x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΘΥΜΑΜΑΙ: Γιόρτασαν 69 χρόνια γάμου, με συνομηλίκους τους

H κοινοτική αίθουσα της Αγ. Τριάδος και Αγ. Νικολάου, στο Στάτεν Αϊλαντ, ήταν γεμάτη εκείνο το μεσημέρι από συνταξιούχους και διάφορους υπερήλικες. Ολοι ήταν ευδιάθετοι, όπως κάθε εβδομάδα. Αλλά, ο Τζέιμς Τέρης, 94 χρονών και η σύζυγός του, Μαίρη, ήταν οι πιο χαρούμενοι.

Την θυμάμαι εκείνη την ημέρα. Ενώ όλοι οι ομογενείς και ξένοι που ήταν μέλη της οργάνωσης ηλικιωμένων (Golden Seniors) της κοινότητας έτρωγαν και ετοιμάζονταν να αρχίσουν να παίζουν το συνηθισμένο τους «μπίνγκο», έγινε η έκπληξη. Πολλοί στράφηκαν προς το ζεύγος Τέρη και φώναξαν: «Χάπι Ανιβέρσαρι!». Η Μαίρη και ο Τζέιμς Τέρης, γιόρταζαν τα 69 χρόνια του γάμου τους.

Ακολούθησαν ευχές, συγχαρητήρια και τραγούδια απ’ όλους μέσα στην αίθουσα. Η κόρη του ζεύγους που γιόρταζε, είχε φροντίσει και είχε πάρει ένα μεγάλο κέικ, που το έκοψαν και το μοίρασαν στον κόσμο.

Θυμάμαι την τότε αντιπρόεδρο της οργάνωσης εκείνης, που μου είχε πει, ότι δεν ήξεραν τίποτε για την επέτειο και την είχαν πληροφορηθεί την τελευταία στιγμή. Επαινώντας μάλιστα την Μαίρη Τέρη, συμπλήρωσε ότι αυτή κανόνιζε όλες τις μετακινήσεις των ηλικιωμένων, όταν πήγαιναν από καιρό σε καιρό σε διάφορες εκδρομές, σε θέατρα, ή σε εστιατόρια.

Επαινετικά λόγια γι’ αυτήν μου είχαν πει και άλλοι στην αίθουσα, τονίζοντας ότι όλοι την αγαπούσαν, γιατί ήταν πάρα πολύ καλή και ευγενική.

Θυμάμαι ότι την ημέρα που πήγα εκεί, στη συνάντηση είχαν παραβρεθεί πολλά άτομα, αλλά απουσίαζε ο ιερατικός προϊστάμενος της κοινότητας, που βρισκόταν σε ανάρρωση, μετά από εγχείρηση, καθώς και η πρόεδρος της οργάνωσης που ήταν σε διακοπές.

Η αντιπρόεδρος μου είχε εκφράσει την ικανοποίησή της για τις συναντήσεις που οργάνωναν κάθε Τρίτη. Δυστυχώς, επρόκειτο εκείνο τον καιρό να τις σταματήσουν για λίγες μόνο μέρες, γιατί χρειάζονταν τον χώρο για την προετοιμασία των φαγητών και άλλων αναγκαίων, που έπρεπε να κάνουν για το μετά από λίγο καιρό ετήσιο φεστιβάλ της κοινότητας. Μάλιστα, αρκετά από τα μέλη της οργάνωσης εκείνης των ηλικιωμένων πήγαιναν και βοηθούσαν στην προετοιμασία.

Θυμάμαι ότι είχα ρωτήσει την αντιπρόεδρο τι χρειαζόταν για να πηγαίνει ένας ηλικιωμένος εκεί. Με πληροφόρησε ότι για τις συναντήσεις αυτές με φαγητό, καφέ και παιχνίδι «Μπίνγκο», πλήρωνε ο καθένας τέσσερα δολάρια. Αλλοτε προσφέρονταν σάντουιτς και άλλοτε πίτσα, ενώ εκείνοι που πήγαιναν είχαν την ευκαιρία συναντήσεων και ψυχαγωγίας για τρεις περίπου ώρες. Μερικές φορές είχαν προσκεκλημένους διάφορους ειδικούς που έκαναν ομιλίες, σχετικές με θέματα υγείας. Αλλοτε, πάλι, μιλούσαν τα ίδια τα μέλη για θέματα που ενδιέφεραν όλους.

Στην αρχή της συνάντησης και μέχρις να συγκεντρωθούν τα μέλη, προσφερόταν καφές και κέικ. Ακολουθούσε το μεσημβρινό φαγητό και στη συνέχεια μαζί με τον καφέ που υπήρχε και τα γλυκά, άρχιζε το «Μπίνγκο».

Θυμάμαι ότι η αντιπρόεδρος μου είχε πει ότι στην οργάνωση εκείνη των ηλικιωμένων και συνταξιούχων της κοινότητας υπήρχαν εκείνο τον καιρό, 140 περίπου μέλη, ομογενείς και ξένοι.

Μου είχε πει, επίσης, ότι κάθε δύο περίπου μήνες πήγαιναν όλοι μαζί σε θεατρικές παραστάσεις στο Μπρόντγουεϊ, ή σε καζίνο του Ατλάντικ Σίτι, ή εκδρομές, ή για φαγητό.

Τα μέλη έπρεπε να έχουν ηλικία άνω των 50 χρονών. Τον καιρό που είχα πάει, ο μικρότερος στην ηλικία, όπως μου είπαν, ήταν 55 περίπου χρονών και ο μεγαλύτερος, 94 περίπου χρονών, αλλά είχαν και μια Ιταλίδα που ήταν 92 χρονών.

Θυμάμαι, ότι η αντιπρόεδρος μου είχε τονίσει πως ήταν πολύ καλές εκείνες οι εβδομαδιαίες συναντήσεις για τους ηλικιωμένους,. Τους δινόταν έτσι η ευκαιρία να βγαίνουν από τα σπίτια τους και να έχουν κοινωνικές συναναστροφές. Ηταν όλοι σαν μια πολύ μεγάλη οικογένεια. Εκαναν καινούργιες γνωριμίες, νέους φίλους, έτρωγαν μαζί, συζητούσαν και περνούσαν μερικές ευχάριστες ώρες «Είναι πολύ σημαντικό να έχουν αυτές τις ευκαιρίες κάθε εβδομάδα», μου είχε τονιστεί.

Για τις θεατρικές παραστάσεις όσα μέλη ενδιαφερόντουσαν, πήγαιναν στην κοινότητα και από εκεί έφευγαν όλοι μαζί με νοικιασμένα λεωφορεία για το Μανχάταν. Μετά τις παραστάσεις, πήγαιναν κάπου και έτρωγαν, πάλι όλοι μαζί.

Την επίσκεψη εκείνη, που είχα κάνει στους ηλικιωμένους του Στάτεν Αίλαντ, θα την θυμάμαι πάντα. Ηταν, πράγματι, σαν μια μεγάλη, αγαπημένη οικογένεια. Σίγουρα, όλα αυτά τα χρόνια που πέρασαν, πολλοί θα γιόρτασαν εκεί όλοι μαζί, επετείους των γάμων τους, όπως τότε, ο Τζέιμς Τέρης και η σύζυγός του, Μαίρη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα από την Αθήνα που η Τετάρτη την βρήκε με γεμάτους δρόμους λόγω απεργίας αλλά και με μικρή πτώση θερμοκρασίας, γύρω στους 75-76, που είναι.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ