x

Έχετε συμπληρώσει το όριο δωρεάν άρθρων για αυτόν τον μήνα.
Αποκτήστε απεριόριστη πρόσβαση στα καλύτερα της ανεξάρτητης ελληνικής δημοσιογραφίας ξεκινώντας από $ 1/εβδομάδα.

 

ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ

Τι λένε στον «Ε.Κ.» Ελληνοαμερικανοί φοιτητές για τα γεγονότα στα αμερικανικά πανεπιστήμια

13 Μαΐου 2024
Των Χριστόδουλου Αθανασάτου και Κωνσταντίνου Συρίγου

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Την άποψή τους για τις φιλοπαλαιστινιακές διαδηλώσεις στα αμερικανικά πανεπιστήμια καταθέτουν στον «Εθνικό Κήρυκα» Ελληνοαμερικανοί φοιτητές, που είτε τις βίωσαν οι ίδιοι, είτε ήταν παρατηρητές. Θα πρέπει πάντως να σημειώσουμε ότι ο «Ε.Κ.» διέκρινε κάποια διστακτικότητα μεταξύ των Ελληνοαμερικανών φοιτητών να εκφράσουν την άποψή τους για τα γεγονότα αυτά, εξ ου και αρκετοί από αυτούς που προσεγγίσαμε για να πουν τη γνώμη τους ευγενικά αρνήθηκαν.

Για τον Θεόδωρο Καρναβά, που μόλις αποφοίτησε από το Πανεπιστήμιο Κολούμπια (Columbia) δεν είναι σωστό να μιλάει κανείς για κίνημα, καθώς στις κινητοποιήσεις του Πανεπιστημίου του πήρε μέρος μόλις ένα μικρό ποσοστό των φοιτητών.

Ο Θεόδωρος Καρναβάς

«Ολο το τελευταίο διάστημα υπάρχουν διαδηλώσεις εκτός του Πανεπιστημίου από ολιγομελείς ομάδες που δεν ανήκουν στο Πανεπιστήμιο ως επί το πλείστον και κάποιες εντός του Πανεπιστημίου από φοιτητές, με αποκορύφωμα την κατασκήνωση για δύο περίπου εβδομάδες σε υπαίθριο χώρο του Πανεπιστημίου. Πρέπει να τονίσουμε ότι όλες αυτές οι διαδηλώσεις ήταν ολιγομελείς και κατά βάση ειρηνικές. Υπήρξαν, όντως, κάποια ακραία περιστατικά, που όμως ήταν μεμονωμένα. Οφείλουμε να διαχωρίσουμε τις εκδηλώσεις εκτός Πανεπιστημίου από αυτές μέσα στο χώρο του Πανεπιστημίου, που αφορούν τους φοιτητές. Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι το Πανεπιστήμιο είναι ιδιωτικό και φυλάσσεται. Εδώ και ένα μήνα εισέρχεται κανείς στην πανεπιστημιούπολη μόνο με φοιτητική ταυτότητα. Συνεπώς, από όλα τα παραπάνω πολύ δύσκολα μπορεί να μιλήσει κανείς για κίνημα, όταν από τους 35.000 φοιτητές, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς, του Πανεπιστημίου, οι διαδηλώσεις ήταν των 200-300 ατόμων το ανώτερο. Αυτή είναι η εικόνα και στα άλλα πανεπιστήμια, από όσο γνωρίζω» λέει ο ίδιος.

Στο ερώτημα αν οι διαδηλώσεις είχαν αντισημιτικό χαρακτήρα, ο κ. Καρναβάς λέει: «Ο αντισημιτισμός είναι όρος αναφερόμενος σε πολύ συγκεκριμένη ιδεολογία που υποστηρίζει ότι οι Εβραίοι είναι κατώτεροι άνθρωποι και για αυτό πρέπει να εξαλειφθούν. Το ναζιστικό και τα φιλοναζιστικά καθεστώτα δεν ανέχονταν στις τάξεις τους Εβραίους, διότι πολύ απλά τους θεωρούσαν κατώτερους. Σε αυτό το ‘κίνημα’ συμμετέχει μεγάλος αριθμός Εβραίων φοιτητών και καθηγητών και άρα εξ ορισμού δεν μπορεί να χαρακτηριστεί αντισημιτικό. Μέσα στις τάξεις των διαδηλωτών υπήρχαν και άτομα που εκδήλωσαν ακραίες απόψεις όπως την εξάλειψη του Ισραήλ, αλλά αυτό αφορά μια μικρή μειοψηφία. Αντιθέτως, οι φοιτητές και οι υποστηρικτές τους είναι κάθετα ενάντιοι στις πρακτικές του Ισραήλ και στην υποστήριξη του Πανεπιστημίου προς τις πρακτικές αυτές μέσω χρηματοδοτήσεων».

– Πιστεύετε ότι ο χειρισμός από τη μεριά της διοίκησης του Πανεπιστημίου υπήρξε η ορθότερη δυνατή;

«Η διοίκηση βρέθηκε ομολογουμένως σε πολύ δύσκολη θέση. Από τη μια μεριά η αντίθεση μεγάλου μέρους της πανεπιστημιακής κοινότητας στην ισραηλινή επίθεση στη Γάζα και από την άλλη η επιρροή που ασκούν στη διοίκηση οι φιλοϊσραηλινές οργανώσεις και οι φιλοϊσραηλινοί χορηγοί του Πανεπιστημίου. Ταυτόχρονα, υπήρξε άμεση αντίδραση από τη μεριά του Κογκρέσου και ιδιαίτερα της ρεπουμπλικανικής του ηγεσίας, που είναι βασικός υποστηρικτής της ισραηλινής πολιτικής. Οι ακροάσεις της διοίκησης του Πανεπιστημίου στο Κογκρέσο ήταν ενδεικτικές του κλίματος. Η διοίκηση για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια κάλεσε την Αστυνομία της πόλης της Νέας Υόρκης να επέμβει, κάτι που ξεσήκωσε θύελλα αντιδράσεων και αυτή ίσως ήταν μια απόφαση που θα μπορούσε να έχει αποφευχθεί, όπως έδειξε το παράδειγμα άλλων πανεπιστημίων.

Το πρόβλημα με την κατασκήνωση των φοιτητών είναι βεβαίως ότι πρόκειται για ιδιωτικό χώρο και αυτό είναι γνωστό τοις πάσι. Αρα η κατασκήνωση έπρεπε κάποια στιγμή να λήξει. Από την άλλη, η αλήθεια είναι ότι το παραδοσιακό κλίμα ελευθερίας της έκφρασης στα μεγάλα φιλελεύθερα Πανεπιστήμια των ΗΠΑ έχει πληγεί το τελευταίο διάστημα.

Υπάρχει μια διάχυτη ατμόσφαιρα σε μέρος της διοίκησης και του πολιτικού συστήματος ότι ορισμένες απόψεις (π.χ. η υποστήριξη στο παλαιστινιακό ζήτημα) δεν είναι ανεκτή.

Αυτό συνιστά πρόκληση για την πανεπιστημιακή κοινότητα, ανεξαρτήτως των απόψεων του καθενός για τα θέματα αυτά. Τελικά, μια τέτοια πολιτική το μόνο που κατορθώνει είναι να δίνει χώρο σε ανάπτυξη ακραίων και καταδικαστέων απόψεων από ισχνές μειοψηφίες, όπως η εξάλειψη του Ισραήλ και η υποστήριξη της εξτρεμιστικής Χαμάς», σημειώνει ο κ. Καρναβάς.

Iωάννης Κεσίδης: Πρωτόγνωρη εμπειρία

Ο Ιωάννης Κεσίδης

Για πρωτόγνωρη εμπειρία κάνει λόγο ο Ιωάννης Κεσίδης, τεταρτοετής φοιτητής του Fordham University.

«Οι διαμαρτυρίες που είχαμε τις τελευταίες μέρες στα πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης ήταν μια πρωτόγνωρη εμπειρία για μένα. Ηταν κάτι μοναδικό που δεν είχα ξαναζήσει στα τέσσερα χρόνια φοίτησής μου εδώ. Πρώτη φορά είχα την ασφάλεια του Πανεπιστημίου ή ακόμα και την Αστυνομία μερικές φορές να μου κάνουν ταυτοποίηση και έλεγχο της τσάντας πριν καν μπω στο κάμπους (campus) της σχολής. Αυτό, σε συνδυασμό με τον πλέον κλειστό προαύλιο χώρο, έκανε τις μέρες της άνοιξης στη Σχολή πολύ χειρότερες. Δεν υπήρχαν πλέον φοιτητές έξω να απολαμβάνουν τον καλό καιρό και να παίζουν παιχνίδια μεταξύ τους. Ο χώρος και τα μέτρα που είχαν πάρει θύμιζαν πιο πολύ φυλακή κι όχι Πανεπιστήμιο. Η Σχολή είχε χάσει την ενέργειά της και οι μαθητές το ίδιο. Ας ελπίσουμε να λυθεί το θέμα αυτό το συντομότερο δυνατόν».

Βασίλης Μιχάλης: Είδα μια υγιή έκφραση διαφωνίας

Ο Βασίλης Μιχάλης

Ο Βασίλης Μιχάλης, φοιτητής επίσης του Fordham University, είδε μια υγιή έκφραση διαφωνίας.

«Το φοιτητικό κίνημα στα Πανεπιστήμια της Νέας Υόρκης εγώ το έζησα ως παρατηρητής. Στο δικό μου Πανεπιστήμιο, στο Fordham (Φόρνταμ), είχαμε μόνο μια μέρα διαδηλώσεων, στην οποία το Πανεπιστήμιο απάντησε, αρκετά σκληρά, με αποβολές των μαθητών και αποφοίτων που συμμετείχαν. Εκείνη την ημέρα βρέθηκα στο campus και είδα από κοντά τις διαδηλώσεις. Επηρεάστηκε πολύ η κοινότητα του Fordham, ειδικά στο Lincoln Center. Από τη μια άδειοι διάδρομοι και από την άλλη κλειστοί δρόμοι γεμάτοι κόσμο σε ένα από τα πιο κεντρικά σημεία του Μανχάταν. Ευτυχώς στο δικό μου Πανεπιστήμιο δεν επισκιάστηκαν τα αιτήματα των συμφοιτητών μου από εκδηλώσεις μίσους ή στοχοποίηση άλλων φοιτητών, στον λίγο χρόνο που ήμουν εκεί είδα μια υγιή έκφραση διαφωνίας, η οποία πιστεύω είναι απαραίτητη σε μια δημοκρατία».

Ενας άλλος Ελληνοαμερικανός μεταπτυχιακός φοιτητής στο Πανεπιστήμιο του Μπάφαλο, που θέλησε να αναφερθεί μόνο με τα αρχικά του, Α.Δ., είπε ότι δεν έχει δει καμία διαμαρτυρία, αλλά θέλει να πει ότι ενώ η επίθεση της Χαμάς στους Ισραηλινούς αμάχους ήταν άσεμνη, «ο πόλεμος είναι κακός και πρέπει να σταματήσει». Τόνισε επίσης, ότι αν και η ελευθερία του λόγου πρέπει να κυριαρχεί στις πανεπιστημιουπόλεις, «όταν εμποδίζει τους μαθητές να παρακολουθήσουν τα μαθήματά τους και όταν αυτό γίνεται βίαιο, είναι απαράδεκτο».

Ο Ν. Χ., ένας Ελληνοαμερικανός μεταπτυχιακός φοιτητής στις Διεθνείς Σχέσεις σε πρόγραμμα που συνδέεται με μεγάλο Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, δεν έχει συμμετάσχει σε καμία από τις διαδηλώσεις, αλλά αισθάνεται πολύ έντονα αυτό που συμβαίνει. «Οπως οι φοιτητές στο κίνημα για τα πολιτικά δικαιώματα και το κίνημα κατά του πολέμου του Βιετνάμ», είπε, «αυτοί οι φοιτητές διακινδυνεύουν την ακαδημαϊκή τους ζωή, τη μελλοντική τους σταδιοδρομία και το σώμα τους για να υπερασπιστούν αυτό που πιστεύουν και θα δικαιωθούν από την Ιστορία. Τα αιτήματά τους είναι απλά: τα πανεπιστήμια στα οποία πληρώνουν δίδακτρα κάθε χρόνο να αποχωρήσουν από ένα κράτος που εξαπολύει επί του παρόντος μια εκστρατεία εθνοκάθαρσης».

Είναι ιδιαίτερα ενοχλημένος από τις αντιδράσεις των ΜΜΕ και των δημόσιων λειτουργών, σημειώνοντας, ότι «όπως με τα φοιτητικά κινήματα σε προηγούμενες εποχές, αυτοί οι φοιτητές διαδηλωτές δαιμονοποιούνται από τα ΜΜΕ, πολλούς εκλεγμένους αξιωματούχους τους και, το χειρότερο απ’ όλα, από την ίδια τη διοίκηση του Πανεπιστημίου τους». Είναι επίσης θυμωμένος όχι μόνο για τα λόγια, αλλά για τις ενέργειες που έγιναν από πολλά σχολεία: «Αυτές οι διοικήσεις προτιμούν να εξουσιοδοτήσουν τις αστυνομικές δυνάμεις των πανεπιστημίων τους, την τοπική και την πολιτειακή αστυνομία, ακόμη και την Εθνοφρουρά, να είναι βίαιοι με τους φοιτητές τους, παρά να εξετάσουν νόμιμα τα λογικά αιτήματα των φοιτητών».

Ολοκλήρωσε εκφράζοντας «αλληλεγγύη στους φοιτητές, τον λαό της Γάζας και τους καταπιεσμένους παντού».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΒΟΣΤΩΝΗ. Η αδήριτη ανάγκη της στενότερης διασύνδεσης με τα ελληνικά εκπαιδευτικά ιδρύματα και η περαιτέρω ανάπτυξη συνεργειών και ερευνητικών συνεργασιών ήταν το κεντρικό μήνυμα της πρώτης ημέρας των εργασιών του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ».

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Εκκλησία

ΒΟΣΤΩΝΗ. Εκλέχτηκε την Παρασκευή 17 Μαΐου 2024 από τη Σύνοδο του Φαναρίου, ο Επίσκοπος Σασίμων Κωνσταντίνος (Μώραλης) Μητροπολίτης Ντένβερ, όπως άλλωστε ήταν αναμενόμενο και όπως είχε εξαγγείλει ο «Ε.

ΑΠΟΨΕΙΣ

Είδε συγχωριανούς του, που τους κρέμασαν στους φανοστάτες της πλατείας της Καλαμάτας.

Πολιτισμός

ΑΘΗΝΑ. Σε μία λαμπρή τελετή με άρωμα Ελλάδας και Γαλλίας παραδόθηκε η Ολυμπιακή Φλόγα το απόγευμα της Παρασκευής στην οικοδέσποινα των φετινών Ολυμπιακών Αγώνων.

ΒΙΝΤΕΟ