x
 

Πρακτορικά

Τι ισχύει για το ταξίδι στην Ελλάδα

21 Μαρτίου 2021

Ηδη υπάρχουν αρκετά στοιχεία που δείχνουν ότι οι Αμερικανοί πολίτες ταξιδεύουν όλο και περισσότερο σε σύγκριση με την χρονιά που πέρασε.

Αυτό ισχύει για το εσωτερικό της χώρας.

Το ταξίδι όμως στο εξωτερικό στην εποχή του κορωνοϊού είναι αρκετά περίπλοκο και σε πολλές περιπτώσεις κάποιες χώρες τους Αμερικανούς πολίτες δεν τους δέχονται.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι το ποσοστό των Αμερικανών που έχουν εμβολιαστεί είναι περίπου τρεις φορές μεγαλύτερο από αυτό των Ευρωπαίων, οι οποίοι ως γνωστόν στο θέμα αυτό τα έχουν κάνει… μούσκεμα.

Για εμάς λοιπόν που σκεφτόμαστε να ταξιδέψουμε στην Ελλάδα, η Υπηρεσία Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ) έκανε την παρακάτω ανακοίνωση που είναι ιδιαίτερα χρήσιμη για οποιοδήποτε ενδιαφέρεται.

Αυτό βέβαια μπορεί να αλλάξει σε οποιαδήποτε στιγμή και γι’ αυτό είναι σκόπιμο πριν ταξιδέψει κανείς να επικοινωνεί με τα ελληνικά προξενεία και τις αεροπορικές εταιρείες.

Διεθνείς αφίξεις στην Ελλάδα

Μόνο με αρνητικό τεστ 72 ωρών: Ολοι οι επιβάτες διεθνών πτήσεων θα εισέρχονται στην Ελλάδα μόνο με αρνητικό PCR τεστ Covid-19 το οποίο θα έχει διενεργηθεί μέχρι 72 ώρες πριν την άφιξή τους. Στους επιβάτες θα γίνεται και δειγματοληπτικό test κατά την είσοδό τους στην ελληνική επικράτεια βάσει του Passenger Locator Form (PLF).

Επτά (7) μέρες καραντίνα σε όλες τις αφίξεις από το εξωτερικό:

Ολοι οι επιβάτες που εισέρχονται στην Ελλάδα από οποιοδήποτε κράτος της αλλοδαπής, συμπεριλαμβανομένων και των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, υπόκεινται σε υποχρεωτικό προληπτικό περιορισμό κατ' οίκον ή στον τόπο προσωρινής διαμονής που δηλώνεται στη φόρμα PLF, για επτά (7) ημέρες, εκτός αν παραμένουν στην Ελλάδα για μικρότερο χρονικό διάστημα, οπότε ο προσωρινός περιορισμός ισχύει γι’ αυτό το χρονικό διάστημα, δηλαδή μέχρι την αναχώρησή τους.

Στους επιβάτες εξωτερικού

Επιπρόσθετα, θα γίνεται και δειγματοληπτικός έλεγχος κατά την άφιξή τους, βάσει της διαδικασίας που προβλέπει το Passenger Locator Form. Σε περίπτωση που τα τεστ διαπιστώσουν επιβάτη θετικό, η καραντίνα θα ισχύει για 14 μέρες.

Στις πτήσεις εσωτερικού

Παρατείνονται οι περιορισμοί μετακινήσεων έως την Δευτέρα 29 Μαρτίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί, και θα επιτρέπονται μόνο οι ουσιώδεις μετακινήσεις, ενώ για τις πτήσεις εξωτερικού συνεχίζονται οι περιορισμοί έως την Δευτέρα 5 Απριλίου 2021 και ώρα 06:00 το πρωί.

Οι ουσιώδεις μετακινήσεις εσωτερικού σε όλα τα αεροδρόμια της χώρας αφορούν ταξίδι για θέματα υγείας, για επαγγελματικούς/επιχειρηματικούς σκοπούς, για αντικειμενικούς οικογενειακούς λόγους (επανένωση οικογενειών) και για επιστροφή στη μόνιμη κατοικία.

Απαγόρευση εισόδου στην Ελλάδα των υπηκόων τρίτων κρατών, πλην των κρατών της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Συμφωνίας Σένγκεν

Από την αεροπορική οδηγία εξαιρούνται οι μόνιμοι κάτοικοι των ακόλουθων 10 χωρών: Ην. Βασίλειο, Αυστραλία, Νέα Ζηλανδία, Νότια Κορέα, Ταϋλάνδη, Ρουάντα, Σιγκαπούρη, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ρωσική Ομοσπονδία και Ισραήλ. Σε σχέση με την προϋπάρχουσα αεροπορική οδηγία επανέρχονται στην λίστα των επιτρεπόμενων Τρίτων Χωρών η Ρουάντα και η Σιγκαπούρη.

Υποχρεωτική συμπλήρωση Passenger Locator Form: Προβλέπεται η υποχρεωτική συμπλήρωση της φόρμας, στην ηλεκτρονική διεύθυνση travel.gov.gr, από όλους τους επιβάτες διεθνών πτήσεων προς Ελλάδα. Επίσης, είναι υποχρεωτική η συμπλήρωση της φόρμας PLF και για τους επιβάτες πτήσεων εξωτερικού που είναι μόνιμοι κάτοικοι Ελλάδας και αναχωρούν από τα αεροδρόμια της χώρας μας.

Αντώνης Η. Διαματάρης

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Δυσαρεστημένος είναι ο Τζόζεφ Ρομπινέτ Μπάιντεν Τζούνιορ με τους «New York Times».

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ