x
 

Κοινωνία

Τη… γλύτωσε ο Τουρκοκύπριος σφετεριστής ε/κ περιουσιών, πέθανε ο βασικός μάρτυρας κατηγορίας

29 Φεβρουαρίου 2024

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Αναστάληκε η ποινική δίωξη του Τουρκοκύπριου δικηγόρου Ακάν Κιουρσιάτ, ο οποίος κατηγορείτο για εκμετάλλευση και πώληση ε/κ περιουσιών στα κατεχόμενα.

Η εκπρόσωπος της κατηγορούσας αρχής Μάρω Χαραλάμπους ανέφερε το πρωί στο Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας πως η απόφαση για αναστολή της ποινικής δίωξης λήφθηκε, αφού ο Βρετανός βασικός μάρτυρας κατηγορίας στην υπόθεση αυτή, έχει αποβιώσει. Η κ. Χαραλάμπους ανέγνωσε στο δικαστήριο δήλωση του Γενικού Εισαγγελέα, παραθέτοντας τα γεγονότα και όπως είπε, η βασική μαρτυρία που ενέπλεκε τον Κιουρσιάτ στην πώληση ε/κ περιουσίας στα κατεχόμενα λήφθηκε το 2006 από Βρετανό, που αγόρασε κατοικία σε ε/κ κατεχόμενη γη, με βάση την οποία καταχωρήθηκε η ποινική δίωξη εναντίον του Τ/κ δικηγόρου κι άλλων προσώπων.

Στις 19 Φεβρουαρίου, πρόσθεσε, και μετά από προσπάθειες, οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν από τις βρετανικές πως ο Βρετανός μάρτυρας έχει αποβιώσει. Δεδομένου του θανάτου του μάρτυρα, που ήταν και η μοναδική μαρτυρία, η οποία απέδιδε στον Ακάν Κιουρσιάτ ενεργό ρόλο στην αγοραπωλησία κατοικιών σε ε/κ γη, ο Γενικός Εισαγγελέας, είπε η κ. Χαραλάμπους, είναι υποχρεωμένος να ζητήσει την αναστολή των κατηγοριών και την αναβολή της υπόθεσης.

Οπως ανέφερε, επίσης, το ένταλμα σύλληψης είχε εκδοθεί το 2007, με βάση τη μαρτυρία του Βρετανού αγοραστή και είχε εκδοθεί ευρωπαϊκό ένταλμα σύλληψης. Στις 30/12/2023 οι κυπριακές αρχές ενημερώθηκαν από τις ιταλικές ότι ο Ακάν Κιουρσιάτ συνελήφθη στη Ρώμη, μεταφέρθηκε στην Κύπρο στις 8 Φεβρουαρίου και την επομένη, στις 9 του μήνα του απαγγέλθηκαν οι κατηγορίες. Η υπόθεση καταχωρήθηκε ως 288 του 2024.

Ο Ακάν Κιουρσιάτ δήλωσε στο «ΚΥΠΕ» ότι δεν είχε ποτέ αμφιβολία «πως η δικαιοσύνη θα αποδιδόταν. Ευχαριστώ τους Κύπριους αρμόδιους και κυρίως τη Γενική Εισαγγελία που προσέγγισε την υπόθεση με κοινή λογική», είπε.

Περί δικαιοσύνης

Ο Τ/κ δικηγόρος του Κιουρσιάτ και πρόεδρος του τ/κ δικηγορικού συλλόγου, Χασάν Εσένταγλι, υποστήριξε ότι «αποδόθηκε δικαιοσύνη».

«Πιστεύουμε ότι η δικαιοσύνη αποδόθηκε  για τον Ακάν Κιουρσιάτ καθώς θεωρούσαμε ότι ήταν βασικά μια άδικη υπόθεση», ανέφερε μετά το τέλος της δικαστικής διαδικασίας ο Χασάν Εσένταγλι.

Η αξιολόγηση από τη Γενική Εισαγγελία ότι δεν μπορεί να αποδείξει αυτή την υπόθεση και η αναβολή της σημαίνει την «άρση της ομηρίας που όλο αυτό τον καιρό υπέστη ο Ακάν Κιουρσιάτ», είπε, προσθέτοντας ότι «δυστυχώς η διαδικασία που ο Τ/κ δικηγόρος υπέστη στην Ιταλία υπό άσχημες συνθήκες είναι εκεί και ότι υπέμεινε αυτός και η οικογένειά του. Ομως σήμερα είμαστε ευχαριστημένοι».

Κληθείς να σχολιάσει αυτή την απόφαση σε σχέση με το περιουσιακό, ο Τ/κ δικηγόρος ανέφερε ότι το περιουσιακό είναι από τα πιο δύσκολα ζητήματα του κυπριακού προβλήματος. «Το Κυπριακό είναι ένα πρόβλημα που έχει χωρίσει την χώρα μας στα δύο και κρατά ομήρους και τους Τ/κ και τους Ε/κ», ανέφερε, ισχυριζόμενος ότι θεωρεί πως αυτοί που έχουν υποστεί το μεγαλύτερο βάρος από το 1974 (της μη λύσης) είναι η τ/κ κοινότητα. Δεδομένης αυτής της κατάστασης, συνέχισε, θεωρεί πως είναι «καταστροφικά λάθος» η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρεί σε ποινικές διώξεις και να εκδίδει ευρωπαϊκά εντάλματα σύλληψης, οδηγώντας άτομα στο δικαστήριο.

«Με διώξεις Τ/κ, και μάλιστα Τ/κ πολιτών της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεν μπορείς να λύσεις το θέμα των δικαιωμάτων της ε/κ κοινότητας ή της Κυπριακής Δημοκρατίας. Αυτό είναι λάθος, είναι ενάντια στα ανθρώπινα δικαιώματα, δεν συνδέεται με τις πραγματικότητες του Κυπριακού, δεν προσφέρει στη λύση του Κυπριακού, δεν θα βοηθήσει», ισχυρίστηκε προκλητικά. Κατά τον κ. Εσένταγλι, κάτι τέτοιο έχει επιπτώσεις και στις σχέσεις εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο κοινοτήτων κι εξέφρασε «την ελπίδα και την πεποίθηση» ότι «δεν θα επαναληφθεί μια τέτοια υπόθεση».

Στην παρατήρηση δημοσιογράφου ότι αυτή η υπόθεση θα έχει αντίκτυπο στην ε/κ κοινή γνώμη, που είναι ευαίσθητη για το περιουσιακό κι αν θα ήθελε να στείλει κάποιο μήνυμα γι’ αυτή την υπόθεση, ο κ. Εσένταγλι είπε ότι δεν θεωρεί πως πρόκειται για αρνητική απόφαση ως προς τα περιουσιακά δικαιώματα των Ε/κ. Είπε ότι στον «βορρά» υπάρχει η «επιτροπή ακίνητης περιουσίας», που γίνεται αποδεκτή από το ΕΔΑΔ ως εσωτερικό ένδικο μέσο και ανέφερε πως για να γίνει πιο αποδοτική αυτή η «επιτροπή» ο τ/κ δικηγορικός σύλλογος έχει δημιουργήσει μια δική του επιτροπή.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΛΕΥΚΩΣΙΑ. Το θέμα της Τουρκίας μπορεί να βρίσκεται στην προσωρινή ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ωστόσο οι εξελίξεις στη Μέση Ανατολή αναμένεται ότι θα επισκιάσουν τη συζήτηση.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ