δίπλα μου κάποια σκεπασμένη με ένα μαντήλι ηλικιωμένη γυναίκα, κάνοντας με μεγάλη ευλάβεια τον σταυρό της.

Θυμάμαι ότι ήμουν εκεί, πριν χρόνια, στον Καθεδρικό Ιερό Ναό της Αγίας Μαρκέλλας που ακολουθεί το Παλαιό Ημερολόγιο, στο Ντίτμαρς της Αστόριας, στη Ν. Υόρκη. Ηταν νύχτα παραμονής των Χριστουγέννων και χοροστατούσε ο Μητροπολίτης ΓΟΧ Αμερικής, κ. Παύλος.

Γεμάτοι ευλάβεια οι πιστοί στη μισοσκότεινη εκκλησία που φωτιζόταν στην αρχή από μικρά λαμπάκια στα αρκετές δεκάδες χριστουγεννιάτικα δένδρα με τα οποία είχε διακοσμηθεί εορταστικά. Ξαφνικά, πλημμύρισε από φώτα όλος ο ναός, όταν έφτασε η στιγμή που εψάλη το «Χριστός γεννάται, δοξάσατε, Χριστός εξ ουρανών, απαντήσατε, Χριστός επί Γης, υψώθητε…».

Νύχτα Χριστουγέννων στον καθεδρικό ιερό ναό της Αγ. Μαρκέλας του Παλαιού Ημερολογίου στην Αστόρια.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗΣ

Κλήρος και λαός άρχισαν να ψέλνουν «Η Γέννησή σου, Χριστέ ο Θεός ημών, ανέτειλε τω κόσμω το φως το της γνώσεως…» και «Η Παρθένος σήμερον, τον υπερούσιον τίκτει, και η γη το σπήλαιον, τω απροσίτω προσάγει…».

Μαζί με τον κόσμο έψελνε και ο Μητροπολίτης Παύλος, που νόμιζα ότι ξανάνιωσε, ότι ζωντάνεψε ακόμα περισσότερο, αφού το πρόσωπό του έδειχνε πιο φωτισμένο. Μόνο, που δεν μπορούσε να σηκωθεί όρθιος. Ηταν καθηλωμένος στην αναπηρική του καρέκλα,  εκεί μπροστά στην Ωραία Πύλη. Κοντά του ήταν ο Επίσκοπος Θεουπόλεως, κ. Χριστόδουλος και πέντε ακόμα ιερωμένοι.

Οι πιστοί μέσα στην εκκλησία ήταν άνδρες και γυναίκες, νέοι, μεσήλικες και ηλικιωμένοι, Η αριστερή πλευρά του σολέα, μπροστά στην Ωραία Πύλη, είχε διακοσμηθεί με μια μεγάλη αναπαράσταση της φάτνης, όπου γεννήθηκε ο Χριστός.

Για την εορτή των Χριστουγέννων, ο Μητροπολίτης Παύλος υπογράμμισε τη σημασία της μεγάλης εορτής. Ευχήθηκε επίσης σε όλο τον κόσμο να δίνει προτεραιότητα στην πνευματική ζωή και τη σωτηρία της ψυχής και να μην απορροφάται από τα συμβολικά χριστουγεννιάτικα στολίδια, τα δώρα και τις κοσμικές φροντίδες.

Αφού τελείωσε η πανηγυρική Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων, οι περισσότεροι από τον κόσμο κατέβηκαν στην αίθουσα της ενορίας, όπου προσφέρθηκε φαγητό και στους οποίους μίλησε και ευχήθηκε ο Μητροπολίτης.

Θυμάμαι και άλλη νύχτα Χριστουγέννων που πήγα στην Αγία Μαρκέλλα η οποία αντηχούσε από τις ψαλμωδίες των Χριστουγέννων.

Μου είχε κάνει ευχάριστη εντύπωση ότι το εσωτερικό του ναού θύμιζε γαλάζιους ουρανούς, με το φρεσκοβαμμένο χρώμα του. Είχα μάθει τότε ότι μια οικογένεια ομογενών είχε κάνει δωρεά 20.000 δολαρίων και το εσωτερικό της εκκλησίας βάφτηκε παντού με γαλάζια και μπλε χρώματα που σε συνδυασμό με τις αγιογραφήσεις και τις εικόνες που υπάρχουν μέσα δημιουργούσε μια ατμόσφαιρα που σε ανέβαζαν στους ουρανούς, όπως μου είχε πει τότε ο ιερατικός προϊστάμενος της ενορίας, π. Θεόδωρος Γιαννακόπουλος.

Οταν ξημερώματα είχε τελειώσει η πανηγυρική Θεία Λειτουργία,  όλοι οι πιστοί άρχισαν να ψέλνουν με χαρούμενες φωνές τα Κάλαντα. Οταν στις τρεις περίπου τα ξημερώματα τελείωσε η Θεία Λειτουργία και κατέβηκαν όλοι στην αίθουσα εκδηλώσεων για το καθιερωμένο πρόγευμα, ήταν μαζί τους ο Μητροπολίτης κ. Παύλος, ο οποίος βρισκόταν σε στάδιο θεραπείας και ανάρρωσης μετά το σοβαρό πρόβλημα υγείας που είχε αντιμετωπίσει.

Το βράδυ της ημέρας που συνέβη το εγκεφαλικό, ετοιμαζόταν να αναχωρήσει για το μοναστήρι της Μητροπόλεως στην άνω Ν. Υόρκη.

Σε μια στιγμή είπε σε δύο ιερωμένους που βρίσκονταν μαζί του, ότι είχε δυνατό πονοκέφαλο και δεν αισθανόταν καλά. Αμέσως κάθισε στον καναπέ, ενώ είχε μουδιάσει όλη η δεξιά του πλευρά.

Οι νοσοκόμοι που έφθασαν ρώτησαν τον Μητροπολίτη πώς αισθάνεται, αλλά αυτός είχε δυσκολία να απαντήσει. Η πρώτη διάγνωση ήταν ότι επρόκειτο για εγκεφαλικό, αν και στην αρχή νομίστηκε ότι υπάρχει πρόβλημα, λόγω του διαβήτη, από τον οποίο υποφέρει ο Μητροπολίτης. Η διαπίστωση ότι υπέστη εγκεφαλικό, επαναλήφθηκε ύστερα από λίγο και στο νοσοκομείο.

Αρχικά, ο Μητροπολίτης είχε μεταφερθεί στο Mt. Sinai Hospital of Queens και λίγες ώρες αργότερα στο Mt. Sinai Hospital του Μανχάταν. Για καιρό, δεν είχε ανακτήσει τις αισθήσεις του και βρισκόταν συνεχώς σε δωμάτιο της Εντατικής του νοσοκομείου. Οι γιατροί άρχισαν από τις πρώτες μέρες  να του χορηγούν νέα φάρμακα. Για καιρό, ο Μητροπολίτης βρισκόταν συνεχώς υπό την επήρεια των φαρμάκων, και κοιμόταν συνεχώς.  Γενικά, η κατάστασή του εθεωρείτο σοβαρή, αλλά ήταν στάσιμη όλο τον πρώτο καιρό.

Πάντως, οι γιατροί κατέβαλλαν κάθε προσπάθεια προκειμένου να αποφευχθεί επιδείνωση της κατάστασης του ασθενή ιεράρχη, ανέφεραν δε ότι ο τελευταίος έχει «γερό οργανισμό».

Ο Μητροπολίτης Παύλος, που σπούδασε Θεολογία στην Ελλάδα, ήταν πάντα στα κηρύγματά του, αλλά και στις ιδιωτικές συζητήσεις, φλογερός Χριστιανός, ανυποχώρητος πατριώτης στα εθνικά θέματα και ένθερμος υποστηρικτής της ελληνικής γλώσσας.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Το ότι ο εφετινός τίτλος της Σούπερ Λιγκ θα κριθεί στα πλέι οφ είναι πασιφανές κυρίως λόγω των πολύ μικρών διαφορών που έχουν οι τέσσερις πρωτοπόροι της βαθμολογίας, δύο αγωνιστικές πριν την ολοκλήρωση της κανονικής διάρκειας του πρωταθλήματος.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ