ΑΘΗΝΑ. Δεκαπέντε διακηρύξεις, συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας υπογράφηκαν στο 5ο Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδας-Τουρκίας, που αφορούν μία ευρεία γκάμα κλάδων, από τον Τουρισμό, την Ενέργεια και το Εμπόριο, μέχρι την Ερευνα, την Παιδεία και τις Μεταφορές.
Αναλυτικά οι συμφωνίες:
* Συμφωνία στον Τομέα της Παιδείας: Η συμφωνία στοχεύει στην ενδυνάμωση της συνεργασίας μεταξύ των υπουργείων Παιδείας της Ελλάδας και της Τουρκίας στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης.
* Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ΑΔΜΗΕ – TEIAS στον τομέα της ηλεκτρικής διασύνδεσης: Αφορά τη δημιουργία νέας διασυνδετικής γραμμής μεταξύ Νέας Σάντας και Μπαμπαέσκι με στόχο την αναβάθμιση της ηλεκτρικής διασύνδεσης Ελλάδας-Τουρκίας και την αύξηση του όγκου αμφίδρομης ροής Ενέργειας κατά 600 MW.
* Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον τομέα των Μικρών και Μεσαίων Επιχειρήσεων: Το μνημόνιο αναφέρεται στην ανάπτυξη δομών δικτύωσης μεταξύ μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων των δύο χωρών, καθώς και στην αλληλοενημέρωση και ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών για την απλοποίηση του επιχειρηματικού περιβάλλοντος.
* Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) ECG- Eximbak στον τομέα των εξαγωγών: Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία των φορέων ExportCreditGreece και TurkEximbank με σκοπό την αύξηση των εξαγωγών αγαθών και υπηρεσιών.
* Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) EG-Invest in TR στον τομέα των επενδύσεων: Το μνημόνιο αναφέρεται στη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Invest in Turkiye με σκοπό την προσέλκυση επενδύσεων.
* Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) μεταξύ EG – TOBB στον τομέα των επενδύσεων/επιχειρήσεων: Το μνημόνιο αφορά τη συνεργασία των φορέων Enterprise Greece και Union of Chambers and Commodity Exchanges Of Turkiye (TOBB) με σκοπό τη στήριξη των επιχειρηματικών κοινοτήτων των δύο χωρών.
* Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον τομέα των κοινωνικών υπηρεσιών με έμφαση στην προστασία ΑμΕΑ: Το μνημόνιο προωθεί τη συνεργασία για την ανάπτυξη στρατηγικών και υπηρεσιών με σκοπό την ισότιμη πρόσβαση και συμπερίληψη των ατόμων με ειδικές ανάγκες στον κοινωνικό ιστό.
* Μνημόνιο Κατανόησης (MoU) στον τομέα του αθλητισμού: Το παρόν μνημόνιο αντικαθιστά το παλαιότερο Πρωτόκολλο του 2013 και προωθεί την ενδυνάμωση του θεσμού των Ολυμπιακών Αγώνων, τη συνεργασία για την καταπολέμηση της χειραγώγησης των αγώνων, τη συνεργασία και τις ανταλλαγές μεταξύ εθνικών ομοσπονδιών και αθλητικών ομίλων.
Επίσης υπεγράφησαν και: Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα του Τουρισμού, Κοινή Δήλωση /Διακήρυξη ΓΓΕΤ- TUBITAK για συνεργασία στον τομέα της έρευνας και της καινοτομίας, Κοινή Δήλωση/Διακήρυξη για σύγκληση Κοινής Επιτροπής οικονομίας και εμπορίου (JEC – JETCO), Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για συνεργασία στον τομέα της αγροτικής ανάπτυξης, Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για τελωνειακή συνεργασία,
Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για τη διοργάνωση Hackathon, Κοινή Δήλωση/ Διακήρυξη για επόμενη σύγκληση τεχνικής Επιτροπής για 2η γέφυρα στον Εβρο – Εγνατία.