x
 

Πολιτική

Τι είδους προβλήματα αντιμετωπίζει ο δήμαρχος Νέας Υόρκης Ερικ Ανταμς;

14 Νοεμβρίου 2023

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Επειδή η προσοχή του κοινού έχει όρια, οι πολιτικές κρίσεις έχουν τον τρόπο να επισκιάζουν και να υποκαθιστούν η μία την άλλη. Το πρωί της 2ας Νοεμβρίου, ο δήμαρχος της Νέας Υόρκης, Ερικ Ανταμς, πέταξε στην Ουάσιγκτον, DC, για μια ολόκληρη μέρα συναντήσεων σχετικά με τη μεταναστευτική κρίση της Νέας Υόρκης.

(Ο Ανταμς αποφεύγει να απαντήσει σχετικά με την έρευνα του FBI, δεσμεύεται να συνεργαστεί με τις Αρχές)

Για περισσότερο από ένα χρόνο, χωρίς μεγάλη επιτυχία, ο Ανταμς καλούσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να καλύψει το αστρονομικό κόστος της στέγασης δεκάδων χιλιάδων μεταναστών σε καταφύγια της πόλης. Είχε φτάσει στο σημείο να προτείνει ότι χωρίς ομοσπονδιακή βοήθεια η μεταναστευτική κρίση θα «κατέστρεφε» τη Νέα Υόρκη. Αν και η διαμάχη είχε βλάψει τις δημόσιες σχέσεις του με τον πρόεδρο Τζο Μπάιντεν, ο δήμαρχος είχε ένα ακροατήριο στον Λευκό Οίκο. Αλλά ο Ανταμς δεν έκανε ποτέ τις συναντήσεις του. Το ίδιο πρωί, κυκλοφόρησε η είδηση για μια επιδρομή του FBI στο σπίτι μιας από τους αξιωματούχους της άντλησης κεφαλαίων της εκστρατείας του, της Μπριάνα Σαγκς.

Ο κ. Ανταμς δεν έχει κατηγορηθεί για αδικοπραγία. Εχουν, όμως, προσεγγίσει οι αρχές απευθείας τον κ. Ανταμς;

Σύμφωνα με τη «Νew Υοrk Τimes», μέρες μετά την επιδρομή στο σπίτι της κας Σαγκς, ομοσπονδιακοί πράκτορες πλησίασαν τον κ. Ανταμς μετά από μια εκδήλωση στο Μανχάταν, ζήτησαν από τους άνδρες της ασφάλειάς του να παραμερίσουν και μπήκαν μαζί του στο αυτοκίνητό του τύπου SUV. Το FBI κατέσχεσε τουλάχιστον δύο κινητά τηλέφωνα και ένα iPad από τον δήμαρχο, αντέγραψε τις συσκευές και τις επέστρεψε εντός ημερών, είπε ο δικηγόρος του δημάρχου.

Οι ομοσπονδιακές αρχές διερευνούν εάν ο δήμαρχος Ερικ Ανταμς, εβδομάδες πριν από την εκλογή του το 2021, πίεσε αξιωματούχους της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας της Νέας Υόρκης να υπογράψουν για το νέο πολυώροφο προξενείο της τουρκικής κυβέρνησης στο Μανχάταν παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια του κτιρίου, αποκαλύπτουν τρία άτομα με γνώση του θέματος.

Οταν έγινε γνωστό το ένταλμα έρευνας στο σπίτι της κας Σαγκς και ο Αντμας επέστρεψε στη Νέα Υόρκη άρον-άρον, απέφυγε τους δημοσιογράφους και ανέβαλε τις δημόσιες εμφανίσεις. Τα ειδησεογραφικά πρακτορεία άρχισαν να εξετάζουν τα αρχεία χρηματοδότησης της εκστρατείας του, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις δωρεές των δεκατεσσάρων χιλιάδων δολαρίων που έγιναν από υπαλλήλους μιας κατασκευαστικής εταιρείας στο Μπρούκλιν που φέρεται να ανήκουν σε Τούρκους Νεοϋορκέζους, και στις δέκα χιλιάδες δολάρια σε δωρεές που έγιναν από υπαλλήλους ενός μικρού ιδιωτικού πανεπιστημίου με δεσμούς με τουρκικά ιδρύματα.

Ο Ανταμς δεν είναι ο πιο πειθαρχημένος δημόσιος ομιλητής στον κόσμο και οι δημοσιογράφοι του Δημαρχείου έχουν μάθει να τον παίρνουν στα σοβαρά, αν όχι πάντα κυριολεκτικά.

«Ο Ανταμς είναι ασυνήθιστα έτοιμος να επαναλάβει πράγματα που είναι επιβεβαιωμένα ως αναληθή» έγραψε ο αρθρογράφος Ιαν Πάρκερ σε ένα προφίλ του δημάρχου νωρίτερα φέτος, σύμφωνα με το περιοδικό «New Yorker».

Ωστόσο, ορισμένες από τις προηγούμενες δηλώσεις του, ιδιαίτερα αυτές που αφορούν την Τουρκία, απέκτησαν μια νέα σημασία μετά την έφοδο. «Οταν εκλεγώ, θα έχετε τον πρώτο σας Τούρκο Δήμαρχο», είπε κάποτε ο Ανταμς σε έναν τουρκοαμερικανικό ιστότοπο επιχειρηματικών ειδήσεων. «Η τουρκική κοινότητα έχει πραγματικά υποστηρίξει και έχει πραγματοποιήσει αρκετούς εράνους για μένα. Είμαι εξαιρετικά ευγνώμων για το σημαντικό ποσό σε δολάρια που έχουν», υπενθυμίζει τα λόγια του το «Νew Yοrker».

Εξι μέρες μετά την έρευνα, ο Ανταμς συγκάλεσε συνέντευξη Τύπου για να εξετάσει το τι συνέβαινε. Είπε στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους ότι ήθελε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια και στη συνέχεια αρνήθηκε να αναφέρει τι ακριβώς είχε κάνει ή με ποιον είχε μιλήσει μετά την επιστροφή του από την Ουάσιγκτον.

Οταν ρωτήθηκε αν ανησυχούσε ότι ο ίδιος μπορεί να αντιμετωπίσει ποινικές διώξεις, γέλασε. Επέμεινε ότι, ως πρώην αρχηγός της Αστυνομίας, γνώριζε το σωστό από το λάθος.

Εδώ θα αντιμετώπιζε μια νέα κρίση για την πόλη: Θα μπορούσε να είναι πιστευτός ο δήμαρχος; αναρωτιέται το νεοϋορκέζικο περιοδικό.

Οπως, επίσης, αναφέρει η εφημερίδα «Νew York Times», το πλήρες εύρος της ομοσπονδιακής ποινικής έρευνας δεν είναι ακόμη σαφές, αλλά η έρευνα έχει επικεντρωθεί τουλάχιστον εν μέρει στο εάν η εκστρατεία του κ. Ανταμς το 2021 συνωμότησε με την τουρκική κυβέρνηση και τους Τούρκους υπηκόους για να λάβουν παράνομες δωρεές.

Σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας, οι ομοσπονδιακοί εισαγγελείς και το FBI εξετάζουν επίσης τον ρόλο μιας κατασκευαστικής εταιρείας στο Μπρούκλιν, της KSK Construction, η οποία ανήκει σε Τούρκους μετανάστες και η οποία διοργάνωσε μια εκδήλωση συγκέντρωσης κεφαλαίων για τον κ. Ανταμς τον Μάιο του 2021. Επίσης, σύμφωνα με το ένταλμα έρευνας, οι ερευνητές εξέταζαν εάν κάποιος συνδεόμενος με την εκστρατεία του δημάρχου παρείχε νόμιμα ή παράνομα οφέλη -τα οποία θα μπορούσαν να κυμαίνονται από κυβερνητικές ενέργειες έως οικονομικές χάρες- στην κατασκευαστική εταιρεία και τους υπαλλήλους της ή σε Τούρκους αξιωματούχους. Το ένταλμα έρευνας εκτελέστηκε στις 2 Νοεμβρίου, την ημέρα που ομοσπονδιακοί πράκτορες έκαναν έφοδο στο σπίτι της επικεφαλής οικονομικής εκστρατείας του κ. Ανταμς, Μπριάνα Σαγκς, στο Μπρούκλιν.

Πηγές: «Νew Υorker», «Νew Υork Τimes»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Η ακραία ζέστη αιφνιδίασε αυτή την εβδομάδα μεγάλο μέρος της Νέας Υόρκης, οδηγώντας τους κατοίκους να προετοιμαστούν για την άνοδο της θερμοκρασίας νωρίτερα από το συνηθισμένο, ενώ διάφορες υπηρεσίες της πόλης, οργανώσεις πολιτών και επιχειρήσεις έχουν επίσης προσαρμόσει τα εποχικά τους ημερολόγια.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ