x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΑΠΟΨΕΙΣ

Θύμηση ενός μεγάλου άνδρα και ευεργέτη

Αλλο ένα ετήσιο συνέδριο της Ηγεσίας των 100 ήλθε και παρήλθε. Δεν θα ρωτήσω ποια ήταν η μετρητή του αποτελεσματικότητα, μ’ άλλα λόγια τι ουσιαστικό επετεύχθη, πέρα από τα φιλόφρονα λόγια και τα υμνολόγια για τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο και το «όραμά του», στα οποία επιδόθηκε ο πρόεδρος του Οργανισμού, Δημήτρης Λογοθέτης, όπως γράψαμε.

Εκείνο που παρατήρησα για μία ακόμα φορά με αποκαρδίωση ήταν το γεγονός πως δεν βρέθηκε ούτε ένας ή μία να κάνει μία έστω μνεία του ονόματος ενός μεγάλου ανδρός και ευεργέτη της Εκκλησίας, της Ομογένειας, της Ελλάδας, του Ελληνισμού γενικότερα, του αείμνηστου Μάικλ Τζαχάρη. Οχι ότι το είχε ανάγκη, αλλά σαν ένα μικρό αντίδωρο ευχαριστίας στα τόσα πολλά και μεγάλα ευεργετήματά του για την Εκκλησία και το Γένος.

Ο αείμνηστος Μάικλ Τζαχάρης με καταγωγή από το χωριό Αγία Παρασκευή της Λέσβου, δεν ήταν λιγότερο φιλάνθρωπος, ούτε παρείχε λιγότερο αφειδώλευτα στην Αρχιεπισκοπή, στη Σχολή, στο Πατριαρχείο και στον Ελληνισμό, από ό,τι άλλοι συνηλικιώτες του. Και μόνο η μεγάλη δωρεά και κληρονομιά που έχει καταστήσει στο Μητροπολιτικό Μουσείο της Νέας Υόρκης, μόνο ως μνημειώδης για τον Ελληνισμό θα μπορούσε να χαρακτηριστεί. Αλλά και το Ινστιτούτο που ίδρυσε στη Θεολογική Σχολή και η Εδρα στο Πανεπιστήμιο Tufts της Βοστώνης και επίσης το Ινστιτούτο στο Tufts. Αλλά και ο «Τζαχάρειος Οίκος Ευγηρίας» στο χωριό των γονιών του, στην Αγία Παρασκευή της Λέσβου, μέσα στον οποίο βρίσκουν φροντίδα και θαλπωρή παλαίμαχοι της ζωής οι οποίοι δεν έχουν συγγενείς και οικογένειες, αλλά ούτε και τα μέσα για να είναι «τα τέλη τους ανώδυνα, ανεπαίσχυντα και ειρηνικά».

Αλλά και το Ταμείο «Πίστη: Για τον Ελληνισμό και την Ορθοδοξία» (Faith for Hellenism and Orthodoxy) είναι δικό του έργο, πολλά εκατομμύρια από τα οποία πήγαν στην αποπεράτωση του Ναού του Αγίου Νικολάου στο Σημείο Μηδέν. Και με την ευκαιρία, για λόγους ιστορίας να σημειώσω εδώ πως ήμουν παρών στην ίδρυση του Ταμείου «Πίστη» στη Βοστώνη κι από εκεί βγήκε το πρώτο δημοσίευμα, έτσι για να μην ξεχνά κανείς ότι ο «Εθνικός Κήρυκας» γράφει την Ιστορία της Εκκλησίας και του Ελληνισμού της Αμερικής από το 1915.

Και να ολοκληρώσω τούτο το σχόλιο, λέγοντας πως αν δεν ήταν ο Μάικλ Τζαχάρης ούτε ο Αγιος Νικόλαος θα υπήρχε σήμερα, ούτε η παρουσία της Ελλάδας στο επιφανέστερο μουσείο της Αμερικής, το Μητροπολιτικό Μουσείο Νέας Υόρκης. Στη μνήμη αυτού του μεγάλου ανθρώπου και ευεργέτη της Ομογένειας καταθέτω τούτες τις σκέψεις.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

«Η Ελλάδα έχει τη δυνατότητα να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο σε αυτήν την εξέλιξη και διαμόρφωση του νέου κόσμου, ειδικά λόγω του γεγονότος ότι αρκετοί Ελληνες της Διασποράς κατέχουν ήδη σημαντικές θέσεις σε αυτή την τεχνολογική επανάσταση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ