x
 

Κοινωνία

Τι να γνωρίζουν γονείς με ανεμβολίαστα παιδιά για τη μετάλλαξη «Δ»

06 Ιουλίου 2021

ΝΕΑ ΥΟΡΚΗ. Απαντήσεις σε μία σειρά ερωτήσεων που φιλοξενεί η εφημερίδα «Wall Street Journal», δίνουν γιατροί σχετικά με τη νέα ραγδαίως μεταδιδόμενη μετάλλαξη Δέλτα, που κυρίως χτυπάει ανεμβολίαστα παιδιά και ενήλικες.

Η πρώτη ερώτηση και πιο καίρια είναι αν το καλοκαίρι είναι εντάξει για ταξίδια και πόσο ευάλωτα είναι τα παιδιά.

Η πιο μολυσματική παραλλαγή Δέλτα έχει εξαπλωθεί γρήγορα σε όλο τον Κόσμο και τώρα είναι το πιο κοινό στέλεχος του ιού Covid-19 που κυκλοφορεί στις ΗΠΑ. Μια ανάλυση δεδομένων γενετικής αλληλουχίας από τις 27 Ιουνίου έδειξε ότι το στέλεχος Δέλτα αποτελεί τώρα περίπου 40% των θετικών δειγμάτων Covid-19, σύμφωνα με την Helix, μια εταιρεία γονιδιωματικής πληθυσμού που συλλέγει και αναλύει δείγματα από διάφορες πολιτείες των ΗΠΑ.

Το CDC είπε ότι οι πλήρως εμβολιασμένοι Αμερικανοί προστατεύονται καλά, ακόμη και έναντι μεταλλάξεων. Ωστόσο, τα παιδιά κάτω των 12 ετών δεν είναι ακόμη επιλέξιμα για εμβολιασμό.

Τα παιδιά εξακολουθούν να διατρέχουν πολύ μικρότερο κίνδυνο από τους ενήλικες για σοβαρές επιπλοκές ή θάνατο από τον ιό. Τα περισσότερα παιδιά που μολύνονται εξακολουθούν να έχουν ήπιες ή ασυμπτωματικές επιπτώσεις. Δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι οι νεαροί ενήλικες και τα παιδιά είναι πιο ευάλωτα αναλογικά στην παραλλαγή του Δέλτα από άλλες ηλικιακές ομάδες, και τυχόν πυρήνες αυξημένης μετάδοσης αντικατοπτρίζουν κυρίως το γεγονός ότι δεν έχουν εμβολιαστεί, λένε οι επιστήμονες. «Δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι είναι πιο σοβαρό στα παιδιά», λέει η Μόνικα Γκάντι (Monica Gandhi), γιατρός μολυσματικών ασθενειών στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Φραντσίσκο.

Ιδού τι προτείνουν οι γιατροί στους γονείς για να κρατήσουν ασφαλή τα παιδιά τους:

Η μάσκα σε εσωτερικούς χώρους, ειδικά γύρω από ενήλικες που δεν έχουν εμβολιαστεί εκτός της στενής οικογένειας ενός παιδιού, είναι πιο σημαντική καθώς η παραλλαγή Δέλτα γίνεται το κυρίαρχο στέλεχος, λέει ο Αντριου Ζανόφσκι (Andrew Janowski), γιατρός παιδιατρικών λοιμωδών παθήσεων στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον και το Παιδικό Νοσοκομείο του Σεντ Λούις. Ενώ πολλά μέρη των ΗΠΑ έχουν χαλαρούς κανόνες για μάσκα και κοινωνική απόσταση για όσους έχουν εμβολιαστεί, τα μη εμβολιασμένα παιδιά θα πρέπει να συνεχίσουν τις ίδιες προφυλάξεις που έλαβαν έναντι παλαιότερων στελεχών του ιού. «Πολλές οικογένειες και γονείς μπορούν να εφαρμόσουν τους ίδιους κανόνες που ακολουθούν», λέει.

Τα τοπικά ποσοστά εμβολιασμού θα είναι ένας καθοριστικός παράγοντας για το πόσο έντονα ισχύει η Δέλτα σε διαφορετικές περιοχές.

Αν και ανοίγουν ορισμένοι διεθνείς προορισμοί, ενθαρρύνονται οι γονείς μη εμβολιασμένων παιδιών να μείνουν πιο κοντά στο σπίτι. Οι ΗΠΑ έχουν υψηλότερα ποσοστά εμβολιασμού και λιγότερα κρούσματα από πολλές άλλες χώρες. Η πραγματοποίηση ενός ταξιδιού που εστιάζει σε εξωτερικούς χώρους προσθέτει ένα επιπλέον επίπεδο ασφάλειας.

Ωστόσο, οι γονείς παιδιών με καρδιαγγειακά ή πνευμονικά προβλήματα ή εκείνοι που είναι ανοσοκατεσταλμένοι μπορεί να πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί σχετικά με προφυλάξεις προειδοποιεί η Δρ Μόνικα Γκάντι.

Πηγή: «WSJ»

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

Πολιτισμός

Η πρωτοεμφανιζόμενη συγγραφέας Μαρίνα Πλούμπη, μας χάρισε φέτος ένα παιδικό βιβλίο ξεχωριστό και μοναδικό για τα ελληνικά δεδομένα.

ΒΙΝΤΕΟ