x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΘΥΜΑΜΑΙ: Εσπαγαν τσιμεντόλιθο στο στήθος και στο κεφάλι του!

Οταν τον πρωτοείδα, δεν πίστευα στα μάτια μου… Επάνω στο στήθος του είχε τοποθετηθεί ένα πλατύ ξύλο με στραμμένα προς τα κάτω καρφιά. Και επάνω σ’ αυτό υπήρχε ένας τσιμεντόλιθος, που τον έσπασαν με «βαριά», χωρίς αυτός να πάθει το παραμικρό και ενώ ο κόσμος μέσα στην αίθουσα ξεφώνιζε από φόβο.

«Οι θεατές τρομάζουν για λίγο, αλλά όλα πάνε καλά», θυμάμαι ότι μου είχε πει ο Τόνυ Λουπάκης, πριν πολλά χρόνια.

Το απίστευτο, είχε και δεύτερη επίδειξη, αφού, σε άλλη ευκαιρία, ο τσιμεντόλιθος που τον έσπασαν, ήταν ακουμπισμένος, εκείνη τη φορά, επάνω στο… κεφάλι του. Τα ίδια… Αυτός, δεν έπαθε τίποτε. Μόνο χαμογελούσε στον κόσμο και ανταπέδιδε με υπόκλιση τα χειροκροτήματα και τον θαυμασμό τους.

Αυτός ήταν ο Τόνυ Λουπάκης, από τότε που τον γνώρισα. Ο ευγενής στην εμφάνιση και στον χαρακτήρα ομογενής, που προσπαθούσε να ζήσει την οικογένειά του, με τις ακροβατικές εμφανίσεις του, το καράτε και τις επιδείξεις γυμναστικής. Κάθε χρόνο, σημείωνε επιτυχίες, αφού τον γνώρισαν οι Αμερικανοί και συνεχώς τον βράβευαν με έπαθλα πρωταθλητή. Η Σχολή που αργότερα ίδρυσε στην ελληνική Αστόρια, ήταν γεμάτη πάντα με κύπελλα, τιμητικές διακρίσεις, πάσης φύσεως έπαθλα και βραβεία.

Επίδειξη στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας, από μαθητές και μαθήτριες του Τόνυ Λουπάκη, που διακρίνεται αριστερά, να βοηθά. ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΚΩΣΤΑ ΜΠΕΗ

Πρωταθλητής είχε ανακηρυχτεί, πριν έλθει ακόμα στην Αμερική, ενώ αγωνιζόταν στην Ελλάδα.

Θυμάμαι ακόμα μια εμφάνισή του σε ομογενειακή εκδήλωση στην Αστόρια. Ο Ελληνοαμερικανός Τόνυ Λουπάκης, πρωταθλητής στην πάλη, το καράτε, τα ακροβατικά και τη γυμναστική, πάταγε σε γυαλιά και επάνω σε μεγάλα μυτερά καρφιά. Σε μια στιγμή το σώμα του έμεινε για λίγο οριζόντιο στον αέρα, έχοντας ακουμπισμένο μόνο το κεφάλι του και τα πόδια του στις άκρες από δύο καρέκλες.

Οταν τον κοίταγα με απορία, λίγο μετά, θυμάμαι ότι μου είχε πει, με αυτοπεποίθηση: «Κάθε τόσο, προετοιμάζομαι και δείχνω καινούργια πράγματα στο κοινό».

Αυτό το κοινό, του έδειξε αγάπη και του ανταπέδωσε, αφού όταν κάποτε αποφάσισε να ανοίξει τη σχολή του, οι περισσότεροι από τους μαθητές του, ήταν παιδιά της Ομογένειας, που τον εκτιμούσαν σαν πατέρα τους. Οταν μάλιστα ασχολήθηκαν με τη Σχολή και τα παιδιά, αλλά και τα εγγόνια του, όλοι μαζί αποτελούσαν μια μεγάλη όμορφη οικογένεια.

Θυμάμαι ένα καλοκαίρι, που ο Τόνυ Λουπάκης είχε παρουσιάσει μαζί με τον γιο του, Πίτερ και μαθητές της Σχολής του, ένα πρόγραμμα με ακροβατικά, καράτε και γυμναστική, στην Πλατεία Αθηνών της Αστόριας. Και μου είχε πει, ότι ήταν μια από τις πρώτες φορές που είχε κάνει το νούμερο με το σπάσιμο του τσιμεντόλιθου επάνω στο κεφάλι του και όλα είχα πάει καλά. Στην αρχή εκείνης της εμφάνισής τους, ο ίδιος, ο γιος του και ένας δάσκαλος του Σχολείου του, είχαν κάνει επίδειξη αυτοάμυνας, σε περίπτωση επίθεσης από κάποιον. Στην ίδια εκείνη πλατεία, ο Τόνυ Λουπάκης είχε παρουσιάσει πολλές φορές εντυπωσιακά προγράμματα.

Ο ίδιος μου είχε πει ότι σε ηλικία πέντε χρονών περπατούσε με το κεφάλι ανάποδα. Στην Πέμπτη τάξη Δημοτικού του είχαν δώσει απολυτήριο της Εκτης, επειδή ήταν πανέξυπνος. Εργαζόμενος σκληρά και συγχρόνως πηγαίνοντας στο σχολείο, όταν έφυγε από το χωριό του, για πολλούς μήνες κοιμόταν νηστικός, επειδή τα χρήματα του έφταναν μόνο για το μεσημβρινό γεύμα. Ομως, τα κατάφερε και συγχρόνως κατάφερε να κερδίσει την αγάπη και την εκτίμηση της Ομογένειας στη Ν. Υόρκη, όπου ζει, για την καλοσύνη, την ειλικρίνεια και τον σπάνιο χαρακτήρα του.

O Τόνυ Λουπάκης γεννήθηκε στο χωριό Καρές της επαρχίας Κισσάμου, του νομού Χανίων στην Κρήτη. Ποτέ του δεν ξέχασε τα εφιαλτικά χρόνια της γερμανικής Κατοχής. Στο χωριό του πήγαιναν από καιρό σε καιρό διάφοροι που έκαναν ακροβατικά, ταχυδακτυλουργικά και άλλα σχετικά, που του άρεσαν και ήθελε να τα μιμηθεί. «Ετσι, άρχισα να προσπαθώ και εγώ μόνος μου στο σπίτι, με καρέκλες και ό,τι άλλο έβρισκα. Προσπαθούσα, ακόμα, να κάνω ισορροπίες και να περπατώ με τα χέρια κάτω και ανάποδα το κεφάλι. Από 5-6 χρονών άρχισα μόνος μου να κάνω τέτοια πράγματα», θυμάμαι ότι μου είχε πει.

Φοίτησε στην Εμπορική Σχολή στα Χανιά και αργότερα σε νυκτερινό σχολείο στον Πειραιά. Αργότερα, βρήκε την ευκαιρία και γυμναζόταν στην ελληνορωμαϊκή πάλη, στην οποία και διακρίθηκε. Επανειλημμένως, βγήκε πρωταθλητής Ελλάδος στην ελεύθερη πάλη στην κατηγορία των 62 κιλών.

Οταν απολύθηκε από τον Στρατό άρχισε να ασχολείται επαγγελματικά με έναν συνάδελφό του, με ακροβατικά και να εμφανίζεται σε θέατρα μαζί με γνωστούς ηθοποιούς της εποχής εκείνης.

Θυμάμαι τον Τόνυ Λουπάκη, που μου είχε πει, ότι από μικρά είχε αρχίσει να μαθαίνει ακροβατικά στα παιδιά του, όταν παντρεύτηκε. Και συγχρόνως, ενόργανη γυμναστική και αργότερα, καράτε και άλλες πολεμικές, λεγόμενες, τέχνες.

Θυμάμαι, ότι μια φορά είχα ρωτήσει τον Τόνυ Λουπάκη, ποιο ήταν το πιο δύσκολο νούμερο που είχε κάνει μέχρι τότε. Χαμογέλασε και μου απάντησε: «Οταν ήμουν ξαπλωμένος και μου έριχναν κοφτερό μαχαίρι από ψηλά στο γυμνό στήθος μου. Ανέβαινε ο ένας μου γιος, ο Πίτερ επάνω στον άλλο, τον Χάρη, και μου το έριχναν. Κατάφερνα με τους μυς του σώματος και εξοστρακιζόταν το μαχαίρι, μόλις με ακουμπούσε. Ευτυχώς, και δεν συνέβη κανένα ατύχημα».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σε άλλες χώρες ο τελικός του Κυπέλλου στο ποδόσφαιρο είναι γιορτή κατά κυριολεξία: τον αγώνα τον περιμένουν πώς και πώς όχι μόνο οι φίλαθλοι των ομάδων που διεκδικούν το τρόπαιο αλλά όλη η φίλαθλη κοινότητα, τα εισιτήρια γίνονται ανάρπαστα, ενώ η «σύγκρουση» προκαλεί συζητήσεις επί συζητήσεων για το αγωνιστικό κυρίως κομμάτι (και όχι μόνο), τόσο πριν από αυτή, όσο και μετά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ