x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΘΥΜΑΜΑΙ: Πάθος για τον ιστορικό τους σύλλογο με μεγάλη προσφορά

Ετριβα τα μάτια μου από τη συγκίνηση, διαβάζοντας σε παλαιά πρακτικά συλλόγου τι συζητούσαν, τι πρότειναν και ποιες ανησυχίες είχαν οι ομογενείς μας, πριν από ένα και περισσότερο αιώνα. Και δίπλα σ’ αυτά, έβλεπα σε παλαιές φωτογραφίες τους πρωτοπόρους μας σε διάφορες εκδηλώσεις εκείνων των εποχών. Αλλά και λευκώματα, με μηνύματα παραγόντων, που έσταζαν νοσταλγία και πάθος για τη φτωχή, όμως δοξασμένη Ελλάδα, που άφησαν πίσω τους.

Θυμάμαι ότι ήταν μια χειμωνιάτικη μέρα με πολύ κρύο στη Ν. Υόρκη, όταν μελετούσα εκείνο το υλικό, που είχε την καλοσύνη να μου δείξει, στο μικρό γραφείο του πασίγνωστου Neptune Diner της Αστόριας, ο ιδιοκτήτης του, Γιώργος Κατσίχτης, για χρόνια πρόεδρος του ιστορικού συλλόγου Βρυσέων Αναβρυτής Λακωνίας. Μου έδειχνε το υλικό, με άφηνε να κρατώ σημειώσεις απ’ αυτό και μου μίλαγε με υπερηφάνεια για το σύλλογό του, που μετρά μέχρι σήμερα 122 περίπου χρόνια συνεχούς ζωής και προσφοράς.

Τα μέλη του Συλλόγου είναι πολύ δεμένα με το χωριό τους. Το διαπίστωσα για άλλη μια φορά, όταν μίλησα πολύ αργότερα με την Ματίνα Βαλιώτη, σπάνια Ελληνίδα και μεγάλη φιλάνθρωπο, που η καρδιά της καίγεται για την πατρίδα και την Εκκλησία.

«Το χωριό μας στη Λακωνία είναι ένα μικρό, αλλά ένδοξο χωριό του Ταϋγέτου», μου είχε πει, προσθέτοντας ότι όταν ήκμαζε, είχε 3000 περίπου κατοίκους.

Θυμάμαι την Ματίνα Βαλιώτη, με πόσο ενθουσιασμό μου είχε μιλήσει για την ιστορία του Συλλόγου τους στον οποίο ήταν Γραμματέας. «Είναι ο παλαιότερος ομογενειακός σ’ όλη την Αμερική και είναι και ο πρώτος σύλλογος που ξεκίνησε την ελληνική παρέλαση για την 25η Μαρτίου 1821 στην Πέμπτη Λεωφόρο», μου τόνισε.

Σχετικά, είχε εκφράσει την υπερηφάνεια της, δεδομένου ότι η Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης, που έχει μέχρι σήμερα την οργανωτική ευθύνη της Παρέλασης, ιδρύθηκε αργότερα.

Στελέχη του ιστορικού Συλλόγου Αναβρυτής σε παλαιότερη φωτογραφία. Μπροστά, τρίτος από αριστερά, ο πρόεδρος, Γιώργος Κατσίχτης.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΡΧΕΙΟ “Ε.Κ.”/ΚΩΣΤΑΣ ΜΠΕΗΣ

Αυτός είναι και ο λόγος, που τιμής ένεκεν ο Σύλλογος Βρυσέων Αναβρυτής, παρελαύνει με το πρώτο λεγόμενο Μπατάλιο κατά τις ελληνικές παρελάσεις στην Πέμπτη Λεωφόρο. «Είμαστε εμείς που ξεκινήσαμε την Παρέλαση», υπογράμμισε. «Ο αείμνηστος Γιαννέας, που ήταν τότε πρόξενος της Ελλάδος στην Αμερική, είχε ενδιαφερθεί να γίνει αυτή η παρέλαση».

Η Ματίνα Βαλιώτη μου είπε ότι ο Σύλλογος ιδρύθηκε το 1901 από συμπατριώτες της που είχαν έλθει στη Ν. Υόρκη για να εργαστούν. «Αγαπούσαν πολύ το χωριό τους, είχαν κάνει πάρα πολλά έργα εκεί», είπε.

Μεταξύ άλλων, ανέφερε,  ότι εκείνοι οι πρωτοπόροι είχαν φτιάξει το δρόμο από το χωριό προς το μοναστήρι της Φανερωμένης και έχτισαν ξενοδοχείο για να εξυπηρετούνται συμπατριώτες τους. Ενα από τα παλαιά στελέχη του Συλλόγου, που είχαν διακριθεί για την προσφορά τους στην ιδιαίτερη πατρίδα και στην Ομογένεια,  ήταν ο Γιαννέας, που είχε διατελέσει πρόεδρος.

Θυμάμαι επίσης ότι μου είχε πει, πως το παλαιό δημοτικό σχολείο που είχε κλείσει στην Αναβρυτή, είχε γίνει μουσείο για να φυλάσσονται διάφορες παραδοσιακές ενδυμασίες και άλλα είδη, και το επισκέπτεται πολύς κόσμος.

Για τον Σύλλογο στη Ν. Υόρκη, η Ματίνα Βαλιώτη μου είχε πει, ότι φυλάει ακόμα το πρώτο καταστατικό το οποίο ανέφερε τους σκοπούς της οργάνωσης, που μεταξύ άλλων πρόβλεπε να παρέχει στους νέους που έφταναν από την Ελλάδα, ιατρική περίθαλψη και να τους βοηθήσει στην εξεύρεση  στέγης και εργασίας.

«Υπήρχε αλληλεγγύη, που σήμερα δεν τη βλέπουμε, να υπάρχει στην Ομογένεια», μου είχε τονίσει η Ματίνα Βαλιώτη.

Στο αρχειακό υλικό υπάρχουν ακόμα φωτογραφίες από τους πρώτους χορούς, καθώς και παλαιά λευκώματα.

Θυμάμαι ότι επίσης μου είχε μιλήσει με ικανοποίηση για το γεγονός ότι ο Σύλλογος έχει μακρά ιστορία, αλλά συνέχιζε τη λειτουργία του, χωρίς διακοπή, γιατί υπάρχουν άλλες οργανώσεις, που για διάφορους λόγους, σε διάφορες εποχές, είχαν διακόψει τη λειτουργία τους.
Η Ματίνα Βαλιώτη μού είχε αναφέρει εκδηλώσεις του Συλλόγου, όπως πανηγύρεις, αρτοκλασίες, μνημόσυνα, κόψιμο βασιλόπιτας και άλλες εκδηλώσεις με δωρεάν είσοδο.

Πριν χρόνια, ο Σύλλογος είχε βοηθήσει για τη διατήρηση και λειτουργία ενός καφενείου για να συναντώνται εκεί οι κάτοικοι. Είχε προσφερθεί ποσό 40.000 δολαρίων για εργασίες επισκευής.

Σε κατά καιρούς εκδηλώσεις του Συλλόγου στη Ν. Υόρκη, είχαν έλθει βουλευτές, ο νομάρχης Σπάρτης, ο δήμαρχος και άλλοι παράγοντες. Παλαιότερα οι εκδηλώσεις αυτές γίνονταν το Σάββατο, πριν από την Παρέλαση της Κυριακής, με την παρουσία αρκετές φορές και ευζώνων.

Θυμάμαι τα λόγια της Ματίνας Βαλιώτη: «Πρέπει όλοι οι ομογενείς να είμαστε συσπειρωμένοι, γιατί έτσι θα μπορούμε να κρατήσουμε τα ήθη και τα έθιμα για τα παιδιά και τα εγγόνια μας. Και πρέπει να δείξουμε το μέγιστο ενδιαφέρον μας για τη Νεολαία».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη και διαμόρφωση του νέου κόσμου, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι αρκετοί Ελληνες της Διασποράς κατέχουν ήδη σημαντικές θέσεις σε αυτή την τεχνολογική επανάσταση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ