x
 

Συνεργάτες

ΘΥΜΑΜΑΙ: Κομμωτής και καλλιτέχνης στο κλαρίνο και τραγούδι

Πώς θα σας φανεί αν πάτε σε ένα κομμωτήριο ή κουρείο και ξαφνικά, ο κομμωτής, ή κουρέας αφήσει κάτω τα αξεσουάρ και τα ψαλίδια και αφού πάρει στα χέρια του ένα κλαρίνο, αρχίσει να παίζει ; Το πιθανότερο είναι ότι θα τον πείτε «τρελό»…

Αυτό έκανε αρκετές φορές με τους πελάτες του κομμωτηρίου του στο Μανχάταν, ο Κώστας Σκρεπετός.

Οταν όμως τον άκουσαν με πόση τέχνη παίζει το όργανο και ο ίδιος τους μίλησε για τη δύναμη του κλαρίνου να εκφράζει τις χαρές, τον πόνο και τους καημούς των ανθρώπων, τότε δεν τον είπαν «τρελό», αλλά καλό καλλιτέχνη και «φλογερό Ελληνα πατριώτη».

Ετσι τον γνώρισα τον Κώστα Σκρεπετό, αφού το ίδιο έκανε και μια φορά που τον επισκέφτηκα στο μαγαζί του για να με κουρέψει.

Μάγος στα δάκτυλα με το κλαρίνο ο Σκρεπετός με άφησε μισοακούρευτο, έπιασε το κλαρίνο που φύλαγε πιο πέρα και άρχισε τα δημοτικά. Α, ξέχασα. Σε μια στιγμή το άφησε κάτω και άρχισε να τραγουδά ένα δημοτικό τραγούδι που είχε γράψει ο ίδιος.

Το μαγαζί δεν υπάρχει πια, αφού βγήκε στη σύνταξη. Αλλά, ως καλλιτέχνης συνέχισε από τότε να εμφανίζεται σε ομογενειακές εκδηλώσεις, όχι μόνο στη Νέα Υόρκη, αλλά και σε άλλες κοντινές και μακρινές πολιτείες, όπου έφτασε η φήμη του.

Αυτή ήταν κατά το μεγαλύτερο μέρος η ζωή του: ψαλίδια, ως κομμωτής και κλαρίνο, αλλά και άλλα όργανα, ως καλλιτέχνης του ελληνικού παραδοσιακού τραγουδιού και της μουσικής.

Θυμάμαι, όταν τον συνάντησα πριν χρόνια στη Νέα Υόρκη. Είχα γράψει γι' αυτόν στον «Εθνικό Κήρυκα» του οποίου ήταν καθημερινός αναγνώστης. Είχε ξεσηκώσει, επίσης, με το κέφι που σκορπούσε παίζοντας με το κλαρίνο του και τραγουδώντας, σε ομογενειακές εκδηλώσεις.

Πολλές φορές, ενώ μιλούσαμε στο τηλέφωνο, μου διάβαζε στίχους για δημοτικό τραγούδι που είχε γράψει. Μερικές φορές, μάλιστα, αυτοσχεδίαζε εκείνη τη στιγμή στίχους, που τους έβρισκα μάλιστα πολύ επιτυχημένους για τις διάφορες περιστάσεις.

Ο Κώστας Σκρεπετός διακρινόταν πάντα για το κέφι, το χιούμορ και την καλή καρδιά του. Μπορούσε να τον εμπιστευτεί κανείς για σωστό φίλο.

Ακόμα και δύσκολες για τον ίδιο και άλλους καταστάσεις, τις αντιμετώπιζε με χιούμορ και αισιοδοξία. Ετσι τον θυμάμαι, πάντα.

Γεννήθηκε στη Μεσσηνία, πήγε στην Αθήνα και μετανάστευσε αρχικά στη Γερμανία, όπου ασχολήθηκε με διάφορες δουλειές. Κάποια στιγμή άρχισε να τραγουδά και να παίζει κιθάρα σε ομογενειακές εκδηλώσεις.

Εκεί στη Γερμανία, όπως μου είχε πει, πήρε και δίπλωμα σχετικό με την κομμωτική και εξάσκησε αυτό το επάγγελμα όταν ήλθε στη Νέα Υόρκη, ενώ παράλληλα, άρχισε και στην Αμερική τις εμφανίσεις του σε ομογενειακές εκδηλώσεις.

Το κομμωτήριό του ήταν σε καλό σημείο της Λεωφόρου Λέξινγκτον, όπου και προσωπικά τον είχα επισκεφτεί αρκετές φορές.

Θυμάμαι πως μου είχε πει ότι είχε πελάτες και γνωστά ονόματα από κοσμικούς και επαγγελματικούς κύκλους της Νέας Υόρκης. Μεταξύ άλλων, ήταν ένας πολύ γνωστός δικηγόρος που συνεργαζόταν με την κυβέρνηση του Μπιλ Κλίντον. Ο Κώστας Σκρεπετός μου είχε μάλιστα πει ότι αυτός ο παράγοντας είχε ασχοληθεί με θέματα που αφορούσαν το Κυπριακό. Με την ευκαιρία της γνωριμίας του με τον Σκρεπετό, τον ρωτούσε μερικές φορές για την Ελλάδα.

Θυμάμαι, επίσης, ότι μια φορά ο Σκρεπετός μου είπε ότι όταν του δινόταν η ευκαιρία και πρόβλεπε ότι οι πελάτισσες στο κομμωτήριό του δεν θα είχαν αντίρρηση, έπαιζε το κλαρίνο του και τις ξεσήκωνε να χορεύουν μέσα στο μαγαζί. Με τον καιρό, έμαθαν τις συνήθειές του και, όπως πιστεύει ο ίδιος, αγάπησαν την ελληνική δημοτική μουσική.

Κάποτε έμενε σε διαμέρισμα του ίδιου κτιρίου, ένας Ελληνας καθηγητής Βυζαντινολογίας. Μια από εκείνες τις φορές άκουσε το κλαρίνο, αλλά δεν μπορούσε να το πιστέψει ότι εκεί στην καρδιά της αμερικανικής μεγαλούπολης, μέσα σ' ένα κτίριο ακούγεται ελληνικό κλαρίνο. Μέχρι που βεβαιώθηκε, γνωρίστηκε με τον Κώστα Σκρεπετό και τον συγχάρηκε.

Τα χρήματα που κέρδιζε από τις καλλιτεχνικές εμφανίσεις του, τον βοήθησαν, όπως μου είχε εξομολογηθεί, να σπουδάσει τα παιδιά του. Με τη σύζυγό του, Στέλλα, έχουν δύο παιδιά, την Μαρία και τον Γιώργο.

Ο Κώστας Σκρεπετός γνώρισε μεγάλη επιτυχία με τις εμφανίσεις του σε ομογενειακές εκδηλώσεις στη Νέα Υόρκη και σε άλλες πόλεις. Ο κόσμος ενθουσιαζόταν και η πίστα παντού γέμιζε από χιλιάδες δολάρια.

Από τα πρώτα του χρόνια στην Αμερική ο Σκρεπετός δημιούργησε δική του ορχήστρα που απόκτησε μεγάλη φήμη για το κέφι που δημιουργεί. Ο Κώστας Σκρεπετός έγινε εξαιρετικός ερμηνευτής όχι μόνο των δημοτικών, αλλά και των λαϊκών και άλλων τραγουδιών. Εμαθε, επίσης, να παίζει και διάφορα άλλα όργανα που έχει στη συλλογή του.

Θυμάμαι, τέλος, τον Κώστα Σκρεπετό, που συχνά μου έλεγε: «Δεν κουράζομαι με το κλαρίνο και το δημοτικό τραγούδι. Γιατί, πρώτος εγώ ο ίδιος διασκεδάζω…»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Καλημέρα και καλή εβδομάδα από την ανοιξιάτικη Αθήνα που ζεσταίνεται με 66-68 βαθμούς και το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε οι παραλίες ήταν γεμάτες όπως και τα λιμανάκια στον Πειραιά.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ