x
 

ΑΠΟΨΕΙΣ

ΘΥΜΑΜΑΙ: Θαύματα μεταμοσχεύσεων από τα χέρια ομογενή γιατρού

Hταν κατασυγκινημένη, βλέποντας μπροστά της τον άνθρωπο με τα μαγικά δάχτυλα, που λίγο καιρό πριν μεταμόσχευσε μυελό των οστών της στον αδελφό της, ενώ έκανε και άλλη μεταμόσχευση στον σύζυγό της. Γεμάτη ευγνωμοσύνη για τα δώρα ζωής που ο διάσημος ομογενής γιατρός, Δρ Ανδρέας Τζάκης, έκανε στα αγαπημένα της πρόσωπα, πρόσφερε εκείνο το βράδυ 100.000 δολάρια στο ίδρυμα-ταμείο που είχε δημιουργήσει για θέματα μεταμοσχεύσεων, ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας.

Θυμάμαι όλα όσα συγκλονιστικά συνέβησαν εκείνο το βράδυ, όπως μου τα είχε διηγηθεί ο αείμνηστος Γιώργος Μαρκάκος, που εκείνες τις ημέρες είχε εκλεγεί πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Φλόριδας. Η οργάνωση αυτή είχε τιμήσει τον Δρα Τζάκη, κατά τη επίσημη χοροεσπερίδα με την οποία και έκλεισε το συνέδριό της.

Εικοσιεπτά άτομα, στα οποία ο ομογενής γιατρός είχε κάνει μεταμοσχεύσεις, ένιωσαν την ανάγκη να βρίσκονται στην εκδήλωση, για να τιμήσουν τον ευεργέτη τους, να του σφίξουν το χέρι και να τον ευχαριστήσουν, φωνάζοντας «Αξιος» για την τιμή. Κι αυτός, ταπεινός και χαμογελαστός, ανταπέδιδε την αγάπη τους, ψιθυρίζοντας πως ό,τι έκανε, έγιναν με τη βοήθεια του Θεού.

Θυμάμαι τα λόγια που είπε προσφωνώντας τον Ελληνα γιατρό, ο Γιώργος Μαρκάκος. Εκανε λόγο για έναν απλό άνδρα, έναν Ελληνα, έναν επιστήμονα γιατρό, «που ο Θεός τόσο απλόχερα του έδωσε τη δύναμη, να μην είναι άγιος, αλλά ένας απλός, χαρούμενος σωτήρας και δότης ζωής στους ανθρώπους».

Σε ομογενειακή εκδήλωση. Ο ομογενής χειρουργός μεταμοσχεύσεων, Δρ. Ανδρέας Τζάκης, δεξιά, με τον Λούη Αναστασόπουλο. ΕΥΓΕΝΙΚΗ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ Λ. ΑΝΑΣΤΑΣΟΠΟΥΛΟΥ

Ο Μαρκάκος κάλεσε τη σύζυγό του, Ζανέττα, η οποία επέδωσε μια  συμβολική δωρεά και παρότρυνε όλους όσοι μπορούσαν, να ενισχύσουν το ίδρυμα του Δρα Τζάκη, προκειμένου, όπως είπε, να παρασχεθεί δύναμη και παρηγοριά σε άλλους ανθρώπους που περίμεναν να ζήσουν. Πράγματι, αρκετοί από τους παραβρισκόμενους εκείνο το βράδυ έκαναν διάφορες δωρεές, με αποτέλεσμα να συγκεντρωθούν μέσα σε λίγη ώρα 150.000 περίπου δολάρια.

Τα λόγια του Γιώργου Μαρκάκου, απλά και ανθρώπινα, είχαν συγκινήσει τον κόσμο εκείνο το βράδυ. Να τι είχε πει, μεταξύ άλλων: «Φίλτατε γιατρέ Ανδρέα Τζάκη, μας κάνατε υπερήφανους με την πνευματική σας ικανότητα, συνδυασμένη με τα χρυσά σας χέρια, γιατί δεν διστάζετε να παλέψετε με το ανθρώπινο σώμα και με το νυστέρι σας να δώσετε νέα ζωή σε τόσους ανθρώπους. Ενώ όλος ο κόσμος μιλά για τον σπάνιο ‘μάγο’ γιατρό, ο Ελληνισμός σας χρωστά πολλά. Ο ασίγαστος πόθος σας να σώσετε ζωές, είναι τόσο ανθρώπινος, που σας κάνει ένα μαχητή, που μόνο ξέρει να δίνει ζωή στους ανθρώπους. Σαγηνεμένος στο καθήκον σας, συστήσατε και το ίδρυμα Miami Transplant Institute, προκειμένου να έχετε περισσότερες ευκαιρίες για να σώσετε, είτε άμοιρους, είτε άπορους.

Σας ευχαριστούμε για την προθυμία σας να ανταποκριθείτε στην πρόσκληση της Ομοσπονδίας, ώστε και εμείς αυτό το απόβραδο, να αισθανόμαστε ξεχωριστά χαρούμενοι, οπότε και εσείς σε λίγο θα ξεδιπλώσετε τις σκέψεις σας και θα μας κάνετε κοινωνούς θεμάτων με τα οποία μας συνδέουν δεσμοί αίματος και πνεύματος.

Κοντά μας υπάρχουν αδέλφια, φίλοι, που τους δώσατε την ευκαιρία να ζουν. Σας αποκαλούν σωτήρα τους. Ποιος μπορεί να τους αγγίξει το συναίσθημα αυτό; Παίρνω το όνομα του αδελφικού μου φίλου, Λούη Αναστασόπουλου, που όταν κοιμάται προσεύχεται στο όνομά σας και όταν εύρει το πρωινό, κάνει το ίδιο. Μήπως έχει κάπου άδικο, αφού ζει γιατί υπάρχετε εσείς;

Κύριε Τζάκη, σας ευχαριστούμε και σας ευχόμεθα κάθε επιτυχία και ευδοκίμηση στο θεάρεστο αυτό έργο σας. Επιτρέψτε μου, για το σκοπό του ιδρύματός σας, να προσφέρω ένα ταπεινό, συμβολικό, μικρό χρηματικό ποσό, ώστε να αισθάνομαι ότι συμμετέχω στην ελπίδα της ζωής, που εσείς έχετε στήσει. Γιατρέ μας, είθε ο Παντοδύναμος να σας δίνει τη δύναμη και την πνευματική διορατικότητα, να συνεχίζετε το ζωτικό σας αυτό έργο».

Τον Δρα Τζάκη είχε ευχαριστήσει με συγκινητικά λόγια και ο Λούης Αναστασόπουλος, τονίζοντας ότι χάρις σ’ αυτόν ζει.

Από την πλευρά του, ο Δρ Τζάκης ευχαρίστησε για την αγάπη της Ομογένειας και τόνισε πως έκανε το καλύτερο που μπορούσε στην κατάλληλη στιγμή.

Θυμάμαι, όπως μου είχε πει ο Γιώργος Μαρκάκος, εκτός από την τιμητική διάκριση της Ομοσπονδίας, στον ομογενή γιατρό επέδωσε αναμνηστικό νόμισμα και επιστολή του αμερικανικού κογκρέσου, ο πρώην ομοσπονδιακός βουλευτής, Μάικ Μπιλιράκης, εκ μέρους του γιου του, Γκας Μπιλιράκη, που τον διαδέχτηκε στη Βουλή. Εξάλλου, η τότε δήμαρχος του «Ελληνικού Χωριού», Τάρπον Σπρινγκς, Μπέβερλι Μπιλίρη, είχε επιδώσει στον Δρα Τζάκη το χρυσό κλειδί της πόλης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Η Ελλάδα, τόσα χρόνια τώρα, δεν μπορεί να βρει έναν ενιαίο βηματισμό, στα Ελληνοτουρκικά.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αμερική

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ