x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

Εκκλησία

Τη Δευτέρα 23 Μαΐου η Εξόδιος Ακολουθία του Βικεντίου

ΒΟΣΤΩΝΗ. Τη Δευτέρα 23 Μαΐου στις 11,30 π.μ. έχει προγραμματιστεί να τελεστεί στον Ιερό Ναό της Αγίας Αικατερίνης στην Αστόρια η Εξόδιος  Ακολουθία του πρώην Επισκόπου Απαμείας Βικεντίου (Μαλαματένιου).

Σύμφωνα με συνέντευξη του επιχειρηματία Κωνσταντίνου Πρέντζα εκ των πλέον στενών γνώριμων και φίλων του αειμνήστου Επισκόπου, της Νεκρώσιμης Ακολουθίας θα προεξάρχει ο Αρχιεπίσκοπος Αμερικής Ελπιδοφόρος.

Ο κ. Πρέντζας μιλώντας για τον θάνατο του Επισκόπου Βικεντίου είπε, «αισθάνομαι μία πολλή μεγάλη θλίψη αυτή τη στιγμή για τον θάνατο γιατί η γνωριμία με τον Επίσκοπο Βικέντιο δεν ήταν μία γνωριμία των τελευταίων χρόνων. Τον γνώριζα όλη μου τη ζωή, από πέντε χρονών παιδί και τον είχα σαν δεύτερο πατέρα μαζί με τον Πανιερώτατο Μητροπολίτη Τυάνων Παϊσιο. Μεγάλωσα κοντά τους από μικρό παιδί, οπότε για μένα είναι σαν να έχω χάσει για δεύτερη φορά άλλον έναν πατέρα».

Ο πατέρας του κ. Πρέντζα, ο αείμνηστος Γεώργιος Πρέντζας, ήταν από τα ιδρυτικά στελέχη της Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου και των Μετοχίων της. Ο κ. Πρέντζας είπε πως «όταν ήλθαμε από την Ελλάδα, τον Σεπτέμβριο του 1968, διαμέναμε στο Μπρούκλιν και πηγαίναμε σε μία από τις ενορίες εκεί, αλλά ο πατέρας μου δεν ευχαριστιόταν με τον τρόπο που γίνονταν οι Λειτουργίες, ήταν πιο πολύ στα αγγλικά. Είχαμε μάθει για την Αγία Μαρκέλλα στην Αστόρια και αρχίσαμε και πηγαίναμε εκεί. Ακούσαμε για κάποιον Παϊσιο ο οποίος είχε ανοίξει ένα μικρό εκκλησάκι και πήγαμε εκεί για την Παράκληση στην Παναγία που γινόταν κάθε Τετάρτη. Εκεί βρήκαμε αυτό που έψαχνε η ψυχή του πατέρα και της μητέρας μου και σιγά συνδεθήκαμε με τον δεσπότη. Ημασταν η δεύτερη οικογένεια μόλις είχε ανοίξει η εκκλησία το 1973 και από τότε συνεχίσαμε. Ο αείμνηστος πατέρας μου διετέλεσε πρόεδρος για πάνω από 22 χρόνια της Αγίας Ειρήνης, τότε γίνονταν και εκλογές, τηρούσαν και το Καταστατικό. Επί προεδρίας του πατέρα μου του Μητροπολίτη Παϊσίου και του Επισκόπου Βικεντίου έγιναν όλα αυτά τα έργα που γνωρίζουμε σήμερα, η Αγία Ειρήνη που μεγάλωσε γιατί ήταν ένα σπιτάκι κι έγιναν δύο, μετά αγοράσαμε τον Αγιο Μηνά στο Μπρούκλιν που κάηκε. Στη συνέχεια, αγοράσαμε τον ναό του Αγίου Νεκταρίου, του Αγίου Νικολάου, των Αγίων Αναργύρων στο Γκρίνπορτ, του Αγίου Αθανασίου στο Σικάγο και στη Φλόριδα. Το Απογευματινό Ελληνικό Σχολείο της Αγίας Ειρήνης από το 1980 μέχρι το 1990 λειτουργούσε με πάνω από 350 παιδιά από Δευτέρα μέχρι Παρασκευή».

Στην ερώτηση αν θα γίνει κοινό προσκύνημα του σκηνώματος του Επισκόπου Βικεντίου, ο κ. Πρέντζας είπε πως «όταν είχα συναντηθεί με τον Κώστα Αντωνόπουλο, ο οποίος έχει αναλάβει τα της κηδείας, είπαμε να γίνει το προσκύνημα μία ώρα πριν την Εξόδιο Ακολουθία στο Ναό, αλλά τώρα βέβαια εξαρτάται από τον Αρχιεπίσκοπο».

Ο αείμνηστος Επίσκοπος Απαμείας κυρός Βικέντιος με τον επίσης αείμνηστο πρωτεργάτη της ίδρυσης της Μονής Οσίας Ειρήνης του Χρυσοβαλάντου στην Αστόρια, Γεώργιο Πρέντζα.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΠΑΡΑΧΩΡΗΣΗ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΠΡΕΝΤΖΑΣ

Αναφορικά αν επικοινώνησε απευθείας με τον Αρχιεπίσκοπο Ελπιδοφόρο, είπε: «όχι απευθείας, αλλά μέσω του Πρωτοσύγκελου του, π. Νεκτάριου Παπαζαφειρόπουλου».

Στην ερώτηση αν τον είχε εξουσιοδοτήσει ο Επίσκοπος Βικέντιος για τις λεπτομέρειες της κηδείας, είπε ότι «με είχε εξουσιοδοτήσει στο θέμα όταν πεθάνει θα ήθελε να ενταφιαστεί στην Αμερική και να μπορέσω εγώ να τα τακτοποιήσω αυτά τα θέματα».

Σχετικά με τα έξοδα της κηδείας, του νεκροπομπείου, του τάφου και τα συναφή, είπε ο κ. Πρέντζας πως «σήμερα το πρωί που μίλησα με τον πρωτοσύγκελο της Αρχιεπισκοπής με διαβεβαίωσε ότι όλα τα έξοδα της κηδείας του Επισκόπου θα τα αναλάβει η Αρχιεπισκοπή».

Για τον ενταφιασμό του είπε ότι «θα γίνει στο Ρωσικό Μοναστήρι στο up state της Νέας Υόρκης κοντά στη μητέρα του».

Στην ερώτηση αν έχει συγγενείς ο Επίσκοπος Βικέντιος, είπε πως «πριν ενάμισι σχεδόν χρόνο πέθανε στην Αθήνα από κορωνοϊο ο αδελφός του Σπύρος. Εδώ δεν έχει συγγενείς, στην Ελλάδα είχε μία θεία μεγάλης ηλικίας η οποία δεν ξέρω αν είναι εν ζωή ή όχι».

Οταν τον ρωτήσαμε αν η Μονή Χρυσοβαλάντου ενδιαφέρθηκε καθόλου για τον Βικέντιο ζωντανό ή νεκρό, ο κ. Πρέντζας ανέφερε πως «ζωντανό μπορώ να σας διαβεβαιώσω όχι, αλλά και τώρα σαν νεκρό δεν έχουν επικοινωνήσει μαζί μου, ούτε έχω ακούσει από κανέναν ότι υπήρξε κάποιο ενδιαφέρον». Συμπλήρωσε ακόμα πως «πέθανε μόνος του στο νοσοκομείο και ήταν ένας από τους πιο φτωχούς Επισκόπους».

Είπε ακόμα, πως «έχω συγκινηθεί από τα πολλά τηλεφωνήματα και τα μηνύματα που λαμβάνω από παντού, από Φλόριδα, από Τέξας, από Καλιφόρνια, από το Νέο Μεξικό, άτομα που δεν γνωρίζω αλλά με παίρνουν για να συλλυπηθούν και να μάθουν πληροφορίες για την κηδεία του».

Στην ερώτηση αν ενημερώθηκε το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είπε πως «πιστεύω ότι ο Αρχιεπίσκοπος Ελπιδοφόρος, ο οποίος είναι και Εξαρχος του Πατριαρχείου οπωσδήποτε θα έχει επικοινωνήσει με τον Οικουμενικό Πατριάρχη».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Με την έγκριση της πολεοδομικής υπηρεσίας «υπό μάλης», το Ιερό Ιδρυμα Ποντίων Αμερικής προχωράει με όραμα και συνέπεια, στην υλοποίηση των σχεδίων επέκτασης των εγκαταστάσεων του Ιερού Ιδρύματος «Παναγία Σουμελά» στην Αμερική.

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

Γενικά Νέα

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Με κατάνυξη και ευλάβεια ξεκίνησαν οι ακολουθίες του Πάσχα στον Ιερό Ναό Αγ.

ΒΙΝΤΕΟ

Τα Γεγονότα της Εβδομάδας από τον «Ε.Κ» με την Ειρήνη Ζαχαριάδη

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η δημοσιογράφος Ειρήνη Ζαχαριάδη στο ειδικό εβδομαδιαίο βιντεομαγκαζίνο, στο οποίο παρουσιάζονται οι σημαντικότερες ειδήσεις της Εβδομάδας όπως τις κατέγραψε ο «Εθνικός Κήρυκας» μέσα από την έντυπη αλλά και την ηλεκτρονική έκδοσή του και τις επεξεργάστηκε η συντακτική του ομάδα.

Συμπλήρωσε τη διεύθυνση του e-mail σου για να γίνεις συνδρομητής

Συμπληρώστε το email σας για να εγγραφείτε - π.χ. abc@xyz.com

Μπορείς να διαγραφείς όποτε το θελήσεις χρησιμοποιώντας τον σύνδεσμο στο δελτίο τύπου μας