x

Κοινωνία

Τι είναι η ειδική επιτροπή ενόρκων και πώς λειτουργεί

ΑΤΛΑΝΤΑ. ΤΖΟΡΤΖΙΑ. («AP»). Η επικεφαλής μιας ειδικής επιτροπής ενόρκων που ερεύνησε εάν ο πρώην πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και οι σύμμαχοί του παρενέβησαν παράνομα στις εκλογές του 2020 στην Τζόρτζια, προκάλεσε έκπληξη αυτή την εβδομάδα όταν έδωσε συνεντεύξεις για μια διαδικασία που συνήθως καλύπτεται από μυστικότητα. Αλλά ένα ειδικό μεγάλο δικαστήριο διαφέρει από ένα κανονικό μεγάλο δικαστήριο και είναι ένα εργαλείο έρευνας που επέλεξε η εισαγγελέας της κομητείας Φούλτον, Φάνι Γουίλις (Fani Willis), για να βοηθήσει στην αξιολόγηση των γεγονότων στην υπόθεση.

* Τι είναι μία ειδική επιτροπή ενόρκων;

Πρόκειται για μία ειδική δικαστική επιτροπή, ή ειδική δικαστική επιτροπή ειδικού σκοπού, ορίζεται ειδικά για να διερευνήσει οποιαδήποτε υποτιθέμενη παραβίαση των νόμων της πολιτείας της Τζόρτζια.

* Σε τι διαφέρει από μία κανονική επιτροπή ενόρκων;

Μία τακτική επιτροπή ενόρκων στην Τζόρτζια εδρεύει για περιορισμένη διάρκεια, για μία θητεία δικαστηρίου – στην κομητεία Φούλτον που είναι δύο μήνες. Οι ένορκοι ακούν τα πάντα, από κλοπές και κακούργημα έως υποθέσεις δολοφονίας και μετά αποφασίζουν αν θα εκδώσουν κατηγορητήριο.

Μια ειδική μεγάλη επιτροπή ενόρκων δεν έχει καθορισμένο χρόνο και εστιάζει σε ένα μόνο θέμα. Σε αντίθεση με την κανονική επιτροπή ενόρκων, μία ειδική επιτροπή ενόρκων μπορεί να κλητεύσει τον στόχο μιας έρευνας για να εμφανιστεί ενώπιόν του, δήλωσε ο πρώην εισαγγελέας της κομητείας Γκουίνετ (Gwinnett) Ντάνι Πόρτερ (Danny Porter). Οταν ολοκληρωθεί η έρευνα, η επιτροπή συντάσσει έκθεση αλλά δεν έχει δικαίωμα για κατηγορητήριο.

* Γιατί συστήνεται μία ειδική επιτροπή ενόρκων;

Ειδικές επιτροπές ενόρκων χρησιμοποιούνται για ένα εκτεταμένο θέμα που χρειάζεται περισσότερο από μία θητεία για να διερευνηθεί και συχνά έχει να κάνει με τη δημόσια διαφθορά, δήλωσε ο εκτελεστικός διευθυντής του Εισαγγελικού Συμβουλίου της Τζόρτζια, Πιτ Σκανδαλάκης (Pete Skandalakis).

«Συνήθως συμβαίνει επειδή πρόκειται για μια έρευνα πολύ εντατικής εργασίας που θα χρειαστεί λίγο χρόνο για να γίνει», είπε, προσθέτοντας ότι η έρευνα μπορεί να περιλαμβάνει κλήσεις μαρτύρων, εξέταση εγγράφων και διαβούλευση με ειδικούς. «Η υπόθεση των εκλογών θα ήταν μια ιδανική υπόθεση για μια μεγάλη επιτροπή ενόρκων ειδικού σκοπού», είπε ο Πόρτερ. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι είναι πιθανώς μια περίπλοκη υπόθεση με πολλούς μάρτυρες και πιθανές υλικοτεχνικές ανησυχίες που θα πάρει περισσότερο χρόνο και εστίαση από ό,τι μπορεί να ξοδέψει μια τακτική δικαστική επιτροπή, είπε.

* Ποια είναι η διαδικασία;

Ενας εκλεγμένος δημόσιος υπάλληλος σε μια κομητεία ή έναν δήμο εντός μιας κομητείας μπορεί να ζητήσει από τον προϊστάμενο δικαστή του ανώτερου δικαστηρίου αυτής της κομητείας να διορίσει μια ειδική επιτροπή ενόρκων. Γενικά όμως ζητείται από εισαγγελέα.

Αφού λάβει το αίτημα, ο προϊστάμενος δικαστής το υποβάλλει στους δικαστές του ανώτερου δικαστηρίου για ψηφοφορία. Εάν η πλειοψηφία των δικαστών ψηφίσει υπέρ, διορίζεται η ειδική μεγάλη επιτροπή ενόρκων. Αποτελείται από 16 έως 23 άτομα που καλούνται από τον κατάλογο των ενόρκων της κομητείας.

Μια ειδική επιτροπή ενόρκων μπορεί να αναγκάσει για αποδείξεις και να κλητεύσει μάρτυρες για ανάκριση. Μπορεί να επιθεωρήσει αρχεία, έγγραφα και αλληλογραφία κρατικών ή τοπικών κυβερνητικών αξιωματούχων και των γραφείων τους και μπορεί να απαιτήσει από οποιοδήποτε πρόσωπο ή εταιρεία να προσκομίσει αρχεία, έγγραφα ή αλληλογραφία σχετικά με το θέμα που διερευνά.

Οταν η ειδική επιτροπή ενόρκων ολοκληρώσει την έρευνά της, εκδίδει μια τελική έκθεση των πορισμάτων της και συνιστά επίσης δράση.

Ο δικαστής είπε ότι η έκθεση περιλαμβάνει «έναν κατάλογο για το ποιοι θα έπρεπε (ή δεν πρέπει) να κατηγορηθούν και γιατί, σε σχέση με τη διεξαγωγή (και τις συνέπειες) των γενικών εκλογών του 2020 στη Γεωργία». Ωστόσο, εναπόκειται στον εισαγγελέα της περιφέρειας να αποφασίσει εάν θα ασκήσει δίωξη. Εάν ο εισαγγελέας της περιφέρειας θέλει να ασκήσει δίωξη, η υπόθεση πρέπει να παρουσιαστεί σε τακτικό μεγάλο δικαστήριο ενόρκων.

* Είναι σύνηθες να συγκροτείται μία ειδική επιτροπή ενόρκων;

Οχι. Ο κ. Σκανδαλάκης είπε ότι συγκροτήθηκαν πιθανώς μόνο μια χούφτα ειδικών επιτροπών ενόρκων που χρησιμοποιήθηκαν σε ολόκληρη την πολιτεία της Τζόρτζια τις τελευταίες δεκαετίες και είναι «πολύ ασυνήθιστο» ένας εισαγγελέας της περιφέρειας να ζητά τη συγκρότησή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ