x
 

Συνεργάτες

ΘΥΜΑΜΑΙ: Παλαιοί ομηρικοί καυγάδες στην Ομοσπονδία Ν. Υόρκης

Η υποβόσκουσα από καιρό κρίση, που εντάθηκε σε επικίνδυνα σημεία τελευταία στην Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης, μου θύμισε παλαιότερα χρόνια της. Τότε, που σε γενικές συνελεύσεις και άλλες συνεδριάσεις της οργάνωσης αυτής, εκτοξεύονταν ποτήρια του καφέ, μέχρι και…σταχτοδοχεία. Και όποιον πάρει ο χάρος…

Ναι, τόσο …ήρεμες και πολιτισμένες ήταν κάποιες συνεδριάσεις της! Θυμάμαι, ότι γίνονταν στην υπόγεια κοινοτική αίθουσα του Αρχιεπισκοπικού Καθεδρικού Ιερού Ναού της Αγίας Τριάδος, του Μανχάταν. Γινόταν σπαραγμός, ομηρικοί καυγάδες, με υψωμένες φωνές και γροθιές, απειλές της στιγμής κι αργότερα από τα τηλέφωνα. Πολλές από εκείνες τις ακρότητες, είχαν ως αιτία, τις κομματικές διαφορές που υπήρχαν μεταξύ παραγόντων και αντιπροσώπων. Μη ξεχνάμε, ότι κατά τα παλαιότερα εκείνα χρόνια, το κομματικό στοιχείο στην Ομογένεια ήταν και πολύ δυνατό και, φυσικά, πολύ επικίνδυνο.

Τι να πρωτοθυμηθώ; Χαρακτηριστικό παράδειγμα ήταν ο σεβάσμιος και ήρεμος γιατρός, ο αείμνηστος Μιχάλης Σιδέρης, που είχε διατελέσει ένα διάστημα πρόεδρος της Ομοσπονδίας, όπως και πρόεδρος της Επιτροπής Παρέλασης. Ο ίδιος ήταν ψυχίατρος στην ειδικότητα. Αλλά, όπως μου είχε εκμυστηρευτεί η επίσης αείμνηστη σύζυγός του, Νίκη Σιδέρη, ήταν τέτοιος ο πόλεμος που του έκαναν ορισμένοι, ώστε πολλές νύχτες έμενε ξάγρυπνος από τη στενοχώρια, αναζητώντας λύσεις.

Ηταν χρόνια μεγαλείου της Ομογένειας, αλλά και γεμάτα πάθη και σπαραγμό. Εάν ζούσαν, ο Γιάννης Μάλλιος, ο Τρύφων Χατζηνικολάου και άλλοι παλαιοί παράγοντες, σίγουρα θα μας έλεγαν πολλά, άγνωστα στους περισσότερους.

Η εθνική παρέλαση που γινόταν από χρόνια πριν στη φημισμένη Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν, έγραψε μεγάλη και λαμπρή ιστορία, με τη φροντίδα της Ομοσπονδίας Ν. Υόρκης, η οποία είχε τη φροντίδα της διοργάνωσής της, μέσω ειδικής επιτροπής, που συνεχίζει το έργο της μέχρι σήμερα.

Θυμάμαι με πόση υπερηφάνεια μου είχε διηγηθεί ο Μιχάλης Σιδέρης, την Παρέλαση εκείνη στην οποία τελετάρχης ήταν ο διάσημος Ελληνοαμερικανός ηθοποιός του κινηματογράφου και της τηλεοράσεως, Τέλης Σαβάλας. Εκείνο τον καιρό μεσουρανούσε καλλιτεχνικά, με την τόσο επιτυχημένη τηλεοπτική σειρά, «Κότζακ», στην οποία υποδυόταν τον εν λόγω αστυνομικό, που ήξερε να ξεδιαλύνει κάθε μυστήριο.

Φανταστείτε, λοιπόν, το τι έγινε όταν πληροφορήθηκε ο κόσμος, ότι στην ελληνική παρέλαση θα είναι τελετάρχης ο «Κότζακ». Οτι θα περπατήσει μαζί με άλλους Ελληνες και ξένους στην Πέμπτη Λεωφόρο και ότι για μερικές ώρες θα μπορούν να τον βλέπουν στην εξέδρα των επισήμων, απ' όπου θα χαιρετά τα τμήματα που θα περνούσαν. Το είχαν προαναγγείλει και τα αμερικανικά Μέσα Ενημέρωσης. Οπότε, στα τριγύρω γεμάτα από θεατές πεζοδρόμια, δεν ήταν μόνο ομογενείς, αλλά και ξένοι, που είχαν συρρεύσει για να δουν από κοντά τον αγαπημένο τους ηθοποιό. Τον «Κότζακ», τον Τέλη Σαβάλα, τον δικό μας!

Να πάμε και στα ακόμα παλαιότερα χρόνια; Θυμάμαι που μου είχαν εξιστορήσει, ότι ο Σπύρος Σκούρας, ο οποίος είχε διατελέσει πρόεδρος της γιγαντιαίας κινηματογραφικής εταιρείας 20th Century-Fox από το 1942 μέχρι το 1962, είχε βοηθήσει με γνωστά αστέρια του κινηματογράφου την ελληνική παρέλαση.

Ενα μεγάλο μέρος της ζωής του έδωσε σ' αυτήν την Ομοσπονδία και ο Τάσος Μάνεσης, που ήταν εκείνη την εποχή παράγοντας με πειθώ στους ομογενειακούς κύκλους. Για πολλά χρόνια, ο Μάνεσης υπηρέτησε την Ελληνική Παρέλαση και άφησε άριστο προηγούμενο. Μέχρι μάλιστα πριν 10-12 χρόνια, ο Τάσος Μάνεσης κατάφερνε να βρίσκει χορηγούς για την Παρέλαση. Ενας από αυτούς, επέμενε να είναι ανώνυμος και πλήρωνε όλα τα έξοδα για τη δεξίωση που προηγείται της Παρέλασης, στα ξενοδοχεία «Πλάζα» ή «Πιέρ» και κοστίζει πολλές δεκάδες χιλιάδες δολάρια.

Σε κάθε πανομογενειακή συγκέντρωση για την Παρέλαση, γινόταν ενημέρωση ταμείου, μέχρι τη στιγμή εκείνη. Και υπήρχε για χρόνια φόβος, όταν έμεναν λίγες εβδομάδες πριν από τη μεγάλη ημέρα και τα χρήματα που είχαν συγκεντρωθεί ήταν λίγα. Θυμάμαι και δεν το ξεχνώ, ότι εκείνες τις φορές, μας καθησύχαζε ο Χάρης Κάλλας, που ήταν υπεύθυνος, λέγοντας να συνεχιστεί η προσπάθεια, και να μην υπάρχει ανησυχία, γιατί «τα λεφτά θα έλθουν τις τελευταίες μέρες». Ετσι, ακριβώς, έλεγε. Και έτσι γινόταν κάθε χρόνο. Ο προϋπολογισμός όχι μόνο καλυπτόταν, αλλά ξεπερνιόταν κιόλας.

Στα πολλά χρόνια που είμαι στην Αμερική, παρακολουθούσα συνεχώς για τις δημοσιογραφικές ανάγκες τις δραστηριότητες της Ομοσπονδίας. Ποιος ξέρει, πόσες χιλιάδες και περισσότερες, λέξεις έχω γράψει, μέχρι σήμερα, σε διάφορα ρεπορτάζ, συνεντεύξεις και σχόλια γι' αυτήν…

Θυμάμαι, με πόση υπερηφάνεια μου είχε μιλήσει για την ίδρυση της Ομοσπονδίας, ο αείμνηστος Γιώργος Γενεράλης, μεγαλύτερος στην ηλικία συνάδελφός μας στον «Εθνικό Κήρυκα». Είχε διατελέσει Γενικός Γραμματέας της πρώτης Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας.

Μπορεί σήμερα, η Ομοσπονδία να έχει το δικό της κτίριο, το Σταθάκειο Πολιτιστικό Κέντρο, μετά τη δωρεά του ευεργέτη της, Βασίλη Σταθάκου. Παλαιότερα, δεν είχε δικό της χώρο. Και συνεδρίαζε όπου μπορούσε.

Μετά από αρκετά χρόνια, νοίκιασε τον όροφο, επάνω από την υπεραγορά τροφίμων «Τιτάν» στην Αστόρια. Και εκεί, μπήκαν οι βάσεις για πολλές από τις δράσεις της Ομοσπονδίας, που έμειναν μέχρι σήμερα. Εκεί, γαλουχήθηκαν και διάφοροι σημερινοί παράγοντες της οργάνωσης και, γενικότερα, της Ομογένειας.

Θυμάμαι εκείνα τα χρόνια, σαν να ήταν χθες. Ημουν καθισμένος στη δεξιά πλευρά της αίθουσας, δίπλα στα παράθυρα, κρατώντας σημειώσεις. Τελειώναμε πολύ αργά. Και αυτή η τακτική συνεχίστηκε για πολλά χρόνια. Κανένας δεν μπορούσε να υπολογίσει πότε θα τελειώσει μια συνεδρίαση. Το βέβαιο ήταν πως θα τέλειωνε κάποια ώρα αργά τη νύχτα, πολλές φορές κάποια ώρα μετά τα μεσάνυχτα…

Επί προεδρίας Ηλία Τσεκερίδη, μπήκε τάξη στο ωράριο. Αρχιζαν οι συνεδριάσεις την ορισμένη ώρα και τελείωναν την ώρα που είχε ορίσει.

Αλλά, για την Ομοσπονδία στα παλιά της χρόνια, υπάρχουν πολλές πλευρές. Καλές και κακές. Κάποια άλλη στιγμή θα θυμηθούμε κι άλλα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Με την ευκαιρία της αυριανής Ημέρας του Πατέρα θυμήθηκα τη δραματική ιστορία ενός ομογενή νέου, που ενώ βρισκόταν στο δρόμο της καταστροφής από βαριά ναρκωτικά, συνήλθε τελικά, από την αγάπη που ένιωσε για το μωρό του, η μητέρα του οποίου αφού το γέννησε, το εγκατέλειψε, ξημεροβραδιάζοντας στους δρόμους, όπου αναζητούσε κι αυτή τις δόσεις της.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ