x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θυμάμαι: Περιγραφή της Παρέλασης από το δρόμο και με… ομπρέλα

Ούτε δύο, ούτε τρείς, ούτε τέσσερις, ήταν παλαιότερα, εκείνοι που εκφωνούσαν συνθήματα και μιλούσαν για τα τμήματα που περνούσαν μπροστά από την εξέδρα των επισήμων, κατά τις ετήσιες ελληνικές παρελάσεις στη φημισμένη Πέμπτη Λεωφόρο του Μανχάταν.

Για την ακρίβεια, ήταν μόνο ένας. Και θυμάμαι στο ρόλο αυτό, τον Τάκη Βάσο, που έκανε την περιγραφή κρατώντας το μικρόφωνο, όχι ανεβασμένος κι αυτός σε εξέδρα, όπως σήμερα, αλλά κάτω, εκεί στην άσφαλτο. Και υπήρχε μεγάφωνο μόνο κοντά στους επισήμους και όχι παντού, σε όλη τη διαδρομή της παρέλασης, όπως είναι τώρα.

Και αν ο κόσμος ευχόταν να μη βρέξει μέχρι να τελειώσει η Παρέλαση, ο Τάκης Βάσος, το ευχόταν δύο φορές. Γιατί τότε πήγαινε κοντά του η αείμνηστη σύζυγός του, η Ανθή, που άνοιγε μια ομπρέλα και τον σκέπαζε μ’ αυτήν, για να συνεχίζει τις εκφωνήσεις.

Από παλιά οι ελληνικές παρελάσεις για την 25η Μαρτίου, είχαν το μεγαλείο τους.

Ο αξέχαστος Προδρομίδης έκανε πολύ πιο παλιά τις εκφωνήσεις, αλλά σχεδόν πάντα στην αγγλική γλώσσα. Όμως εκείνες τις εποχές, έρχονταν στη Ν. Υόρκη κύματα μεταναστών από την Ελλάδα. Ολοι σχεδόν, δεν γνώριζαν την αγγλική γλώσσα.

Τότε, είχε θέσει το θέμα αυτό ο Τάκης Βάσος, από τότε ομογενειακός παράγοντας, στον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Σωματείων Μείζονος Ν. Υόρκης, τον Περικλή Λατζούνη. εμβληματικό ομογενή μιας μεγάλης περιόδου της ελληνοαμερικανικής κοινότητας εκείνα τα χρόνια.

Και ήλθε η στιγμή, που ο Τάκης Βάσος ήταν ο πρώτος που συστηματικά έκανε την εκφώνηση της ελληνικής παρέλασης μόνο στην ελληνική γλώσσα.

Δεν είχε τότε συνεργάτες στην αποστολή του αυτή. Ηταν μόνος, με ένα μικρόφωνο στο χέρι, κάτω στην άσφαλτο, δίπλα στην εξέδρα των επισήμων. Αργότερα, αυξήθηκε ο αριθμός των εκφωνητών και είχαμε και μια μικρή εξέδρα γι’ αυτούς, ώστε να έχουν καλύτερη ορατότητα προς τα τμήματα που πλησίαζαν, για να ετοιμάζουν τα συνθήματα και τα άλλα κείμενα που θα εκφωνούσαν. Ηταν τότε, που, επίσης, συστηματικά, ακούγονταν και οι δύο γλώσσες, ενώ μεγάφωνα είχαν στηθεί, παντού στην Πέμπτη Λεωφόρο, απ’ όπου θα περνούσαν τα παρελαύνοντα τμήματα.

Θυμάμαι, ότι εκείνα τα παλαιότερα χρόνια, δεν προετοιμάζονταν από ειδική επιτροπή τα συνθήματα που θα εκφωνούνταν. Αργότερα, όλα άρχισαν να περνούν από συζήτηση και εγκρίνονταν από τους αρμόδιους της Επιτροπής Παρέλασης, ώστε να μην ακουστεί τίποτε ανεξέλεγκτο, που μπορεί να είναι προβληματικό για την επιδίωξη των στόχων της Ομογένειας και τα εθνικά θέματα.

Είχαν εμπιστοσύνη στον Τάκη Βάσο, που συγκέντρωνε το υλικό που του χρειαζόταν και ετοίμαζε τα συνθήματα των εκφωνήσεων.

Τον θυμάμαι με πόση εκφραστικότητα και πατριωτικό πάθος παρουσίαζε το Κυπριακό και το Βορειοηπειρωτικό θέμα κυρίως, όταν περνούσαν οργανώσεις των Κυπρίων αδελφών μας και των Βορειοηπειρωτών. Αρκετές φορές ήταν ιδιαίτερα καυστικός.

Μια από τις χρονιές εκείνες, κάποιος επικεφαλής εκκλησίας που δεν ανήκε στην Αρχιεπισκοπή, αλλά ήταν ανεξάρτητη, του είχε εκφράσει την επιθυμία να συμμετάσχει με τα στελέχη και άλλους ομογενείς στην Παρέλαση. Ο Τάκης Βάσος, του απάντησε, ότι δεν είναι δικό του θέμα να αποφασίσει, όμως, προσωπικά, δεν έβλεπε το λόγο να μην παρελάσουν, αφού πρόκειται για Ελληνες που θέλουν να δώσουν το παρών τους σε ελληνική παρέλαση και να δείξουν την υπερηφάνεια τους για τη γενέτειρα Ελλάδα και την Ορθοδοξία.

Τις επόμενες μέρες που πραγματοποιήθηκε η Παρέλαση, η εκκλησία εκείνη με επικεφαλής τον ανεξάρτητο αρχιερέα της παρέλασε. Και ο Τάκης Βάσος, έκανε αναφορά σ’ αυτήν, κατά την εκφώνηση, όταν ήλθε η σειρά της, όπως έκανε για όλους.

Αστραπιαίως, έφυγε από τη θέση του στην εξέδρα των επισήμων ένας γνωστός μητροπολίτης εκείνης της εποχής και τον πλησίασε με άγριο βλέμμα και απειλητικές διαθέσεις. Το επεισόδιο τελικά αποφεύχθηκε, ίσως για να μη γίνει αντιληπτό από τον κόσμο και ακολουθήσει μεγάλο επεισόδιο.

Θυμάμαι ότι ο Τάκης Βάσος ήταν από τους πρώτους που υποστήριξαν ότι η ελληνική παρέλαση, θα ήταν καλύτερα να γίνεται το Μάιο, γιατί τον Μάρτιο, υπάρχει, συνήθως, πολύ κρύο, χιόνια και βροχή. Και είχε συμβεί να αποφεύγουν γονείς να στέλνουν τα παιδιά τους να παρελάσουν με τα σχολεία τους τον Μάρτιο, γιατί είχαν κρυώσει και αρρωστήσει προηγούμενες χρονιές.

Τα χρόνια πέρασαν. Πολλά παρέμειναν όπως ήταν και πολλά άλλαξαν στην διοργάνωση και πραγματοποίηση της ελληνικής παρέλασης.

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Τελευταία ορισμένοι προσπαθούν να μας πείσουν ότι η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών (ΕΥΠ) από «χαμηλοβλεπούσα παρθένα» που υποτίθεται ότι ήταν επί των «καλών» προηγούμενων κυβερνήσεων της Ελλάδας, μετατράπηκε ξαφνικά σε «ξετσίπωτη πόρνη» επί «κακιάς» Νέας Δημοκρατίας.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας