x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΘΥΜΑΜΑΙ: Εφερε τα ελληνικά τραγούδια στους ομογενείς

Από το μικρό χωριό του, βρέθηκε στις φουρτουνιασμένες μακρινές θάλασσες και στη συνέχεια στις ιστορικές αποβάσεις της Νορμανδίας και της Σικελίας, που ετοίμασαν το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου. Αυτός, μερικά χρόνια αργότερα, έδωσε την ευκαιρία στους ομογενείς της Αμερικής να γνωρίσουν καλύτερα και περισσότερο, τα τραγούδια των καλλιτεχνών από την πατρίδα που άφησαν πίσω τους και πάντα τη νοσταλγούσαν.

«Αλλες εποχές, αξέχαστες», θυμάμαι ότι μου είχε πει, πριν πολλά χρόνια, ο Χριστόφορος Πετροπουλέας, που άλλοι τον ήξεραν ως Chris Peters. Τον είχα συναντήσει στο γραφείο του στο Μανχάταν, καλοσυνάτο και σοβαρό, με διάθεση σε κάθε στιγμή του να φιλοσοφήσει τη ζωή. Μου είχε ζητήσει να καθίσω και να ακούσω καινούργιες επιτυχίες μερικών τραγουδιστών από την Ελλάδα, που επρόκειτο να κυκλοφορήσουν στην Αμερική, από την εταιρεία που είχε δημιουργήσει.

Ολα τα προηγούμενα χρόνια της ζωής του, ήταν αγώνες, δυσκολίες, αλλά και επιμονή που πάντα την είχε, με σταθερό στόχο την επιτυχία στα σχέδιά του.

Η ιστορία του είχε ξεκινήσει από το χωριό Πολιάνα της Μάνης, στις δυτικές πλαγιές του Ταΰγετου. Ηταν μόνο 14 χρονών όταν μπάρκαρε σ’ ένα μικρό τρεχαντήρι που έκανε ταξίδια στις ελληνικές θάλασσες. Μεγαλώνοντας βρήκε δουλειά σε μεγάλα βαπόρια που ταξίδευαν στους ωκεανούς, μεταφέροντας εμπορεύματα.

Θυμάμαι ότι μου είχε διηγηθεί τις κακουχίες και τους κινδύνους που πέρασε σ’ αυτές τις μακρινές θάλασσες. Εφτά, μάλιστα, φορές έπεσε σε ναυάγια, μικρά, ή μεγαλύτερα, που δεν τα ξεχνούσε ποτέ.

Τα χρόνια περνούσαν και ήλθε ο Β’ Παγκόσμιος Πόλεμος ο οποίος παρέσυρε και την Ελλάδα. Η γερμανική Κατοχή ήταν εφιαλτική και ήταν πολύ δύσκολο να μπει, ή να βγει κανείς από την Ελλάδα.

Ο Χριστόφορος Πετροπουλέας είχε καταφέρει να μεταναστεύσει στις Ηνωμένες Πολιτείες και κατατάχτηκε στο αμερικανικό πολεμικό ναυτικό με το οποίο μάλιστα πήρε μέρος στη φοβερή μεγάλη απόβαση των Συμμάχων στη Νορμανδία, που ήταν καταστροφική για τις ναζιστικές γερμανικές δυνάμεις. Πήρε μέρος, επίσης και στην απόβαση της Σικελίας. Και στις δύο περιπτώσεις, του είχε δοθεί η ευκαιρία να διακριθεί για τις ικανότητές του.

Μετά το τέλος του Πολέμου, ο Χριστόφορος Πετροπουλέας άρχισε μια πολυτάραχη και επιτυχημένη καριέρα στον ταξιδιωτικό κλάδο, αναδείχτηκε δε σε σημαντικό παράγοντα για τα αεροπορικά και όχι μόνο, ταξίδια των ομογενών μεταξύ Αμερικής και Ελλάδος για πολλά χρόνια.

Αργότερα, με την εταιρία που δημιουργήθηκε, έγινε ένας από τους βασικότερους διανομείς παγκόσμιας μουσικής στις ΗΠΑ. Οι δίσκοι με ηχογραφήσεις τραγουδιών Ελλήνων καλλιτεχνών, ήταν στην πρώτη γραμμή. Σίγουρα, οι τραγουδιστές της γενέτειρας του χρωστούν πολλά.

Μετά την εταιρεία διανομής δίσκων «Peters International», που είχε ο ίδιος δημιουργήσει, ακολούθησε η «Greek Video Records & Tapes». Η ταραχώδης περίοδος της επταετίας στην Ελλάδα, επηρέασε επιχειρηματικά τον Χριστόφορο Πετροπουλέα.

Στις αρχές του 2006, ο Χριστόφορος Πετροπουλέας άφησε τα επιχειρηματικά ηνία και ασχολήθηκε με τη συγγραφή της αυτοβιογραφίας του, κάτι που ήθελε να κάνει από πολλά χρόνια.

«Εχω πολλά να πω στον κόσμο», μου είχε πει κάποια μέρα. «Γνώρισα την Ομογένεια, συνάντησα παράγοντες και καλλιτέχνες και είδα τις δυνατότητες και αδυναμίες της ελληνοαμερικανικής κοινότητας».

Θυμάμαι ότι στο βιβλίο του εκείνο, έκανε πολλές αναφορές σε ενδιαφέροντα θέματα και πρόσωπα. Μεταξύ άλλων, βρήκε την ευκαιρία να υποστηρίξει ότι οι Ελληνες της Ομογένειας έχουν κάνει τεράστια προσπάθεια τις τελευταίες δεκαετίες και διεκδικούν πρωτιές σε κάθε κοινωνικό χώρο. Οι γονείς δουλεύουν σκληρά και μορφώνουν τα παιδιά τους στα καλύτερα πανεπιστήμια και κολέγια. Ταυτόχρονα, συνεχίζουν να μεγαλώνουν τα παιδιά τους στηρίζοντας το θεσμό της οικογένειας.

Δυστυχώς, είχε σημειώσει, μεταξύ άλλων, ότι καμία ελληνική κυβέρνηση δεν έκανε το παραμικρό για τον Ελληνισμό της Αμερικής, ούτε είχε αξιοποιήσει τη δύναμή του.

Ευχή του ήταν, οι Ελληνες πολιτικοί να καταλάβουν ότι μια τέτοια συνεργασία θα είναι αποδοτική και για τις δύο πλευρές.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα, τόσα χρόνια τώρα, δεν μπορεί να βρει έναν ενιαίο βηματισμό, στα Ελληνοτουρκικά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ