x

Κοινωνία

Τι αποκαλύπτουν νέα έγγραφα για τις τελευταίες ημέρες του Τζέφρι Επστάιν

24 Νοεμβρίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ («ΝΥΤ») – Ο ατιμασμένος επενδυτής Τζέφρι Επστάιν (Jeffrey Epstein), που φυλακίστηκε στο Μανχάταν μετά από ομοσπονδιακές κατηγορίες για σεξουαλική διακίνηση που αφορούσαν έφηβες, βρέθηκε αναίσθητος στο πάτωμα του κελιού του ένα πρωί του Ιουλίου 2019, με μια λωρίδα από σεντόνι δεμένη γύρω από τον μελανιασμένο λαιμό του.

Τις ώρες και τις ημέρες που ακολούθησαν εκείνη την απόπειρα αυτοκτονίας, ο Επστάιν ισχυριζόταν ότι ζούσε μια «υπέροχη ζωή», αρνούμενος οποιεσδήποτε σκέψεις τερματισμού της, ακόμη και όταν είχε τεθεί σε έλεγχο για πιθανή αυτοκτονία και αντιμετώπιζε τρομακτικά νομικά προβλήματα.

«Δεν έχω κανένα ενδιαφέρον να αυτοκτονήσω», είπε ο Τζέφρι Επστάιν σε ψυχολόγο της φυλακής, σύμφωνα με έγγραφα του Bureau of Prisons που δεν έχουν δημοσιοποιηθεί στο παρελθόν. Ηταν «δειλός» και δεν του άρεσε ο πόνος, εξήγησε. «Δεν θα το έκανα αυτό στον εαυτό μου».

Αλλά δύο εβδομάδες αργότερα, έκανε ακριβώς αυτό: Πέθανε στο κελί του στις 10 Αυγούστου στο Μητροπολιτικό Σωφρονιστικό Κέντρο, έχοντας απαγχονιστεί με ένα σεντόνι, γνωμάτευσε ο ιατροδικαστής.

Μετά από μια ζωή χειραγώγησης, ο Τζέφρι Επστάιν δημιούργησε ψευδαισθήσεις μέχρι το τέλος, εξαπατώντας σωφρονιστικούς υπαλλήλους, συμβούλους και ειδικά εκπαιδευμένους κρατούμενους που είχαν ανατεθεί να τον παρακολουθούν όλο το εικοσιτετράωρο, σύμφωνα με τα έγγραφα – ανάμεσα σε περισσότερες από 2.000 σελίδες των αρχείων του Ομοσπονδιακού Γραφείου Φυλακών, που απέκτησε η «New York Times» μετά την κατάθεση αιτήματος με βάσει το «Freedom of Information Act».

Πέρα από τα νομικά και διοικητικά ζητήματα, η συλλογή των αρχείων παρέχει την πιο οικεία και λεπτομερή ματιά στις τελευταίες μέρες του Τζέφρι Επστάιν και προσφέρει κάτι που συχνά λείπει από τους δημόσιους φακέλους: τη φωνή του.

Πέρασε πολλές μέρες κλεισμένος σε μια αίθουσα συνεδριάσεων με τους δικηγόρους του, αποφεύγοντας τα όρια του υγρού και βρώμικου κελιού του. Σε συνομιλίες με ψυχολόγους και άλλους κρατούμενους, μίλησε για το ενδιαφέρον του για τη Φυσική και τα Μαθηματικά και πρόσφερε μικρές επενδυτικές συμβουλές. Αναπολούσε τις συναναστροφές με διασημότητες, παρ’ όλο που παραπονιόταν για την τουαλέτα που έτρεχε στο κελί του, τα πορτοκαλί ρούχα της φυλακής, τη δυσκολία στον ύπνο, την αφυδάτωση και το μούδιασμα στο δεξί του χέρι.

Και εκεί που κάποτε ο Τζέφρι Επστάιν είχε συναναστραφεί με πολιτικούς, επιστήμονες και τιτάνες της Wall Street, τώρα αφέθηκε να συζητήσει για το φαγητό στο 12ώροφο κέντρο κράτησης. «Ο Επστάιν θέλει να μάθει ποιος είναι ο καλύτερος μάγειρας στο 11 North», έγραψε ένας τρόφιμος.

Τα πρόσφατα ληφθέντα αρχεία δεν υποστηρίζουν την έκρηξη των θεωριών συνωμοσίας ότι ο θάνατος του Επστάιν δεν ήταν αυτοκτονία. Επίσης, δεν έριξαν φως σε ερωτήματα που έθεσε ο αδερφός του και ένας από τους δικηγόρους του ότι μπορεί να είχε βοηθηθεί να αυτοκτονήσει. Αλλά όντως δίνουν μια εικόνα ανικανότητας και προχειρότητας από ορισμένους μέσα στο Γραφείο Φυλακών (Bureau of Prisons), που διευθύνει το ομοσπονδιακό κέντρο κράτησης.

Ενα έντυπο ελέγχου πρόσληψης περιέγραφε λανθασμένα τον Επστάιν ως μαύρο άνδρα (ήταν λευκός) και ανέφερε ότι δεν είχε προηγούμενες καταδίκες για σεξουαλική παράβαση, παρ’ όλο που ήταν εγγεγραμμένος δράστης σεξουαλικού εγκλήματος με δύο καταδίκες το 2008 στη Φλόριδα, για παρότρυνση για πορνεία και προμήθεια ανηλίκων για πορνεία. Μερικές τηλεφωνικές κλήσεις κοινωνικής δικτύωσης που έκανε δεν καταγράφηκαν, ή δεν ελέγχθηκαν, όπως δείχνουν τα αρχεία, μια προφανής παραβίαση της σωφρονιστικής πολιτικής.

Το βράδυ που αυτοκτόνησε, ο Επστάιν είπε ψέματα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και είπε ότι ήθελε να τηλεφωνήσει στη μητέρα του, η οποία είχε πεθάνει εδώ και καιρό. Αντίθετα, κάλεσε την κοπέλα του. Το προσωπικό της φυλακής τον άφησε μόνο στο κελί του εκείνο το βράδυ, παρά τη ρητή οδηγία να του έχουν συγκάτοικο.

Το ψυχολογικό πόρισμα του θανάτου του, αποτελούμενο από 15 σελίδες, που συντάχθηκε από αξιωματούχους του γραφείου πέντε εβδομάδες αργότερα και δεν δημοσιοποιήθηκε ποτέ στο παρελθόν, κατέληξε στο συμπέρασμα ότι η ταυτότητά του «φαινόταν να βασίζεται στον πλούτο, τη δύναμη και τη σχέση του με άλλα άτομα υψηλού προφίλ».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Ο τελευταίος των Liberty ταυτοποιήθηκε στον βυθό του Αιγαίου: Ποιος ήταν ο «Αφρικανός Μαρκήσιος» (Φωτο + Βίντεο)

ΑΘΗΝΑ. Φως σε ένα από τα πιο σημαντικά ναυάγια που «φιλοξενούνται» στον βυθό του Αιγαίου έριξε η έρευνα, καθώς ταυτοποιήθηκε ο «Αφρικανός Μαρκήσιος» (AFRICAN MARQUIS), ένα εξαιρετικά σπάνιο «καναδέζικο liberty», που κείτεται στα νερά της βραχονησίδας Πλάτη, στα νοτιοδυτικά Δωδεκάνησα, από το 1958.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας