x
 

Εκκλησία

Θυρανοίξια ιερού ναού της Αγίας Τριάδας στο Σύδνεϋ της Αυστραλίας

ΣΥΔΝΕΫ. Επειτα από την εκτέλεση εκτεταμένων εργασιών αποκαταστάσεως και ανακαινίσεώς της, η ιστορική εκκλησία της Αγίας Τριάδος του Σύδνεϋ, η αρχαιότερη ελληνορθόδοξη εκκλησία στους Αντίποδες και συνολικά στο νότιο ημισφαίριο της Γης, άνοιξε ξανά τις πύλες της την Κυριακή της Σαμαρείτιδος, 2 Ιουνίου, για να υποδεχθεί πλήθος ευσεβών χριστιανών, με επικεφαλής τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας κ. Μακάριο.

Ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε την Ακολουθία των Θυρανοιξίων, και εν συνεχεία προεξήρχε της Τρισαρχιερατικής Θείας Λειτουργίας, συνιερουργούντων των Θεοφιλεστάτων Επισκόπων Μιλητουπόλεως κ. Ιακώβου και Κυανέων κ. Ελπιδίου. Ανάμεσα στο πολυπληθές εκκλησίασμα βρίσκονταν ο γενικός πρόξενος της Ελλάδος στο Σύδνεϋ, Ιωάννης Μαλλικούρτης, ο γραμματέας του Αρχιεπισκοπικού Συμβουλίου και γραμματέας του Consolidated Trust της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, Νικόλαος Παπαναστασίου, η ηγεσία της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος Νέας Νοτίου Ουαλίας, στην οποία ανήκει ο Ι. Ναός της Αγίας Τριάδος, με επικεφαλής τον πρόεδρό της Χάρη Δανάλη.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μακάριος εκφώνησε θερμό χαιρετισμό στο τέλος της Θείας Λειτουργίας και κάλεσε άπαντες σε επαγρύπνηση για τη διατήρηση της ενότητας στο Σώμα της Εκκλησίας και στους κόλπους της Ελληνικής Ομογένειας.

Η ιστορική εκκλησία της Αγίας Τριάδος του Σύδνεϋ κατά την ημέρα των Θυρανοιξίων έπειτα από εκτεταμένες εργασίες αποκαταστάσεως και ανακαινίσεώς της.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΗ ΑΥΣΤΡΑΛΙΑΣ

Ανάμεσα στα άλλα είπε πως «δοξάζουμε τον Θεό που μας αξίωσε, μετά τον ανακαινισμό αυτής της πολύ ιστορικής εκκλησίας, να τελούμε τα Θυρανοίξια και να την παραδίδουμε εκ νέου στη λατρεία και στην προσευχή των ανθρώπων». Είπε ακόμα, πως «δοξάζουμε τον Θεό με πολλή συγκίνηση και φέροντας στη σκέψη μας τις πολλές και ιστορικές στιγμές που σχετίζονται με αυτόν τον ιερό χώρο, στιγμές δόξης και αδοξίας. Στιγμές οι οποίες μας κάνουν όλους να αναλογιζόμαστε και να εκτιμούμε αυτό το οποίο ζούμε σήμερα, που είναι η ενότητα του Ελληνισμού και η ενότητα της Εκκλησίας. Το λέω αυτό, διότι η ιστορία των Ελλήνων έχει δείξει ότι προοδεύουμε με την ενότητα και με την αγάπη».

Ο Σεβασμιώτατος επισήμανε ότι η ιστορία έχει επίσης καταδείξει πως η ενότητα δεν είναι δεδομένη. «Είναι μια κατάκτηση, για την οποία πρέπει να αγωνιζόμαστε διαρκώς», υπογράμμισε. «Διότι υπάρχει ο διάβολος», συνέχισε, «και ανά πάσα στιγμή ο εγωισμός, ο φθόνος, η φιλοδοξία μπορούν να εμφιλοχωρήσουν στις ψυχές των ανθρώπων και να διασπάσουν τη μεταξύ τους ενότητα. Δοξάζω λοιπόν τον Θεό που σήμερα τελούμε τη Θεία Λειτουργία ενωμένοι και δυνατοί. Και έτσι, ενωμένοι και δυνατοί, να προχωρήσουμε μπροστά για τη δόξα του Χριστού, της πίστεως και του γένους».

Κατακλείοντας, ο Αρχιεπίσκοπος κ.κ. Μακάριος συνεχάρη και ευχαρίστησε τον κ. Χάρη Δανάλη, καθώς και τους συνεργάτες του στο Διοικητικό Συμβούλιο της Ελληνικής Ορθόδοξης Κοινότητος ΝΝΟ, αφενός μεν για τη μέριμνα που επέδειξαν για την ανακαίνιση της ιστορικής εκκλησίας της Αγίας Τριάδος, αφετέρου δε για το πνεύμα συνεργασίας και ενότητας το οποίο τους διακατέχει. «Με αυτό το πνεύμα να προχωρείτε και να προχωρούμε», παρότρυνε, «διότι ούτε εσείς προχωρείτε μόνοι σας, ούτε εμείς μόνοι μας. Ολοι μαζί προχωρούμε στον ίδιο δρόμο, που είναι ο δρόμος της αγάπης και της ενότητας».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος με την ευκαιρία της Γιορτής του Πατέρα, την Κυριακή 16 Ιουνίου, απέστειλε στις κοινότητες εγκύκλιο μήνυμα, στο οποίο έκανε αναφορά στους τριακοσίους δέκα οκτώ Πατέρες της εν Νικαία Πρώτης Οικουμενικής Συνόδου.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ