x
 

Επιστήμη

Τι ώρα είναι στη Σελήνη; Η ΕΕ πιέζει για δική της ζώνη ώρας

ΚΕΪΠ ΚΑΝΑΒΕΡΑΛ. ΦΛΟΡΙΔΑ. «(ΑΡ»). Με περισσότερες σεληνιακές αποστολές από ποτέ στον ορίζοντα, η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία θέλει να δώσει στο φεγγάρι τη δική του ζώνη ώρας.

Αυτή την εβδομάδα, ο οργανισμός είπε ότι οι διαστημικές οργανώσεις σε όλο τον κόσμο εξετάζουν τον καλύτερο τρόπο για να διατηρήσουν την ώρα στο φεγγάρι. Η ιδέα προέκυψε κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης στην Ολλανδία στα τέλη του περασμένου έτους, με τους συμμετέχοντες να συμφωνούν στην επείγουσα ανάγκη να καθιερωθεί «ένας κοινός σεληνιακός χρόνος αναφοράς», δήλωσε ο Πιέτρο Τζιορντάνο (Pietro Giordano), της διαστημικής υπηρεσίας, μηχανικός συστημάτων πλοήγησης. «Μια κοινή διεθνής προσπάθεια ξεκινά τώρα για να επιτευχθεί αυτό», είπε ο Τζιορντάνο.

Προς το παρόν, μια αποστολή στο φεγγάρι εκτελείται την ώρα της χώρας που λειτουργεί το διαστημόπλοιο. Ευρωπαίοι διαστημικοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι μια διεθνώς αποδεκτή σεληνιακή ζώνη ώρας θα διευκόλυνε όλους, ειδικά καθώς περισσότερες χώρες και ακόμη και ιδιωτικές εταιρείες στοχεύουν στο φεγγάρι, ενώ και η NASA ετοιμάζεται να στείλει αστροναύτες εκεί.

Η NASA έπρεπε να αντιμετωπίσει το ζήτημα του χρόνου κατά τον σχεδιασμό και την κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού, πλησιάζοντας γρήγορα την 25η επέτειο από την εκτόξευση του πρώτου του κομματιού.

Ενώ ο διαστημικός σταθμός δεν έχει τη δική του ζώνη ώρας, λειτουργεί σε Συντονισμένη Παγκόσμια Ωρα Γκρίνουιτς ή UTC, η οποία βασίζεται σχολαστικά σε ατομικά ρολόγια. Αυτό βοηθά στον διαχωρισμό της διαφοράς ώρας μεταξύ της NASA και της Καναδικής Διαστημικής Υπηρεσίας και των άλλων συνεργαζόμενων διαστημικών προγραμμάτων στη Ρωσία, την Ιαπωνία και την Ευρώπη.

Η διεθνής ομάδα που εξετάζει τον σεληνιακό χρόνο συζητά εάν ένας μεμονωμένος οργανισμός πρέπει να ορίζει και να διατηρεί χρόνο στο φεγγάρι, σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία. Υπάρχουν επίσης τεχνικά ζητήματα που πρέπει να εξεταστούν. Τα ρολόγια τρέχουν πιο γρήγορα στο φεγγάρι από ό,τι στη Γη, κερδίζοντας περίπου 56 μικροδευτερόλεπτα κάθε μέρα, ανέφερε η διαστημική υπηρεσία. Περιπλέκοντας περαιτέρω τα πράγματα, το τικ του ρολογιού συμβαίνει διαφορετικά στη σεληνιακή επιφάνεια από ό,τι στη σεληνιακή τροχιά.

Ισως το πιο σημαντικό, ο σεληνιακός χρόνος θα πρέπει να είναι πρακτικός για τους αστροναύτες εκεί, σημείωσε ο Μπέρνχαρντ Χάφενμπαχ (Bernhard Hufenbach) της διαστημικής υπηρεσίας. Η NASA πραγματοποιεί γυρίσματα για την πρώτη της πτήση στο φεγγάρι με αστροναύτες εδώ και περισσότερο από μισό αιώνα το 2024, με σχεδιαζόμενη προσελήνωση το 2025. «Αυτό θα είναι μια μεγάλη πρόκληση» με κάθε μέρα να διαρκεί έως και 29,5 γήινες ημέρες, είπε ο Χάφενμπαχ. «Αλλά έχοντας δημιουργήσει ένα σύστημα χρόνου εργασίας για το φεγγάρι, μπορούμε να συνεχίσουμε να κάνουμε το ίδιο και για άλλους πλανητικούς προορισμούς».

Αλλος για την ώρα στον Αρη;

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Έναν πιθανό δρόμο προς την πρώιμη θεραπεία της σκλήρυνσης κατά πλάκας φαίνεται πως ανοίγουν επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας στο Σαν Φρανσίσκο, που εντόπισαν ότι τα σημάδια της νόσου εμφανίζονται στο αίμα κάποιων ασθενών χρόνια πριν από τα συμπτώματα.

Σχόλια

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *

ΠΙΟ ΔΙΑΒΑΣΜΕΝΑ

Πρακτορικά

Με την παρέλαση της Νέας Υόρκης την Κυριακή 14 Απριλίου, έκλεισε κι ο φετινός κύκλος των παρελάσεων για τη μεγάλη και τρανή ημέρα της κήρυξης της Επανάστασης του 1821 για τη λευτεριά της Ελλάδας από τους Τούρκους.

Αντίλογος

Παρενέβη, διαβάζω, ο υπουργός Υγείας, Θάνος Πλεύρης, για να τεθεί σε διαθεσιμότητα ο δημόσιος υπάλληλος που συνελήφθη για εμπλοκή του στην υπόθεση της 12χρονης στα Σεπόλια.

Εκδηλώσεις

ΜΠΡΟΥΚΛΙΝ. Μέσα σε ιδιαίτερα συγκινητικό κλίμα πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 18 Ιουνίου η τελετή αποφοίτησης της 8ης τάξης του Ημερήσιου Ελληνικού Σχολείου “Αργύριος Φάντης” στον Καθεδρικό Ναό των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης στο Μπρούκλιν.

ΒΙΝΤΕΟ